indampen werkt op basis van het kookpunt. De moleculen met het hoogste kookpunt verdampen. En ik houdt de vaste stof over. Het nadeel hiervan is dat je de vloeistof weg gekookt hebt.
Bij indampen wordt een vaste stof uit een vloeistof gescheiden door de vloeistof te laten verdampen. Deze scheidingsmethode berust dus op een verschil in kookpunt tussen de verschillende componenten in het mengsel. Hierbij zal de vloeistof eerder verdampen dan de vaste stof.
Het doel van indampen is het concentreren van opgeloste vervuiling en het destilleren van gezuiverd water uit afvalwater.
Indampen – berust op verschil in kookpunt:
De vloeistof is het oplosmiddel en deze zal verdampen. Denk bijvoorbeeld aan een oplossing van keukenzout in water. Wanneer je deze oplossing indampt, zal het water (=het oplosmiddel) verdampen en blijft het zout over.
Lading met een grote kans op uitdampen: matrassen (bevonden uitdampgassen o.a. benzeen, tolueen, 1,2-dichloorethaan, methyleenchloride, kooldisulfide) speelgoed (bevonden uitdampgassen o.a. benzeen, tolueen, 1,2-dichloorethaan) kleding, incl.
Het verschil tussen indampen en destilleren is dat je bij destilleren geïnteresseerd bent in de vloeistof met het laagste kookpunt, en bij indampen ben je geïnteresseerd in de vaste stof die opgelost zit in de vloeistof en die achterblijft als de vloeistof is verdampt.
Om een mengsel van een vaste stof en een vloeistof (in een oplossing) te scheiden kan je gebruik maken van indampen. Indampen wordt toegepast als de vloeistof niet bewaard hoeft te worden.
Indampen is een natuurkundig proces, waarbij stoffen met een hoog kookpunt (vaste stoffen maar in de organische synthese ook vaak vloeistoffen) die opgelost zijn in een oplosmiddel geconcentreerd worden door het oplosmiddel te verdampen.
verdampen: van vloeibaar naar gasvormig.
Extraheren Bij extraheren lossen alleen bepaalde stoffen op in een vloeistof. Indampen, kristalliseren Bij indampen verdampt de vloeistof en blijft de opgeloste stof achter. Tenslotte kristalliseert de opgeloste stof.
Als je bijvoorbeeld een scheutje azijn in een glas water doet, dan lost de azijn vanzelf op. Daar hoef je niets aan te doen. Je kunt het mengproces versnellen door te roeren, maar uiteindelijk zal er altijd een homogeen mengsel van water en azijn worden gevormd.
Destillatie wordt gebruikt om een bepaalde vloeistof uit een andere vloeistof te scheiden. Bij bijvoorbeeld wijn destilleren zal de alcohol gescheiden worden van de wijn door verdamping. De verdampte stof noemt men het destillaat. Hierbij moet er een verschil zijn in kooktemperatuur.
Welke technieken bestaan er om mengsels te scheiden? Er is een verschil tussen het scheiden van heterogene en homogene mengsels. Bij de eerste soort kan je decanteren, filtreren, zeven of ziften en centrifugeren. Bij de tweede soort kan je extraheren, kristalliseren, adsorberen, destilleren of aan chromatografie doen.
Bezinken/afschenken wordt gebruikt voor mengsels die niet goed in elkaar oplossen (gebrek aan oplosbaarheid) en het gegeven dat één van de stoffen naar de bodem zakt (verschil in dichtheid). Dit kan dus gedaan worden bij emulsies of suspensies: de vaste stof is naar de bodem gezakt (bezonken).
Je start met een grof mengsel. Na toevoeging van water (extractie) krijg je een heterogeen mengsel van zand verdeeld in zoutwater. Bij het filtreren is zand het residu en zoutwater het filtraat. Bij het indampen verdampt het water en bekom je het zout.
Bij adsorberen maak je gebruik van een adsorptiemiddel. Bij scheikunde wordt vaak actieve kool gebruikt of norrit. Dit is koolstof in een bijzondere vorm. De korreltjes van actieve kool hebben een erg groot oppervlak omdat de stof net als een spons vol zit met gaten (afbeelding 1).
Wat is rijpen? Rijpen is de directe faseovergang van gas naar vast. De meeste stoffen rijpen niet omdat de faseovergang normaal verloopt via vloeibaar (gas→vloeibaar→vast).
Verdamping is een natuurkundig proces waarbij een stof overgaat van de vloeibare naar de gasvormige fase. In de meteorologie bedoelen we met verdamping uitsluitend de overgang van water naar waterdamp. Op land spelen planten een belangrijke rol in dit proces. De term evapotranspiratie is daar een betere benaming.
Er zijn 6 faseovergangen: smelten, stollen, verdampen, condenseren, sublimeren en desublimeren.
Omdat olie en water van dichtheid verschillen en olie op het water blijft drijven, kunnen we gemakkelijk het water langs onder aftappen zonder de olie mee te moeten nemen. We noemen dit principe scheidingstechniek: decantatie. Dit berust op het verschil in massadichtheid van de stoffen.
Indampvergelijking. Een indampvergelijking is een omgekeerde oplosvergelijking. Voor de pijl wordt het opgeloste zout als 2 losse ionen omschreven. Na de pijl staat het zout als vaste stof.
In principe kan dit elke vloeistof zijn zoals water, aceton of alcohol. Als de fles luchtdicht wordt afgesloten met een dop, zal de vloeistof na enige tijd niet meer verdampen. De ruimte boven de vloeistof kan in dat geval geen extra stof opnemen.
U vraagt een echtscheiding aan met een verzoekschrift. U stuurt dit verzoekschrift via uw advocaat naar de rechtbank. Dit doet u ook voor een scheiding van tafel en bed. En ook voor ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed.
Bij de simpelste vorm van filtratie wordt een vloeistofstroom door een poreus medium, bijvoorbeeld papier of een fijn metalen rooster, geleid. Deeltjes in de vloeistof die groter zijn dan de gaatjes in het medium blijven achter op het filter en vormen een filterkoek.
Als je echt kleurstoffen wil verwijderen uit je water is er maar een degelijke oplossing : ozon.