Overwinteren in tropisch Afrika, zoals Congo en Angola, via een aantal tussenstops trekken ze daarheen. Koekoeken trekken in zuidwestelijke tot zuidoostelijke richting weg naar Afrika. Sommige vogels vliegen daarbij via Spanje over de Straat van Gibraltar, andere nemen de route over Italië.
De koekoek is een trekvogel die grote afstanden aflegt en bij ons in de tweede helft van april aankomt. In augustus vliegt de koekoek alweer terug naar zijn winterkwartier, dat zich in Afrika bevindt.
Vanaf de oudheid weet men al dat de koekoek niet zelf een nest bouwt, maar zijn eieren legt in de nesten van andere vogels. Het koekoeksvrouwtje let scherp op kleine vogels die hun nest aan het bouwen zijn.
Waar leeft de koekoek? De koekoek komt vooral voor in bossen, heide en moerasgebieden. Relatief open terrein met enkele hoge uitkijkposten - vanwaar ze speuren naar nesten van waardvogels - genieten de voorkeur.
De koekoek roept zijn eigen naam, wat ongeveer klinkt als een hol aanhoudend "goe-koeh", waarbij het begin met iets meer nadruk en op iets hogere toon is. De roep wordt enkel door het mannetje geuit en is een echte territoriumroep, die van april tot in juli wordt geroepen vanaf een hoge zitplaats.
Koekoeken leggen hun eieren in de nesten van zogeheten waardvogels, gedrag dat overigens ook bij andere soortgroepen zoals zoogdieren en insecten wordt aangetroffen. Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich op een bepaalde vogelsoort of -familie. Zo zijn er 'heggenmus-koekoeken' en 'karekiet-koekoeken'.
Gaat het in een gebied juist goed met de koekoek, dan is dat dus een positief signaal voor de kwaliteit van leefomgeving. Wie de roep van de koekoek in de buurt van zijn woonplaats hoort mag zich dus dubbel gelukkig prijzen.
De koekoek neemt al tientallen jaren af in Nederland. Daarom hebben Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland 2017 uitgeroepen tot Jaar van de Koekoek.
Een kelderkoekoek is een opening in de kelder waardoor daglicht en frisse lucht binnenkomt. Een kelderkoekoek wordt ook wel vossengat of wolfskuil genoemd. Een kelderkoekoek bevindt zich altijd op maaiveldhoogte aan de buitenkant van de woning.
Als wij “koekoek koekoek” horen, meestal ergens vanaf half tot eind april, weten we dat deze mooie zomervogel weer in het land is. De roep is dan ook makkelijk herkenbaar.
Koekoeken eten voornamelijk rupsen (ook harige soorten!), aangevuld met insecten en ook wel eieren van andere vogels, zoals van de waardvogels. De harige rupsen zijn giftig en worden niet door andere vogels gegeten.
Heel gewoon maar als je een goede kip hebt ook heel smakelijk. En het moet gezegd worden, de Mechelse koekoek was prima van smaak. We aten er aardappelpuree bij en gestoofde bleekselderij. Paul zal vannacht de hele geschiedenis van deze bijzondere kip op het weblog zetten.
Een kelderkoekoek is een opening in de kelder waardoor daglicht en frisse lucht binnenkomt. Een kelderkoekoek wordt ook wel vossengat of wolfskuil genoemd. Een kelderkoekoek bevindt zich altijd op maaiveldhoogte aan de buitenkant van de woning.
De koekoek past de kleur van haar eieren aan, aan die van de ouders die de jongen opvoedt. De ouders die de eieren uiteindelijk zullen uitbroeden en de jongen zullen voeden worden geruime tijd gevolgd door de koekoek.
De moeder legt haar eitje in het nest van een waardvogel. Dat bespaart bakken energie en ook nog eens veel tijd, waardoor een koekoek in één lente wel 10 tot 25 eieren kan leggen. Een fantastische truc, die wél tot in detail moet worden uitgevoerd, wil die een kans van slagen hebben.
Koekoek overleed in 1987 op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bennekom. Hij werd -na beraad- niet in de Tweede Kamer herdacht.
Vergunning Koekoek
De kosten van een vergunning in Koekoek zullen ongeveer tussen de 200 en 600 euro bedragen. U heeft een vergunning zeker nodig als u een dakkapel wilt laten plaatsen aan de voorkant van uw huis. Aan de achterzijde hoeft dit meestal niet.
Een koekoek of vossengat is een tegen het maaiveld gelegen uitgebouwde bak aan de kelderwand die ervoor zorgt dat het licht in de kelder kan treden of, zonder glazen afsluiting, als ventilatiekanaal van de kruipkelder fungeert.
In dit geval betekent Koekoek de duivel. In vroegere godvrezende tijden wilde men de naam van de duivel niet uitspreken. Zo kreeg hij andere namen zoals: Koekoek, Joost, De drommel, en ratsmodee. De koekoek is waarschijnlijk gekozen omdat deze vogel bij Thor hoorde, een Noorse god die de christenen als de duivel zagen.
Een koekoek verstopt zich en begluurt de beoogde pleegouders. Wanneer ze een geschikt nest ontdekt heeft, wacht ze tot er een paar eieren in het nest liggen. Als niemand kijkt, gooit ze er één ei uit; het hare dumpt ze ervoor in de plaats. Het hele karwei is in tien seconden geklaard.
Eksters staan er in de volksmond om bekend glimmende voorwerpen als sieraden en zilveren theelepeltjes te 'stelen' en naar het nest te brengen.
Zoek de koekoek
Het is een middelgrote en zeer slanke vogel, met een lange ronde staart en spitse vleugels. Het mannetje zit vaak open en bloot op een paal of hek, vaak met afhangende vleugels en omhooggehouden staart. En ze vliegen vaak laag over het terrein. Soms ook meerderde bij elkaar.
Dit moet je weten. De meeste vogels schuilen voor de storm, omdat het niet veilig is in de lucht. Watervogels schuilen vaak in rietkragen, zeevogels blijven op zee. Bij windkracht tien (zware storm) blijven alle vogels aan de grond.
Waarom vliegen vogels tegen het raam? Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel: ze zien het raam op dat moment niet. Dit is vooral het geval als het raam de lucht of bomen weerspiegelt of als er twee ramen tegenover elkaar staan waardoor het een vrije doorgang lijkt.
Gierzwaluwen zijn het, die het zo uithangen. Waarom ze dat doen? Omdat ze op zoek zijn naar een nestplaats. Het enthousiaste gegier van Gierzwaluwen kan je gerust beschouwen als hét geluid van de zomer.