Heeft u een overeenkomst met een bedrijf of persoon, maar houdt deze zich niet aan de gemaakte afspraken? Dan kunt u de andere partij in gebreke stellen, de overeenkomst ontbinden, uw geld terug vragen of een schadevergoeding eisen.
In het Nederlandse recht moeten overeenkomsten worden nagekomen. Gebeurt dat niet en wordt er contractbreuk, ook wel wanprestatie genoemd, gepleegd, dan staan daar verschillende maatregelen tegen open, waaronder opschorting, ontbinding en het vorderen van schadevergoeding.
Indien een van de partijen contractbreuk pleegt of wanprestatie levert, heeft de wederpartij enkele mogelijkheden die afhankelijk zijn van de situatie. Kort samengevat zijn dat: nakoming van het contract eisen, de eigen verplichtingen opschorten, de overeenkomst ontbinden of het eisen van een schadevergoeding.
Bij een overeenkomst moeten beide partijen zich houden aan hun afspraken. Met enige regelmaat worden de afspraken niet nageleefd en zit de ander met schade. Komt één van de partijen zijn/haar verplichting niet (volledig) na? Dan is er sprake van een zogenaamde onjuiste nakoming of een niet-nakoming.
Wanneer nakoming blijvend onmogelijk is, is geen verzuim nodig en kan direct schadevergoeding worden gevorderd. Is nakoming wel nog mogelijk, direct of na enige tijd, dan moet de wederpartij eerst in verzuim zijn voordat schadevergoeding kan worden verkregen.
Aannemer houdt zich niet aan de afspraken
Komt hij bijvoorbeeld vaak te laat of is het werk slordig? Stuur de aannemer dan zo snel mogelijk een brief of e-mail. Schrijf daarin dat u vindt dat het werk niet goed gaat en waarom. Vraag de aannemer om het werk te doen zoals afgesproken.
Partijen die een overeenkomst hebben gesloten, zijn bevoegd daarvan nakoming te vorderen van de andere partij. Als de afgesproken prestatie uit de overeenkomst wordt voldaan, is er sprake van nakoming.
Nakoming vorderen – via de rechter
Reageert de in gebreke blijvende contractspartij niet op de schriftelijke ingebrekestelling/sommatie of laat hij weten dat hij niet zal nakomen, dan is een gang naar de rechter mogelijk de aangewezen route om nakoming te vorderen.
U dient eerst uw wederpartij een bericht te sturen waarin u hem een redelijke termijn geeft om alsnog de overeenkomst na te komen. Deze stap is meestal verplicht om verdere maatregelen te kunnen nemen.
Ook zonder proeftijd, maar met een tussentijdse opzegmogelijkheid, kan een werknemer voorafgaande aan de eerste werkdag de getekende arbeidsovereenkomst intrekken. Dit geldt bovendien ook voor een werkgever.
Je kan een overeenkomst verbreken in drie gevallen: Verbreking van de overeenkomst door wederzijdse toestemming van de partijen. Verbreking van de overeenkomst door eenzijdige wilsverklaring (opzegging)
Onze tip: U kunt in principe niet zomaar onder een contract uit. Maar dat kan wel als 1) de andere partij de gemaakte afspraken niet nakomt, dan kunt u dus ontbinden, of 2) als er sprake was van bijvoorbeeld bedrog, bedreiging of misleiding, dan kunt u het contract vernietigen als u dit kunt bewijzen.
Reageert de andere partij ook niet op uw ingebrekestelling of komt er geen oplossing? Dan is hij officieel in verzuim. Vanaf dat moment kunt u de overeenkomst ontbinden en een eventuele schadevergoeding eisen. Stuur een aangetekende brief waarin u aangeeft de overeenkomst te ontbinden.
Er zijn verschillende voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst. Zo moet er een aanbod zijn gedaan die voldoende bepaalbaar is en moet dit aanbod zijn aanvaard. Alle partijen moeten de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan volgens de besproken inhoud en voorwaarden. Deze wil moet ook zijn verklaard.
Er is sprake van een contractbreuk als één van de partijen zijn contractuele verplichting niet nakomt. Dit geldt ook als verplichtingen gedeeltelijk niet worden nagekomen. Juridisch is een contractbreuk een wanprestatie.
Een ingebrekestelling is een schriftelijke mededeling waarin u aangeeft dat de andere partij tekortschiet in de nakoming van een afspraak (in gebreke stellen). In de ingebrekestelling geeft u een tweede (en vaak laatste kans) om alsnog de afspraken na te komen voordat u andere stappen onderneemt.
Een ingebrekestelling is een schriftelijke aanmaning waarbij de schuldenaar een redelijke termijn wordt gesteld om alsnog zijn verplichtingen na te komen. Die redelijke termijn wordt vaak op twee weken gesteld.
De wet bepaalt dat als uw wederpartij niet nakomt, u hem een redelijke termijn moet gunnen om alsnog na te komen (ingebrekestelling). Maar wat is redelijk? Dit hangt af van de omstandigheden van het geval. Als het gaat om het betalen van een factuur, is 30 dagen na factuurdatum redelijk als u niets heeft afgesproken.
Een overeenkomst kan op verschillende manieren ten einde komen. Bijvoorbeeld door een annulering, een ontbinding of wanneer beide partijen gezamenlijk de overeenkomst beëindigen.
Vraag 1: Wat is de wettelijke grondslag voor een vordering tot nakoming? Art. 6:74 BW: iedere tekortkoming in de nakoming van een verbintenis verplicht de schuldenaar de schade die de schuldeiser daardoor lijdt te vergoeden, tenzij de tekortkoming de schuldenaar kan worden toegerekend.
De toerekenbare tekortkoming heeft betrekking op de wanprestatie uit artikel 6:74 Burgerlijk Wetboek. Wanneer iemand een verbintenis uit een overeenkomst niet nakomt, is er sprake van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. Hierdoor kan bij de tegenpartij schade ontstaan.
De schadevergoedingsplicht bij wanprestatie is gebaseerd op artikel 6:74 BW. De schade die ontstaat door de wanprestatie moet vergoed worden. Tussen de wanprestatie en de schade moet wel causaal verband bestaan. De schade moet het rechtstreekse gevolg zijn van de wanprestatie.
Als er sprake is van wanprestatie dan staan er een aantal middelen open. Er kan nakoming met schadevergoeding worden gevorderd en het opschorten van de eigen verplichtingen. Maar ook vervangende schadevergoeding en het ontbinden van de overeenkomst.
Onder de niet-obligatoire overeenkomsten vallen ook de beheersovereenkomst (art. 3:168 BW) en de overeenkomst waarbij tot een gemeenschap behorende goederen worden 'overgeheveld' naar een tussen dezelfde deelgenoten bestaande andere gemeenschap. Ook de zuivere optieovereenkomst is een niet-obligatoire overeenkomst.