Een ster kan niet vallen. De aarde past meer dan een miljoen maal in de zon (ook een ster). De zon (onze ster) is nog een klein sterretje, daar er nog sterren miljard maal groter zijn dan onze zon. Bovendien staan sterren ongelooflijk ver weg (dichtsbijzijne ongeveer 2,5 lichtjaar).
'Vallende sterren'
Zij komen met een snelheid van meer dan 70.000 kilometer per uur de atmosfeer van de aarde in. Daar valt de meteoroïde uit elkaar. Door de energie van de botsing vertoont de atmosfeer een lichtspoor, op 75 tot 100 kilometer boven de aarde. Dat is de meteoor, of de 'vallende ster'.
Vooral vanavond tussen 22.00 en 23.00 uur is een goed moment om even richting het oosten omhoog te kijken, want er zouden ongeveer 30 vallende sterren per uur zichtbaar kunnen zijn. Het lijkt erop dat dat op veel plaatsen wel gaat lukken. Net als de afgelopen nachten is het vanavond en vannacht behoorlijk helder.
Vallende ster spiritueel
Van de Oude Grieken stamt ook af dat je een wens mag doen als je een vallende ster ziet, omdat de Goden dichtbij de aarde zouden zijn. En daarmee was de kans groot dat een wens in vervulling zou gaan. Zie je dus een vallende ster, dan mag je een wens doen!
Het ontstaat wanneer een klein ruimtesteentje met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringt. Door de enorme wrijvingswarmte verdampt het steentje, en beginnen de luchtmoleculen in de dampkring te gloeien. Het verschijnsel ontstaat dus niet op grote afstand in het heelal, maar hoog in de aardse atmosfeer.
Kan je ook overdag vallende sterren zien? Het antwoord is volmondig ja. Enkel weet niemand wanneer precies je naar boven moet kijken om zo'n super-vuurbol te zien.
Je kunt de meteoren niet alleen zien, maar ze ook beluisteren via de radio. “De meteoren zijn niet alleen met het blote oog te zien, maar ook hun radiofrequentie is zichtbaar. Die kan omgezet worden naar geluid, en dat kunnen de bezoekers horen”, legt Langenaken uit.
Nee. Het is een populaire misconceptie, gebaseerd op een idee dat wel klopt, maar veel te ver doorgetrokken. Sterren waarbij het licht er miljarden jaren over heeft gedaan om bij ons te komen, kunnen we hoe dan ook niet zien.
Een meteoor of vallende ster is een meteoroïde op ca. 100 km hoogte die met een enorme snelheid (tot tientallen kilometers per seconde) in de atmosfeer van de Aarde terechtkomt.
Doe jij een wens? De meteorenzwerm Orioniden is komende nacht zichtbaar bij helder weer. De kans op heldere momenten is vrij groot, maar er zijn ook wolkenvelden zichtbaar. Doordat er vrij veel sterren per uur vallen, zo'n 25 tot 35 stuks, is de kans vrij groot dat ze zichtbaar zijn.
Als je vanavond niks te doen hebt, kijk dan rond 21.30 uur naar buiten. Dan is er namelijk een meteorenregen en zijn er wel honderd vallende sterren per uur te zien. Vooral op plekken waar het heel donker is, zijn de sterren vannacht goed te zien.
Hoe laat moeten we daar zijn? "Vanaf half elf, elf uur zijn er al wel vallende sterren te zien. Dan begint het zo ongeveer donker te worden. In de loop van de nacht wordt het aantal sterren dat je kunt waarnemen wel hoger.
Zichtbaarheid van Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus met het blote oog.
Ja, dat kan. Een vallende ster is een stukje puin of gruis uit de ruimte. Dat vliegt daar rond met een snelheid van duizenden kilometers per uur - zelfs tienduizend tot honderdduizend kilometer per uur is heel normaal. Als zo'n stukje gruis in onze atmosfeer terechtkomt, wordt het door de wrijving gloeiend heet.
Het aantal meteoren kan bij sommige zwermen oplopen tot zo'n zestig per uur. Heel zeldzaam zijn sterrenregen, en -stormen waarbij er respectievelijk honderden tot honderdduizenden vallende sterren verschijnen.
Toch verschijnen er elke nacht tientallen vallende sterren. En soms zijn er nog veel meer meteoren te zien. Bij een meteorenzwerm. Een meteorenzwerm keert jaarlijks terug.
Gemiddeld bereikt zo'n "vallende ster" een temperatuur van ongeveer 1650 graden Celsius. Ter vergelijking: de vlam in een kaars is ongeveer 1000C! Vallende sterren zijn heel heet dus, maar niet zo heet als de zon. Het oppervlak van de zon is namelijk 5500 graden Celsius.
Oorsprong van de Orioniden: de komeet Halley
De meteorenregen bereikt zijn hoogtepunt van circa 20 vallende sterren per uur op 20 oktober en de volgende drie of vier nachten.
Vallende sterren zijn SNEL. Heel snel. Ze schieten de dampkring in met snelheden die tot 100,000 kilometer per uur kunnen oplopen. Vallende sterren lichten dus in een fractie van een seconde op.
Elk jaar zijn deze meteoren, ook gekend in de volksmond als 'vallende sterren', te zien tussen 9 en 19 december. Het hoogtepunt van deze jaarlijks terugkerende meteorenzwerm vindt dit jaar plaats in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 december 2021 en de omstandigheden zijn dit jaar bijzonder gunstig!
Elke ster is een grote hete gasbol, die zweeft door het heelal. Daaromheen draaien ruimtelichamen, zoals planeten, manen, kometen en ruimtestof. En elke ster geeft licht en warmte. Die energie wordt in de kern van de ster gevormd, doordat verschillende chemische stoffen tegen elkaar botsen en met elkaar reageren.
De theorie is dat als er een ster valt, er heel even een klein gaatje in ons hemeldak zit. Je wens glipt door dit gaatje en komt zo gemakkelijker bij God terecht, die de wens zal vervullen.
Soms schieten ze inderdaad vanuit een laag ount in je gezichtsveld omhoog, maar dan nog steeds heb je een vallend gevoel, doordat de baan eigenlijk altijd een beetje krom is.
Hoe donkerder je omgeving, hoe beter. Je kan de vallende sterren gewoon spotten vanuit je achtertuin, maar als je een donker plekje opzoekt buiten de stad zie je ze beter en zie je er meer. Om de Perseïden te spotten, moet je richting het noordoosten kijken en de beste periode is tussen 2:30 en 4:30 uur.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.