Ontslag op staande voet houdt in dat je per direct stopt met werken, zonder opzegtermijn. Dit is alleen mogelijk wanneer er sprake is van een dringende reden. Bijvoorbeeld als je werkgever je bedreigt of je loon niet meer betaalt.
Als je bent tewerkgesteld in een programma tot opslorping van de werkloosheid kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegtermijn van 7 dagen. Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn.
U kunt dit contract alleen opzeggen als sprake is van een dringende reden en u daarom op staande voet ontslag neemt. Als er geen sprake is van een dringende reden, dan kunt u de kantonrechter vragen het contract te ontbinden als u als daar een goede reden voor heeft.
Als u zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet u uw werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als u zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.
De opzegtermijn geldt stikt genomen alleen bij het opzeggen van de arbeidsovereenkomst. Als je met je werkgever in overleg het dienstverband beëindigt ('met wederzijds goedvinden') via een vaststellingsovereenkomst geldt de opzegtermijn niet.
Ontslagen worden
Uw werkgever moet zich houden aan een opzegtermijn.
onderhandel over je opzegtermijn
Ook al is je opzegtermijn geregeld door de wet, toch kun je ook onderhandelen over de duur van deze periode. Want geef toe: zodra je jouw ontslag neemt, staat je hoofd meestal al naar andere oorden.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Ook nemen sommige mensen zelf ontslag als ze niet tevreden zijn over hun baan. Je kan dan schriftelijk aan de werkgever laten weten, dat je ontslag neemt. Hierbij moet je wel rekening houden met de wettelijke opzegtermijn. Deze is meestal een maand.
Zorg dat je je ontslag persoonlijk indient bij je manager, dus niet telefonisch of per email. Bedank je manager voor de ervaring die je hebt op mogen doen en de begeleiding die je gekregen hebt in je huidige baan. Klaag niet bij collega's over het feit dat je niet tevreden bent over je baan.
Let op: de opzegtermijn van uw werkgever moet 2 keer zo lang zijn als die van u. Uw werkgever kan met u een kortere opzegtermijn afspreken als dit in uw cao staat. Deze afspraak hoeft hij niet in het contract te zetten.
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
Samen met uw werknemer kunt u schriftelijk een langere termijn afspreken. Een kortere termijn mag alleen als dat vastgelegd is in de cao. Voor de werknemer geldt volgens de wet een opzegtermijn van 1 maand. Daarbij speelt de duur van het dienstverband geen rol.
Hoewel je in Nederland goed beschermd bent als werknemer, zijn er wel degelijk maatregelen die je werkgever kan en mag nemen als je niet komt opdagen op je werk. Ontslag is hierbij de uiterste maatregel. Je werkgever moet, in de meeste gevallen, je ontslag aanvragen bij het UWV of de kantonrechter.
U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.
Ja, bij een ontslag heb je eigenlijk altijd recht op een ontslagvergoeding. En soms ook nog op een aanvullende vergoeding, de zogenaamde billijke vergoeding.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
Als de werknemer eerder weg wil dan voor het einde van de opzegtermijn, kan hij de werkgever vragen met het eerdere ontslag in te stemmen. Als de werkgever hiermee instemt, is sprake van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.
U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat. Er staat dan in uw contract dat u en uw werkgever op elk moment het contract kunnen opzeggen. Staat er geen tussentijds opzegbeding? Dan moet u misschien geld betalen aan uw werkgever als u toch eerder stopt.
Je ervaart het ontslag misschien als oneerlijk. Daarnaast verandert je dagritme en je sociale leven. Mogelijk ga je er financieel op achteruit en voelt je toekomst onzeker. Mensen die zich sterk met hun beroep identificeren, kunnen zelfs het gevoel hebben een deel van hun identiteit kwijt te raken.
Uitgedrukt in bruto maandsalarissen ontvangen werknemers na ontslag met wederzijds goedvinden gemiddeld 0,57 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit ligt dus hoger dan de 1/3 tot een half maandsalaris dat een werknemer op basis van de transitievergoeding meekrijgt.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Mensen met een arbeidsbeperking kunnen vaak hulp krijgen om (weer) aan het werk te gaan. Er zijn verschillende (financiële) regelingen waar u gebruik van kunt maken. Ook kan uw gemeente of het UWV hulp bieden. Een re-integratietraject helpt mensen met een beperking bij het zoeken van een baan.