Beginnen met een synopsis
Begin met je korte kinderverhaal door het idee samen te vatten op papier. Dit heet ook wel een synopsis. Het woord synopsis is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk 'samen zien'. Dat wil zeggen men kan in één oogopslag de inhoud zien, een samenvatting.
Een van de beste methodes om een tekst te beginnen, is om midden in het verhaal te vallen. Als je een reisverslag schrijft, begin dan niet op het moment dat je thuis je tas inpakt. Maar begin midden in die overvolle stad, terwijl je net bent overvallen.
Begin, midden en eind. Simpel gezegd, bestaat een verhaal uit een begin, midden en eind. Dit wordt de triadische structuur genoemd. Deze structuur maakte het verhaal boeiend en duidelijk voor de lezer of toeschouwer.
Bij de term 'het korte verhaal' wordt vrijwel altijd gedacht aan een verhaal tussen de 2.000 en 15.000 woorden. Hierbij moet je denken aan een verhaal tussen de 4 en 40 pagina's. Verhalen in verhalenbundels tellen meestal tussen de 5.000 en 8.500 woorden.
Een goed verhaal bevat een verrassingselement
Iets wat iemand totaal niet verwacht, iets dat hem doet verbazen of waardoor hij aangenaam verrast raakt. Dat zijn elementen die de aandacht trekken. Ga daarom van de gebaande paden af, denk out of the box. Het liefst met een vleugje humor.
Een verhaal vol nieuwe woorden
Met deze duidelijke regels kunnen kinderen vanaf groep 3 samen een verhaal verzinnen. Vijf kinderen schrijven elk een woord op dat ze hebben geleerd. Daarna maken ze samen met ieder woord een zin en een rijm-zin. Zin één eindigt op bijvoorbeeld MAAN.
Non-fictie 40.000 – 90.000. Kinderboek 20.000 – 50.000. Prentenboek 500 – 800.
Een goede plot heeft causale verbanden
Zorg er echter voor dat er een causaal verband bestaat tussen die gebeurtenissen. Maak dat de ene gebeurtenis de andere in beweging zet die op zijn beurt weer de trigger is voor een andere gebeurtenis. En die moeten allemaal aaneensluiten tot een afgerond verhaal.
De titel van een boek moet nieuwsgierig makend en uitnodigend zijn om verder te lezen. Die eerste woorden moeten vragen oproepen en het onderbewuste prikkelen om verder te willen lezen. Daarnaast moet een titel ook allesomvattend zijn en de inhoud van uw boek goed beschrijven.
De tijdsversnelling of tijdverdichting (tijdssprongen maken) ontstaat wanneer de gebeurtenissen versneld voorkomen in het verhaal. De vertelde tijd is groter dan de verteltijd. De tijdverruiming, tijdsverlenging of tijdsvertraging (retardering) ontstaat als de gebeurtenissen vertraagd voorkomen.
Begin met je verhaalidee
Begin meteen met het introduceren van je verhaalidee. Vaak is het verhaalidee het antwoord dat je zou geven op de vraag: 'waar gaat je verhaal over? ' Het idee is de reden dat de lezer jouw boek koopt: de tekst op de flaptekst prak hem of haar aan.
Een kortverhaal of kort verhaal is een tekstgenre, ook wel short story genoemd.
Instagram laat de eerste groep gebruikers langere Stories publiceren die niet meer worden opgesplitst in delen van 15 seconden. De langere Stories mogen maximaal 60 seconden duren. Sommige gebruikers hebben al toegang gekregen tot de uitgebreide Stories-functie.
De openingsscène is de eerste scène in een verhaal, het eerste tafereel waarmee een fictiefilm aanvangt of waarmee een boek begint. De term wordt vooral bij scenario's gebruikt. Bij verhalen spreekt men ook wel van incipit.
Bij verhaalanalyse onderscheiden we de volgende elementen: opbouw, tijd, ruimte, perspectief, personages, motieven, thema, titel en (evt.) motto.
De werkelijkheid is natuurlijk genuanceerder. Iedereen kan een boek schrijven, maar als het niks voorstelt wil niemand het lezen. En zelfs bij een goed boek is er geen garantie op een succesvolle verkoop. Een voordeel: het is een stuk makkelijker om een goed non-fictieboek te schrijven dan een goede roman.