Mulchen verrijkt ook de bodem van uw tuin zodat de grond voedselrijk wordt en uw planten en struiken goed groeien en mooi bloeien. U kunt diverse soorten mulch kopen en in wisselende hoeveelheden. Altijd de beste kwaliteit en voor een scherpe prijs!
Elk seizoen biedt zijn eigen natuurlijke mulch producten. Uiteraard kun je de meeste ook in elk seizoen kopen, met name stro en zaagsel, maar liever gebruik je natuurlijk je eigen tuin.
In de zomer krijg je mulchmateriaal door het maaien van gras en het snoeien van uitgebloeide planten en blad. Kijk uit als je onkruid gebruikt, wortelonkruid (zoals zevenblad) en onkruid dat al zaad heeft gevormd moet je niet gebruiken als mulchlaag. Het bodemleven is hard aan het werk dus de mulchlaag verdwijnt snel.
Kies de juiste soort mulch voor de taak. Wil je bijvoorbeeld de grond verbeteren, koop dan liever een organische mulch. Organische soorten mulch moeten elke paar jaar ververst worden, omdat ze in de grond worden opgenomen. Maak je je zorgen om het welzijn van dieren, pas dan extra op wanneer je mestproducten koopt.
Door het mulchmaaien lever je compost aan voor het gazon. Extra voedingsstoffen betekent ook een betere groeikracht, en dus zal dit willen zeggen dat je ook vaker het gras moet maaien. Minimaal 1 keer per week mulchen is aangeraden, en in het groeiseizoen wordt dit zeker 2 maal per week.
Mulch met fijn grasmaaisel of hennepvezels. Slakken kunnen zich dan niet goed verbergen of voortbewegen.
Wanneer je wilt gaan mulchen, kunnen er verschillende materialen gebruikt worden: bladeren, gras, stro, houtsnippers of boomschors. Je kunt hier prima je eigen tuinafval voor gebruiken. Voor bomen gebruik je houtachtige materialen, terwijl je voor kruidachtige planten juist kruidachtige materialen gebruikt.
Een gazon met weelderig onkruid mulchen
Regelmatig mulchen of maaien verkleint meestal de ontwikkeling en verspreiding van onkruid. Voor onkruid is het namelijk zeer onaangenaam om steeds te worden afgekapt. Wanneer het gazon wordt geplaagd door onkruiden, is het zinvol om het vaker te mulchen.
Mulchen heeft een aantal voordelen voor je tuin: Het zorgt dat onkruid minder kans krijgt. Het mulchmateriaal dient als voeding voor de planten wanneer het wordt afgebroken. Het levert ook voeding voor het bodemleven, vooral pieren, die belangrijk zijn voor een goede bodemstructuur.
Omschrijving. Boomschors Mulch is een boomschors van de grove den. Deze boomschors is donkerbruin van kleur, heeft wat kleinere onregelmatige stukken en is erg voordelig in prijs. Ideaal geschikt voor paden en als bodembedekker in de tuin of in bloembakken.
Ze Mulching is een maaitechniek waarbij het gras versnipperd wordt zodat het na het maaien tussen de grassprieten blijft liggen. Het mulchen wordt gedaan met speciale messen en een uitworpplug, de 'mulchkit', waarmee bepaalde maaiers uitgerust zijn.
Hoeveel vierkante meter wilt u bedekken met boomschors? (Lengte x breedte). Welke laagdikte wilt u aanhouden? Wij raden over het algemeen aan om een laagdikte van 10 cm Franse boomschors aan te houden. Het totale oppervlak in vierkante meters vermenigvuldigt u dan met 0,1.
Koop de goedkoopste soort
Er zijn verschillende soorten boomschors die u kan bestellen. De goedkoopste soort is de Epicea. Deze boomschors is een dennensoort en komt uit België (Ardennen), Nederland, Luxemburg en Duitsland. Aangezien dit de goedkoopste schorst is, is ze ideaal om grote oppervlaktes te bedekken.
De mulchlaag beschermt de grond ook tegen warmte want het zorgt voor de verkoeling van de bodem. Een mulchlaag voorkomt ook uitdroging en schermt de planten in je tuin af tegen de vorst en kou. Als het flink regent, zorgt de mulch ervoor dat de grond niet dichtslibt.
Kan compost als mulch dienen? Zeker. Het is op zich een mulchmateriaal dat ook goed dienst doet. Maar het werkt niet even goed als 'echt' mulchmateriaal zoals gras, houtsnippers, smeerwortel of gevallen blad.
Voordelen van mulchen
Bescherming van tegen de bodem tegen invloeden van zon, wind en regen. Zo voorkom je uitdroging van de grond, uitspoelen van voedingsstoffen en dichtslaan van de grond. Verbetering bodemstructuur. Onderdrukken van onkruid.
Stro is een hele goede en goedkope oplossing, maar het heeft ook nadelen vind ik. Stro is gemaaid 'gras' waardoor er ook zaden in zitten die zullen ontkiemen in de zomer, zodra ze blootgesteld worden aan zon. Zorg dus, als je stro gebruikt, dat je een hele dikke laag neerlegt, zodat er geen aarde meer te zien is.
Houtsnippers van de conifeer zijn toxisch, zeker voor jonge planten. Niet tussen je planten strooien dus, maar juist wel op je looppad of terras: het gaat onkruid heel erg goed tegen!
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden.
De mulchplug sluit de opvangtunnel af waardoor de snippers in het maaidek blijven rondcirkelen. Een speciaal maaimes zorgt ervoor dat het afgesneden gras fijngesnipperd wordt. De fijne snippers worden teruggeblazen in het gazon waar ze door hun fijne omvang tussen de grassprietjes vallen.
Zaaien verloopt volgens dezelfde principes: je schuift de mulch wat opzij waar je wilt zaaien, je maakt je zaaigeul en zaait. Fijn zaad van wortelen of sla kan je zeer licht bedekken met wat grond, maar zeker niet terug bedekken met de mulch. Laat de mulch rond de zaailijn liggen, hierdoor komt er daar geen onkruid op.
Regelmatig maaien stimuleert de groei van een mooie, dichte grasmat. Tijdens de groeiperiode betekent dat: twee keer per week maaien. En buiten de groeiperiode: één keer per week. Let op: tijdens droge perioden in de zomer kun je het beste een van de twee maaibeurten mulchen.