Als je zwanger wilt worden is in het bijzonder vitamine B11 belangrijk. Deze vitamine is ook bekend onder de naam foliumzuur. Begin al met het slikken van foliumzuur voordat je zwanger bent. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder.
Het is belangrijk om al 4 weken voordat je zwanger raakt te beginnen met het slikken van foliumzuur, omdat het ongeveer 4 weken duurt voordat er voldoende van in je lichaam aanwezig is.
Bij mannen kan foliumzuur goed zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen kunnen net iets sterker worden. Veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen vinden het moeilijk deze tabletten te blijven gebruiken.
Slik vitaminen en supplementen
Vitaminen en mineralen zijn erg belangrijk, de meeste zul je al binnenkrijgen wanneer je gezond eet. Je kunt deze aanvullen door een multivitamine. Er zijn speciale multivitaminen voor vrouwen met een kinderwens, hier zit vaak ookfoliumzuur in.
Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.
Het is belangrijk dat je 4 weken voordat je zwanger zou kunnen worden, al foliumzuur slikt. Ga door met foliumzuur slikken tot en met de tiende week van je zwangerschap. Zo maak je de kans op een kind met een open rug extra klein.
Naast dat het van belang is voor je eigen lichaam, draagt foliumzuur ook bij aan de ontwikkeling van een ongeboren kindje. Moet je zelf dan standaard foliumzuur slikken, ook wanneer je niet zwanger bent? Nee, je krijgt gelukkig al foliumzuur binnen via voeding.
Kies het juiste standje tijdens het vrijen, liefst het standje waarin zaad het dichtst bij de baarmoeder komt en blijft. De klassieke “missionarishouding” (de man ligt boven en de vrouw onder) is daarom een goede positie. Na het vrijen blijf je als vrouw liever nog even liggen, met een kussen onder je bekken.
Van alle stellen die proberen zwanger te worden is:
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
Het is belangrijk om te weten dat zaadcellen na 5 dagen in kwaliteit afnemen en als er minder dan 1½ dag tussen het vrijen zit, dit ook niet ten goede komt aan de kwaliteit. Dus het hebben van gemeenschap om de bevruchting zo optimaal mogelijk te maken ligt tussen de 1½ à 2 dagen, of 36 uur.
Zwangerschap en kinderwens
Foliumzuur is van belang voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Als er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan dit vitamine bestaat, kan het kind tijdens de zwangerschap een afwijking van het zenuwstelsel ontwikkelen.
Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.
Zonder genoeg foliumzuur is er een grotere kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje (spina bifida), hazenlip/open gehemelte (schisis) of open schedel (anencefalie). De neurale buis ontwikkelt zich in het vroegste stadium van de zwangerschap.
Vervolgonderzoek. In Nederland heeft de Gezondheidsraad het landelijk advies opgesteld waarin het slikken van foliumzuur wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen. Volgens de raad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken.
Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede.
Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Van alle vrouwen die een kinderwens hebben en proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden zwanger en ruim 80% binnen een jaar. Na twee jaar is gemiddeld 90% zwanger. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Als de vrouw nog even blijft liggen nadat de man een zaadlozing heeft gehad, is de kans op een zwangerschap groter. Dat veelgehoorde advies gaat mogelijk helemaal niet op, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Je hebt een opgeblazen gevoel of harde buik
Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker.
Kortom, foliumzuur is een belangrijke vitamine voor gezond haar, omdat het helpt bij de productie van keratine, een eiwit dat de structuur van het haar vormt. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot dunner wordend haar en haaruitval, waardoor het een belangrijk ingrediënt is in haargroeiproducten.
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.
Daarnaast is het ook betrokken bij omzettingen van sommige aminozuren, zoals de omzetting van homocysteïne naar methionine. Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken.