Met een totaal van 38 wettelijke vrije dagen en feestdagen hebben de Oostenrijkers de meeste gegarandeerde dagen vrij, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje met 36. België telt er 30. Buurland Nederland staat met 28 dagen laag in de Europese ranglijst.
De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen.
Hoe kan dat? Nederland telt acht officiële nationale feesten: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis. Buurlanden Duitsland en België hebben respectievelijk negen en tien feestdagen.
Jaarlijks zijn er tien wettelijke feestdagen. Deze niet-gepresteerde dagen worden betaald door de werkgever. In principe is het verboden om op een wettelijke feestdag te werken.
Daarnaast hebben we een aantal betaalde vakantiedagen. Daarmee scoren we slechter dan veel andere West-Europa landen. Het aantal vrije uren is viermaal het aantal uren dat een Nederlander per week werkt. Dus wie 40 uur per week werkt, heeft recht op 160 vrije uren per jaar, wat neerkomt op vier weken.
Maar hoe groot die grote vakantie van ons ook is, met zes weken hebben we de kortste zomervakantie van heel Europa. In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie!
"Door de reformatie hebben wij minder kerkelijke feestdagen dan andere landen. Alleen de dagen die door alle christenen gevierd worden, blijven over. Daarnaast is Nederland minder nationalistisch dan andere landen, waardoor er ook niet echt een grote feestdag is waarop de Nederlandse natiestaat gevierd wordt."
de zomervakantie (van 1 juli tot en met 31 augustus).
Hieronder zie je alle schoolvakanties in België voor 2023, 2024, 2025 en 2026. In België kent men vijf schoolvakanties: de krokusvakantie, paasvakantie, zomervakantie, herfstvakantie en kerstvakantie. Met Hemelvaart is men ook standaard twee dagen vrij in België.
Bij een gelijk over de week verdeelde vijfdaagse werkweek heeft één werk/vakantiedag derhalve een waarde 7,2 uur. Bij een vakantierecht van 24 vakantiedagen bedraagt het vakantiereservoir uitgedrukt in uren: 24 x 7,2 uur = 172,8 uur. In geval van vakantieopname wordt per dag 7,2 uur afgeschreven.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Dit zijn de dagen dat je vrij hebt van je werk of dat je juist meer uitbetaald krijgt. Denk aan Kerst, Pasen of Hemelvaart. Dit zijn allemaal Christelijke feestdagen, dit komt omdat de religie van het Christendom de grootste is in Nederland en de meeste aanhangers heeft.
Sommige Europese feestdagen, zoals het einde van de Eerste Wereldoorlog (11 november), worden in Nederland niet gevierd omdat Nederland er niets mee te maken had; Nederland was neutraal tijdens deze oorlog.
Met 46 vakantiedagen per jaar heeft de sector van onderwijs, vorming en opleiding duidelijk de meeste vakantiedagen in petto. Al zullen mensen die in het onderwijs staan, ook wel argumenteren dat zij op sommige van die dagen ook wel stand-by moeten staan (of zelf werkzaam) voor hun school of onderwijsinstelling.
In China kent men twee nationale vakantieweken, de eerste week van mei en de eerste week van oktober. Bijna iedereen in China is dan vrij. Je kunt je misschien indenken wat dat betekent. Iedereen die ver van zijn/haar familie woont en werkt, en dat zijn er nog al wat, gaat voor een weekje terug naar huis.
Duitsland is de populairste buitenlandse bestemming, een derde wil bij de oosterburen tot rust komen. Daarna volgen Frankrijk (24 procent), Spanje (22 procent), België (20 procent) en Italië (16 procent).
De Belgische scholen kennen vijf schoolvakanties. De vakantiedagen gelden voor het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en het secundair onderwijs. De data zijn hetzelfde in heel België.
Hoeveel mensen gaan niet op vakantie? Begin 2022 zei zo'n 80 procent van de mensen vakantieplannen te hebben dit jaar, blijkt uit cijfers van de ANWB en toerismebureau NBTC. Dat betekent dus dat zo'n 20 procent van de bevolking geen vakantieplannen heeft. Dat zijn zo'n 3,5 miljoen mensen.
De zomervakantie vindt plaats in de maanden juli, augustus en september, al is het afhankelijk van de regio waarin je woont of september ook tot de zomervakantieperiode behoort. In Nederland krijgen leerlingen zes weken vakantie; dit geldt ook in Caribisch Nederland.
Een schoolweek duurt in het voltijds secundair onderwijs minstens 28 lesuren van 50 minuten. In de meeste scholen zijn er tussen de 32 en 36 uur per week les. De school kan dat zelf bepalen.
Het aantal schooldagen blijft dus gelijk (182), net als het aantal weken vakantie (14).
Wie in Nederland full-time werkt, heeft recht op 20 vakantiedagen per jaar. Gelukkig wijken de meeste werkgevers van dit minimum af, waardoor het gemiddelde in Nederland ligt op 25,6 vakantiedagen per jaar.
Gemiddeld hebben we in Nederland 30 vrije dagen per jaar, dus vakantiedagen en verplichte dagen bij elkaar opgeteld. Ter vergelijking: In Duitsland of Denemarken zit je op een gemiddelde van maar liefst 40 vrije dagen per jaar!
Ook andere warme landen zoals Turkije, Uruguay en Italië zijn een drie maandelijkse zomervakantie gewoon. Leerlingen in de Verenigde Staten volgen evenveel aantal uren les als de gemiddelde Europese schoolganger en daar wordt het aantal vakantiedagen geregeld per staat.
Een negenjarig kind volgt in Nederland jaarlijks gemiddeld 1000 uur les, tegen in Europa gemiddeld 837 uur. De minste lesuren krijgen kinderen in Duitsland (705) en Denemarken (660). Volgens de stuurgroep Dagindeling is Nederland topscorer, omdat er hier meer schooldagen zijn en minder vakantieweken per jaar.