De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
Niet verder dan 30 meter afstand van je woning: Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Hoe hoog mag een schuur zijn? Als je zonder vergunning een schuurtje wilt bouwen tegen de erfgrens, dan mag het dak van de schuur maximaal 3 meter hoog zijn. Hoe hoog mag een overkapping zijn op de erfgrens? Wil je zonder vergunning een overkapping tegen de erfgrens plaatsen, dan mag deze maximaal 2 meter hoog zijn.
Het is toegestaan om een schuur tegen de erfgrens te bouwen, maar alleen als deze grens zich bevindt tussen jouw perceel en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dien je een afstand van 1 meter aan te houden.
De hoogte van je schuur en/of overkapping
Heb je geen tweede etage dan mag je de schuur net zo hoog bouwen als het hoofdgebouw, de woning, zelf. Ben je buiten de 4 meter van je woning, het hoofdgebouw, dan mag de punt van het dak van de schuur in ieder geval 3 meter hoog worden tot een maximum van 5 meter.
De toegestane hoogte van een schuur is afhankelijk van de plaats van de schuur. Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn.
Wilt u een veranda, tuinkamer of terrasoverkapping plaatsen op de erfgrens? De hoogte mag dan maximaal 2 meter zijn. dan mag de overkapping een maximale hoogte van twee meter hebben.
De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
Zo moet je voor het planten van een heg of heester minimaal 50 cm afstand houden van de erfgrens. Bij een boom is die afstand minimaal 2 meter. Een hek of schutting plaatsen op je eigen grond mag zonder toestemming van je buren (mits deze maximaal 2 meter hoog is).
Voor een tuinhuis zonder vergunning heb je geen architect nodig (op voorwaarde dat het extra gebouw geen constructieprobleem met zich meebrengt, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigt). Je mag het dus gerust zelf plaatsen of door de firma die je bijgebouw levert, zonder tussenkomst van een architect.
De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn; Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn; De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn; U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.
volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden. in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven. in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen? Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
De hoogte van een terrasoverkapping is afhankelijk van waar de overkapping geplaatst wordt. Valt hij binnen de 2,5 meter zone, dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog worden zonder vergunning. Buiten deze zone geldt doorgaans een maximale hoogte van 3,0 meter voor vrijstelling van vergunningsplicht.
Hoogtebeperkingen hangen lichtjes af van de locatie van de houtopslag, maar een buitenconstructie met een maximale hoogte van 2,5 meter is meestal geen probleem. Afhankelijk van je situatie komen er een paar ingewikkeldheden kijken bij de wetgeving inzake ruimtelijke ordening.
Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat.
De maximale (vergunningvrije) hoogte is 1 of 2 meter. Deze hoogte hangt af van het gedeelte van uw perceel. In de voortuin mag u meestal tot 1 meter hoog bouwen. In de achtertuin is in veel gevallen 2 meter vergunningvrij toegestaan.
Een blokhut valt onder de bijgebouwen. Hier zijn specifieke regels voor. Die zijn anders dan de regels voor aanbouw of uitbouw. Bijgebouwen staan immers los van de woning.
Een vergunningsvrije uitbouw mag nooit meer dan 30 centimeter boven de eerste verdieping uitkomen. Een vergunningsvrije uitbouw mag nooit hoger zijn dan 5 meter. Een vergunningsvrije uitbouw mag niet dieper zijn dan 4 meter.
Als u een erfscheiding wilt plaatsen moet u wel weten waar de erfgrens ligt. De erfgrens is een denkbeeldige lijn die twee stukken grond van elkaar scheidt. Bij het Kadaster kunt u vragen waar de erfgrens precies ligt. Als het niet duidelijk is waar de grens ligt, kunt u deze laten ' reconstrueren' door het Kadaster.
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.