Door iemand in de ogen te kijken, proberen we erachter te komen wat de ander denkt en voelt. We voorspellen onbewust wat de ander gaat doen en schatten de intenties van onze gesprekspartner in. Ook zenden we via de ogen onze eigen intenties, gevoelens en emoties naar de ander.
Oogcontact maken is je belangrijkste communicatie wapen
Uit onderzoek op het gebied van oogcontact maken blijkt namelijk dat wanneer mensen op een prettige manier worden aangekeken ze zich meer begrepen en veiliger voelen, zegt ook Michael Ellsberg in zijn boek The power of eye contact.
Het is een experiment dat in de psychologie wordt beschreven als een van de moeilijkste experimenten: vier minuten onafgebroken oogcontact brengt mensen dichter bij elkaar dan welk contact ook. Elkaar echt in de ogen kijken is niet makkelijk. Elkaar langer dan een minuut in de ogen kijken is eng en confronterend.
Spiegel van de ziel
De ogen fungeren als een poort tussen wat wij zien en wat wij voelen. Vandaar ook dat het diep in de ogen kijken zo onvoorstelbaar intiem, zo confronterend, zo transcenderend is. Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat.
Met oogcontact bedoelen we het elkaar aankijken tijdens een ontmoeting of een gesprek. Het is een vorm van non-verbale communicatie en non-verbale communicatie omvat ongeveer 93% van hoe we communiceren. Door middel van oogcontact zijn emoties, intenties, zelfverzekerdheid, zwaktes en meer informatie te herkennen.
Oogcontact. Een belangrijk non-verbaal signaal tijdens het flirten is het tot stand brengen van oogcontact. Niet alleen kun je hiermee duidelijk maken dat je iemand leuk vindt, het is ook een relatief veilige manier om erachter te komen of iemand hetzelfde van jou vindt.
Als iemand je opeens opvallend lang aankijkt, kan dat voor sommigen beangstigend aanvoelen. Een blik op iemand werpen, is aandacht geven aan die persoon. Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt.
Onderzoek toont aan: een blik kun je niet voelen
Wetenschappers scheidden proefpersonen van 'kijkers' met behulp van een speciale spiegel. De proefpersoon zien de kijker daarin niet, maar de kijker ziet de proefpersoon wel. De ene keer keek de kijker wel naar de proefpersoon, de andere keer niet.
Want oogcontact van gemiddeld 8,2 seconden betekent dat een man verliefd is op degene die hij in de ogen kijkt. Duurt het contact slechts 4 seconden, dan is dat een teken dat er geen 'vonk' overslaat. Onderzoekers volgden de oogbewegingen van meer dan 100 studenten tijdens hun gesprekken met acteurs en actrices.
Ja, flirten bestaat voor een groot deel uit oogcontact en dat is niet voor niets. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat oogcontact kan leiden tot verliefdheid. Volgens de onderzoekers omdat er dan fenylethylamine wordt aangemaakt in de hersenen. Dit is een stof die mensen hebben als ze verliefd zijn.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Het is belangrijk dat je tijdens een gesprek een paar seconden iemand aankijkt en vervolgens even wegkijkt. Ongeveer 60% van de tijd oogcontact maken is een goede richtlijn. Op het moment dat iemand je tijdens het gesprek langer dan drie seconden aankijkt, kan het al gauw een ongemakkelijk gevoel creëren.
Hij houdt rekening met jou – Wanneer een man je leuk vindt, neemt hij de moeite om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan iets klein zijn, zoals je zware tas dragen, of spontaan zijn trui geven wanneer je het koud hebt.
Als iemand je niet durft aan te kijken
Ze vinden het bedreigend omdat ze niet weten wat anderen (over hen) denken als zij ze aankijken. Daar hebben ze vaak ideeën over die niet altijd waar zijn. Ze voelen zich angstig of verlegen. Daarom kijken ze liever de andere kant op.
Iemand die je niet kent recht aankijken, zoals in de trein, hoort eigenlijk ook niet. Tijdens een gesprek is het wel de bedoeling om de ander aan te kijken. Het oogcontact is dan een belangrijk deel van de communicatie tussen mensen. We wisselen af tussen aankijken en wegkijken.
Gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing! Kijk de persoon niet recht in de ogen, maar richt je blik tussen de ogen op de neus. Zo geef je de indruk dat je je gesprekpartner aankijkt, zonder dat hij beseft dat dit niet echt zo is.
Vooral mannen interpreteren oogcontact als iets seksueels. Naast oogcontact, maakt een glimlach iemand een stuk aantrekkelijker. Voornamelijk bij vrouwen is dit het geval. Een beetje emotie tonen vinden veel mensen interessant, maar te veel lachen wordt als onaantrekkelijk gezien.
Verliefdheid bij mannen werkt in essentie hetzelfde als bij vrouwen. Je vindt iemand die je heel leuk vindt, ontwikkelt diepere gevoelens en wordt gelukkig als je diegene ziet. Het is dus een lichamelijk proces, waarbij de hersenen chemicaliën gaan aanmaken als je in de buurt bent van een bepaald persoon.
Bij verliefde mensen haken de blikken wat langer in elkaar, dat is door jezelf makkelijk op te merken maar ook door anderen. Ze draaien zich ook vaker naar elkaar toe; zo kan het zijn dat de tenen ongemerkt naar een persoon in het gezelschap wijzen.
Een persoon die de blik van een ander volledig ontwijkt, is bijvoorbeeld emotioneel in de war. De totale afwezigheid van oogcontact wijst op een gebrek aan controle over de gevoelens. Het kan anderen een gevoel van ongemak en wantrouwen verschaffen.
Je voelt de energie van iemand die er niet is
Je voelt het. Wanneer je met iemand telepathisch contact hebt, kun je dat op dezelfde manier voelen. Je voelt diegene, zonder dat die persoon er is. Als je paranormale gaven verder openstaan, kan het ook zijn dat je diegene zijn geur/parfum ruikt.
Voelen wat de ander voelt
Veel hooggevoelige personen snuiven stemmingen op. Ze voelen als het ware wat de ander voelt. Ze hebben de neiging om de pijn, het verdriet, de boosheid of de frustratie van anderen te voelen alsof ze het zelf beleven. Ze voelen dat ze verdrietig worden of down.
Staren kan verschillende betekenissen hebben: je kunt naar iemand staren omdat je heel boos bent (agressief staren) of omdat je iemand heel leuk of bijzonder vindt (uit bewondering). Ook kun je naar iets staren als je héél geconcentreerd aan het kijken bent (zoals bijvoorbeeld een schilder naar zijn model).
Als je even niet kijkt, staart hij naar je
Als een jongen blijft staren, wil dit meestal zeggen dat hij denkt aan hoe leuk je bent. Hij kan zijn ogen niet van je afhouden.
1) Aanblikken 2) Aangapen 3) Aanschouwen 4) Aanturen 5) Aanzien 6) Afwachten 7) Bekijken 8) Gadeslaan 9) In bedenking nemen 10) Kijken naar 11) Toeschouwen 12) Verdenken ... Iemand aankijken betekent dat je naar iemand kijkt, die ook naar jou kijkt.