Café con leche, de naam zegt het al: koffie met melk. Café con leche is het meest bekend onder de buitenlanders en vergelijkbaar met koffie verkeerd. Het is een kop koffie met warme melk die vaak bij het ontbijt genuttigd wordt.Na 11 uur 's avonds wordt de café con leche vervangen door een sterkere kop koffie.
NL: cappuccino, alsjeblieft. ES: Capuccino, por favor.
la cama. (Hier vind je geen automatische vertalingen!)
NL: Ik ben moe. ES: Estoy cansado. NL: Ik ben moe. ES: Estoy cansada.
NL: goedzo. Zeker dat daar in past? ES: Muy bien.
NL: Het is een hamburger. ES: Es una hamburguesa.
Bestel gewoon je favoriete koffie en voeg 'con hielo' (met ijs) toe. Giet je koffie in het glas met ijsblokjes. Als je suiker gebruikt, denk er dan aan om dit aan je koffie toe te voegen voordat je de koffie met het ijs mengt. Descafeinado (cafeïnevrije) koffie kun je overal in Spanje bestellen.
Een latte macchiato is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk, waarbij je begint met de melk en het melkschuim en hier een espresso aan toevoegt.
Zonder twijfel is de Café con leche de meest gedronken koffievariant en wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd.
Zonder twijfel is de café con leche in Spanje de meest gedronken koffievariant en wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, het is namelijk een grote kop koffie met warme melk.
De Spaanse Cafe Cortado / Manchado:
De koffie Cortado / Machado maakt men door eerst een solo ( grote espresso ) te maken waarbij men een kleine hoeveelheid melk toevoegt, waarbij de Cortado iets meer melk heeft dan de Manchado ( una mancha betekent een vlek ).
Carajillo is een klein glaasje sterke koffie met een sterke drank, zoals cognac, rum, whiskey, orujo of picardía (een Spaanse brandewijn die naar men zegt puur niet te drinken is).
In Spanje drinkt men vooral de witte (fruitig, licht en verfrissend) en gemengd met bruiswater helemaal hip en/of rode Vermut die vaak als aperitief wordt genuttigd vanwege de bitterzoete kruidensmaak.
De beste manier is om de lepel tot onderaan het glas te brengen (in de gecondenseerde, maar mierzoete, melk) en dan eventjes te roeren. vervolgens proef je, vind je het zoet genoeg, dan is de barraquito klaar om drinken en begint het genot.
In de meeste regio's van Spanje heeft het ook 1 vertaling; een caña. Je spreekt dit uit als canja. Aan de costa del Sol, Barcelona en in het noorden heet het inderdaad een caña.
Cortado. Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk.
Deze koffie wordt Frans genoemd omdat de gebruikte likeur uit Frankrijk komt. Het is daarmee een Franse variant van de Irish coffee en wordt wel als after dinner (na het avondeten) koffie geschonken. Een variant van French coffee is met cognac en (bruine) suiker.