Gebruik. 2 à 3 x per week, afhankelijk van de indicatie en voorschrift van de arts. De vloeistof dient 5 minuten in de blaas geïnstilleerd te blijven.
Gebruik. Gebruik Uro-Tainer® 2 á 3 keer per week, afhankelijk van de indicatie en voorschrift van de arts. De vloeistof dient 10 minuten (5 minuten per kamer) in de blaas geïnstilleerd te blijven.
Na 15 tot 30 minuten opent u de slang (naar het spoelzakje toe) waardoor de vloeistof weer uit de blaas in het spoelzakje kan lopen. Is het zakje weer gevuld met de vloeistof dan schuift u de klem er weer op en koppelt u de katheter weer aan de katheterzak.
Als je de NACL 0,9% niet in de katheter kan krijgen of de vloeistof loopt niet terug, dan moet de katheter verwijderd worden en een nieuwe ingebracht worden. Knip de katheter eventueel los, om te kijken wat de reden is van de verstopping.
Uro-Tainer chloorhexidinediacetaat is een antiseptisch middel, waarbij chloorhexidine het werkzame deel is van chloorhexidinediacetaat. U krijgt deze oplossing wanneer er bij u een urinekatheter is ingebracht en deze enige tijd blijft zitten.
De spoeling blijft ongeveer 1 uur in uw blaas, zodat de medicijnen goed kunnen inwerken. U mag in die tijd niet plassen. U blijft 30-90 minuten in het ziekenhuis. Hoelang de behandeling precies duurt, hangt af van het soort blaasspoeling.
Je kunt in zo'n geval de blaas drie keer per week spoelen met fysiologisch zout (NaCl 0,9%). Door tijdens het inbrengen van de vloeistof wat kracht op de spoeling te zetten, blijft de blaasspoeling op hoger tempo ronddraaien in de blaas.
Probeer de katheter niet af te klemmen met een kocher. Maak liever gewoon een knik in de katheter. De kocher kan namelijk de katheter beschadigen en zorgen voor lekkage.
Omdat ik zoveel met deze groep patiënten werk, was ik direct enthousiast over het innovatieve product uit Hongarije, om een blaasspoeling te kunnen doen zonder katheter. Sinds twee jaar is dit alternatief beschikbaar en heet ialuadapter. Deze adapter is een mini katheter/adapter die 7 mm de urethra wordt ingebracht.
Zorg dat een open verbinding met de blaas zo kort mogelijk duurt in verband met infectiegevaar. Omdat een spoelzakje steriel is hoeft het aansluitpunt niet gedesinfecteerd te worden. De katheteraansluiting moet wel gedesinfecteerd worden. Goede vochtopname is van belang ter voorkoming van urineweginfectie.
Thuis kunt u de blaas spoelen met kraanwater.
Blaasspoelen is een voorbehouden handeling die je als zorgprofessional, voor de veiligheid van de cliënt, correct moet kunnen uitvoeren.
Solutio R is een spoelvloeistof met een hogere zuurgraad dan Solutio G/Suby G. Spoel hiermee niet langer dan twee weken1, omdat de hoge zuurgraad van Solutio R de blaaswand kan irriteren.
Als de katheter op de afdeling is verwijderd, moet u elke 2 uur gaan plassen. Pijn in uw onderbuik of flanken kan een teken zijn dat uw blaas vol is. Dan moet u eerder gaan plassen. Dit geldt zowel voor overdag als 's nachts.
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak. Zo kan de urine goed afgevoerd worden.
Uro-Tainer® met natriumchloride wordt aanbevolen als blaasspoeling, om vuil en slijm weg te spoelen uit de blaas en katheter. Deze isotone vloeistof heeft een puur mechanische werking. Het voorkomt en verhelpt debrisvorming in de blaas. Uro-Tainer® is een gesloten systeem en direct gebruiksklaar!
c Neem een spuit uit de verpakking en laat de verpakking open liggen. d Trek met de spuit 10 - 50 ml spoelvloeistof op. e Leg de spuit terug in de geopende verpakking, zorg dat de conus steriel blijft.
Bijwerkingen van een blaasspoeling
Na de blaasspoeling kun je last hebben van bloed in je urine. Ook kan het plassen pijnlijk zijn en moet je misschien vaker plassen dan je gewend bent. Maar er zijn meer bijwerkingen mogelijk, zoals jeuk.
De meeste patiënten verdragen de blaasspoelingen probleemloos. Het inbrengen van de katheter kan gevoelig zijn en u kunt het gevoel hebben meer te moeten plassen dan normaal. De dag na de spoeling kunt u een wat branderig gevoel hebben bij het plassen. In principe zijn er geen bijwerkingen te verwachten.
U kunt hem ook in een emmer naast uw bed leggen. Zorgt u ervoor dat ook wanneer u in bed ligt de zak lager is dan het niveau van uw blaas. Anders kan de urine niet aflopen. Ook mag het kraantje niet op de grond hangen in verband met infecties.
U moet wel elke plaspoging op de po plassen, zodat we weten hoeveel u plast. Is het residu twee keer onder de 100 ml dan hoeft er niet meer gecontroleerd te worden. Het plassen gaat dan goed.
Er moet op gelet worden dat de zak en de slang onder het niveau van de blaas hangen, anders ontstaat het probleem dat urine, ondanks de terugslagklep, uit de opvangzak terug kan lopen in de blaas. Het gebruik van beenzakken moet daarom goed gecontroleerd worden en beperkt blijven tot gebruik overdag.
Heeft blaasspoelen nu wel of geen nut? 'Als mensen een katheter hebben vanuit de buik, of de plasbuis, dan geldt: zijn er geen problemen met het katheter, dan heeft blaasspoelen geen enkele zin. Het maakt hier niet uit welke vloeistof je hiervoor gebruikt. Het kan zelfs risico's met zich meebrengen.
De kosten voor de patiënt zijn afhankelijk van de toedieningsfrequentie, alsook de samenstelling en leverancier van de gekozen blaasspoeling. Globaal bedraagt de prijs in Nederland tussen de € 45,- en € 90,- per blaasspoeling.
Uro-Tainer® Chloorhexidine is een effectieve oplossing voor het spoelen van de blaas. Deze isotone vloeistof met een sterke antibacteriële werking voorkomt bacteriële kolonisatie en verhelpt urineweginfecties.