Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je. Deze verliefdheid is vaak hormonaal bepaald, maar het ziet er altijd wel super aandoenlijk uit. Voor jou natuurlijk ook te gek, want je bent geliefd door je konijnen.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren. Het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Likken en aaien
Als een konijn de mens likt, is dat een teken dat het konijn hem/haar aardig vindt. Als het konijn zijn kop onder de hand legt wil het konijn daar geaaid worden zoals konijnen dat bij elkaar doen. Met één vinger over het kopje en vooral de oren voldoet uitstekend.
Konijnen kunnen je veel vertellen met hun lichaamstaal, maar laten dat subtieler zien dan bijvoorbeeld een hond. Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij!
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Konijnen hebben klieren onder hun kin en doen dit om objecten of mensen te markeren. Gelukkig kunnen mensen deze geur niet ruiken. Je hoeft zich dus geen zorgen te maken over vieze geurtjes in huis. Het markeren is vooral iets wat mannetjes vaak doen.
Doordat de oren een groot oppervlak hebben, kunnen ze geluidsgolven goed opvangen, wat nog wordt versterkt door de trechtervorm. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat konijnen zowel zeer hoge als zeer lage tonen horen.
Liggen met de voorpoten gestrekt en de achterpoten gestrekt naar de zijkant. Het neusje is breed, wat betekent dat het konijn ontspannen is, een smal samengetrokken neusje zie je terug bij gevaar, angst of stress.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken.
Net als honden en katten kunnen ook konijnen na verloop van tijd hun naam leren. Verwacht echter niet dat je konijn dit van de ene op de andere dag zal leren. Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn.
Waarschuwen of aandacht trekken
Hij bijt niet hard, maar doet dit als waarschuwing: 'Weg die voet, ik moet er langs! ' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien. Door even kort te bijten vraagt hij of je door wilt gaan.
Zo kan een konijn bijvoorbeeld bijten als hij wordt opgepakt of vastgehouden. Ook als iemand hem pijn doet of iets wil doen dat hij niet prettig vindt, zoals nagels knippen of medicijnen geven, kan hij bijten. Het is een manier om zichzelf te verdedigen.
Leid je konijnen af
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Als hij op zijn zijkant of rug rolt dan is hij relaxt en ontsnappen. Staat hij rechtop op zijn achterpoten dan is hij alert en is hij aan het onderzoeken wat er in de omgeving gebeurd. Heeft je konijn zijn oren naar achteren en ligt hij plat en gespannen op de grond dan vindt hij het onveilig.
Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacteriele infectie of door oormijt. Het konijn schud steeds met zijn hoofd of gaat met zijn poten aan zijn oren krabbelen. Door de pijn zal het konijn minder actief worden en minder gaan eten.
Vocaliseren: Een konijn dat piept, schreeuwt of gilt heeft vaak acute pijn en hier zal direct op gereageerd moeten worden door naar de dierenarts te gaan. Vluchten: Het konijn vertoont vluchtreflexen en rent weg bij benadering. Hij kan schrikachtig reageren op dingen waar hij normaal niet bang van is.
Mannetjes en vrouwtjes kunnen sproeien om hun territorium te markeren. Om dit te voorkomen kunnen konijnen het best gesteriliseerd of gecastreerd worden vlak voor of vlak na hun seksuele volwassenheid.
Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur. Tenslotte zijn er ongediertebestrijders die konijnen vangen met behulp van fretten, die de konijnen opjagen, waarna ze in vangnetten gestrikt kunnen worden.
Wanneer twee konijnen elkaar ontmoeten, raken ze elkaars neus aan. Hierbij controleren de konijnen elkaar. De geur die een konijn bij zich draagt, geeft informatie over de plaats in de rangorde, de leeftijd en geslacht. Zo komen ze te weten wie ze tegenover zich hebben.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.