Als er sneeuw op uw panelen ligt, dan raden wij aan om niets te doen. De sneeuw zal in de meeste gevallen vanzelf van de panelen afglijden als de temperatuur weer oploopt. Blijft de sneeuw toch een tijdje liggen, dan kunt u overwegen om de panelen schoon te (laten) vegen.
Maak dan gebruik van een wisser (aftrekker) en wollen dweil om de panelen sneeuwvrij te maken. Met een telescopische wisser kun je in sommige gevallen ook de panelen sneeuwvrij maken op moeilijker bereikbare plaatsen. Ga altijd voorzichtig te werk en vermijd schuren.
Over het algemeen is een zonnestroominstallatie in de wintermaanden ook een stuk minder rendabel. Zo'n 70% van de jaarlijkse energie van een zonnestroom-installatie wordt tussen april en september opgewekt; de overige 30% tussen oktober en maart.
IJskristallen zullen zich dus wel vormen op de zonnepanelen, maar de panelen kunnen niet kapot vriezen of barsten. Als zonnepanelen bevroren zijn, is geduld een schone zaak. Gooi geen heet water over de zonnepanelen en ga ook niet het ijs wegkrabben.
Zelfs als het glas van de zonnepanelen niet gebroken is, kan er na een stevige hagelbui toch schade zijn ontstaan. Zodra een flinke hagelsteen het zonnepaneel met hoge snelheid raakt, kan de klap via het glas worden doorgegeven aan de kwetsbare zonnecellen. Deze kunnen vervolgens scheuren of zelfs versplinteren.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
Zonnepanelen die in Nederland verkocht worden, moeten gecertificeerd zijn. Ze hebben dan bijvoorbeeld een 'TüV-keurmerk'. De testen die bij zo'n keurmerk horen, moeten vooral productfouten in de eerste jaren van de levensduur uitsluiten. Je mag er dus vanuit gaan dat je panelen de eerste jaren zonder problemen werken.
Bij hogere temperaturen neemt de opbrengst van de zonnepanelen zelfs iets af. Dat komt doordat de zonnepanelen de energie beter geleiden bij kou dan bij warmte. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 3% tot 5%.
Wist je dat zonnepanelen beter werken bij lagere temperaturen? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar kou is eigenlijk juist goed voor zonnepanelen. Bij hele hoge temperaturen kunnen zonnepanelen te warm worden en gaat een deel van de opbrengst verloren.
Gelukkig zijn er niet veel écht donkere dagen in Nederland. Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh* op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt aan stroom 2.800 kWh per jaar (bron Nibud). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Omdat zonnepanelen volgens hem 'een efficiënte thermische radiator' zijn, geven ze 's nachts zelf infraroodstraling af. Assawaworrarit en zijn collega's maken van die straling gebruik om energie op te wekken.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Er zijn namelijk grote risico's bij het installeren van zonnepanelen tijdens een regenbui: Elektriciteit en water gaan nu eenmaal niet zo goed samen. We gaan onze installateurs daarom niet blootstellen aan een risico op elektrocutie. Gladde daken door regen kunnen tot ernstig letsel leiden.
Zonnepanelen bestaan uit gehard veiligheidsglas waardoor sneeuw, hagel, storm en strenge vorst geen problemen vormen.
Bij een zonneboiler verwarmt een zonnecollector op het dak de vloeistof die door leidingen in de zonnecollector loopt. Deze vloeistof verwarmt het water in de boiler en kan direct worden gebruikt voor sanitair- en CV-water. In de zomer is het geen probleem om het water op de tappunten op minimaal 55ºC te brengen.
Alle energie die je opwekt met zonnepanelen op dak, kan je direct gebruiken voor de warmtepanelen. Bovendien is huis verwarmen zonder gas ook beter voor het milieu. Zonnepanelen elektrische verwarming is een echte win-winsituatie.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Ze hebben dus geen directe invloed op de hoogte van je gasrekening.
Het beste merk zonnepaneel is op dit moment SunPower. SunPower is een vooruitstrevend en innovatief bedrijf dat sinds 1985 één van de meest krachtigste en efficiëntste kristallijne zonnepanelen produceert met de beste garanties in de markt.
Hoe hoger de temperatuur van een zonnecel, hoe lager de energieproductie is. Dit verschil kan per type zonnecel op warme zonnige zomerdagen al gauw 10% of meer verschil in opbrengst geven. Dit is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor producenten van zonnecellen en zonnepanelen.