Je kunt een synthetisch, katoenen of donzen dekbed in de wasmachine wassen met een vloeibaar wasmiddel voor de fijne was. Een favoriet van ons is de Robijn Wol en Fijn. Dit wasmiddel is heel mild, maar kan het dekbed toch goed reinigen.
Een synthetisch dekbed kan prima in de wasmachine. De meeste dekbedden van synthetisch materiaal zijn wasbaar op 60 graden. Check voor de zekerheid het waslabel van jouw dekbed.
Een katoenen of synthetisch dekbed kunt u zelf wassen. Past het in de wasmachine? Tenzij anders vermeld, kan het dekbed op 60 graden gewassen worden.
Witte of bonte dekbedovertrekken wassen
Wit beddengoed was je doorgaans best op 60 graden. De ideale temperatuur voor zwart en kleurrijk bedlinnen is meestal 40 graden. Vermijd daarbij droogzwieren tegen een hoge snelheid, maar kies liever het wasprogramma voor fijne was.
Was het dekbed op een fijnwas programma, met een beetje vloeibaar mild wasmiddel dat enzymvrij is. Gebruik geen bleekmiddel of wasverzachter! Bleekmiddel kan de stof aantasten, waardoor veren en dons eruit kunnen komen. Wasverzachter vormt een laagje om de veertjes, waardoor deze niet goed meer drogen.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Fijnwas. Het fijnwasprogramma is een programma op lage temperatuur (30- 40°C) bedoeld voor fijne was van tere materialen, zoals lingerie, jurken en gordijnen. Om te veel wrijving tussen textiel te voorkomen, mag je de wastrommel maximaal tot de helft beladen.
Beddengoed is vaak gemaakt van katoen. Het kan ook gemaakt zijn van andere textielvezels, zoals polykatoen, jersey of microvezel. Polykatoen is een combinatie van katoen en polyester. Jersey is een combinatie van katoen en elastaan.
Het verschil is eenvoudig: een dekbedovertrek is bedoeld als hoes voor het dekbed, terwijl een laken eenzijdig is en bedoeld is om zo onder te slapen. Een laken kan bijvoorbeeld prima gebruikt worden in de zomer, als een dekbed te warm is. Kortom, er is nogal wat keus als het gaat om beddengoed.
Zo vaak moet je een plaid wassen
Al heeft hij daar wel een kanttekening bij: 'Het is prima om je deken om de vier weken te wassen, maar wanneer je erop eet of jouw trouwe viervoeter erop laat slapen, is het het beste om dit iedere twee weken te doen. Zo voorkom je een grote hoeveelheid bacteriën op en in je deken.
Door het beddengoed regelmatig te wassen, verwijder je deze vieze stoffen en houd je het fris en hygiënisch. Wat betreft het verschonen van het bed, is het aanbevolen om dit minstens één keer per week te doen. Dit betekent dat je het bed opmaakt met schone lakens, kussenslopen en dekbedovertrek.
Het is beter voor je dekbed dat je geen wasverzachter gebruikt. Laat de wasmachine niet te hard centrifugeren. Houd ongeveer rond de 800 toeren aan. Dat is beter voor de vulling van je dekbed.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Sommige goede doelen zamelen oude kleding huis-aan-huis in.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
En door het dekbed even kort in de droger te stoppen op de laagste stand, haal je het transpiratievocht er zo weer uit. Ook goed om te weten is dat een dekbed wassen er eigenlijk niet zo goed voor is. De vulling slijt hierdoor namelijk veel sneller en door vaak jouw dekbed te wassen gaat deze dus geen 10 jaar mee.
Als u een dekbed wilt dat gemaakt is van een natuurlijk, niet dierlijk materiaal, dan is katoen de beste optie. Katoen is erg fijn voor mensen die het 's nachts snel te warm hebben. Een katoenen dekbed heeft namelijk een uitstekende vochtregulatie. Een ander voordeel is dat het anti-allergisch is en makkelijk wasbaar.
Dus zoek je een lekker zachte stof voor een dekbedovertrek? Je kunt het best gebruik maken van satijn, percal katoen of twill katoen. Het zijn de typische zachte keuzes, waaronder je heerlijk comfortabel zal slapen.
Wol is een uitermate geschikte vezel voor een dekbed omdat het goed isoleert en ventileert. Ondanks de isolerende en vochtabsorberende eigenschappen, transporteert dit natuurlijke materiaal vocht naar de buitenlucht. Hierdoor kan wol wel 35% van het eigen gewicht aan vocht bevatten zonder klam aan te voelen.
Een katoenen dekbed kan goed gewassen worden tot 60 graden.
Een zomerdekbed van dons of zijde hebben net als de katoenen variant een goede vochtregulatie. In gewicht zijn de zijden, tencel en donzen dekbedden echter wel veel lichter dan de katoenen, waarbij zijde het aller dunste en koelste dekbed is.
Het natuurlijke materiaal zijde is ontzettend soepel, licht en ademend. Dekbedovertrekken van zijde zijn daarom perfect om met een lekker luchtig gevoel te kunnen slapen tijdens de warmere nachten. Zijde is duurzaam, van nature anti-allergisch en heeft een nog betere vochtabsorptie dan katoen.
Met het wasprogramma voor de fijne was kan je stoffen zoals acryl, viscose en gemengde stoffen wassen. Deze milde wasbeurt krijgt dergelijke stoffen bij normale vervuiling geheel schoon. De fijne was wordt gedaan op een maximale temperatuur van 40°C, deze staat dan ook standaard ingesteld.
Fijne was is kleding en andere textiel dat een milde verzorging nodig heeft. Het gaat hierbij vaak om wol en zijde, maar ook heel fijne katoen, kant of viscose kan in de categorie fijne was vallen. Bekijk altijd het label met wasinstructies hoe je een kledingstuk moet wassen.
Vrijwel alle wasautomaten hebben een programma voor katoen (20 tot 95°C), synthetisch (40°C) fijne was (30°C), wolwas (30- 40°C) en extra spoelen of extra water. De machine doet in dat geval een extra spoelgang om grof vuil of restjes wasmiddel te verwijderen.