Er zijn verschillende oorzaken voor het overmatig miauwen van katten. Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte.
Om duidelijk te maken wat ze willen, gebruiken katten zowel hun lichaamstaal als hun stem. Een staart die omhoog staat, laat bijvoorbeeld zien dat de kat vertrouwen heeft. Verwijde pupillen kunnen duiden op vreugde, maar ook op pijn of angst. Als de kat een kromme rug maakt, voelt hij zich bedreigd.
Of geef je hem een extra aai als hij voor je staat en liefkozend maar vocaal begroet? Dan is zijn doel bereikt: hij krijgt namelijk jouw aandacht. Door zelfs alleen al de kat aan te kijken wanneer hij miauwt bevestig je zijn gedrag en is het al genoeg om de kat te stimuleren om door te gaan met zijn gedrag.
De knorrende kat
Een kat kan ook gaan spinnen als hij een andere kat tegenkomt. De kat maakt in dit geval een 'prrr' geluid. Dit is een teken van vrede. Soms roepen katten jouw ook met een knor.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Wist je dat hoe je kat spreekt deels afhangt van of hij met jou of soortgenootjes praat? Miauwen als onderdeel van de kattentaal hebben de dieren vooral ontwikkeld om ons mensen dingen duidelijk te maken. Onderling praten katten vooral met hun lichaamshouding en geur.
Het antwoord op deze vraag is verbazingwekkend eenvoudig: een kat miauwt omdat wij terug praten! Het is aangeleerd gedrag. Een kat heeft razendsnel door dat miauwen de allerbeste manier is om aandacht te krijgen.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Blijft je kat je maar aanstaren? Let op haar lichaamshouding. Een verkrampte houding verraadt agressieve of defensieve motieven, maar staren in combinatie met een ontspannen houding betekent gewoon dat je kat zin heeft om met je te spelen.
Betekenis geluid
Mieuw: verzoek om voeding of aandacht. mieuw (zonder geluid): beleefd verzoek. miauw: een wat eisend verzoek. MIAUW: dwingend bevel tot voeding of aandacht.
Allereerst: praten met je kat in dezelfde taal is vrijwel onmogelijk. Je kunt uiteraard wél tegen je kat praten, maar of ze daar naar luisteren is eigenlijk een retorische vraag. De app MeowTalk zal hier geen verandering in brengen.
Als je kat kekkert, trekken haar mondhoeken iets naar achteren en maakt ze een onregelmatig klapperend geluid met de tanden en keel. De exacte betekenis van dit gedrag is tot nu toe onbekend, maar het lijkt, net als het zwiepen met de staart, een uiting van opbouwende spanning te zijn.
Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen. Maar het is niet per se eenzijdig; je kat wil namelijk ook zijn baasje beschermen. Ze kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.
Conflicten. Vaak zegt men “Laat ze het maar uitvechten”. Dit is iets wat zeker niet mag gebeuren bij katten. Katten kennen immers geen verzoeningsgedrag wat wil zeggen dat zij geen 'sorry' kunnen zeggen.
Beeld: Pixabay/Pexels. Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat. Maar dan wel alleen als hun baasje dat doet.
Als een kat boos is rusten de oren van de kat tegen zijn kop en wijzen ze naar achteren. ZIjn snorharen zijn van het gezicht af gericht. Hij draagt zijn staart recht omhoog, of wikkelt deze rond of onder zijn lichaam. Als hij staat, staat hij rechtop en maakt hij zich zo groot mogelijk om er dreigend uit te zien.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Hun buik laten zien
Dit is echter geen uitnodiging om de buik van uw kat te aaien of te wrijven! Ze geven gewoon aan dat ze zich comfortabel en veilig genoeg voelen om een van de meest kwetsbare delen van hun lichaam te onthullen.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Kortom: kunnen katten liefde voor je voelen? Het onderzoek uit de VS toont duidelijk aan dat katten iets voor hun baasje voelen. Ook in een vreemde omgeving voelen ze zich veilig in de buurt van hun baas.
Het aanbieden van meer ligplekken, eet-, drink- en kattenbakken en verstopplaatsen op veilige plaatsen kan helpen. Als de stress van tijdelijke aard is, bijvoorbeeld werklui die in huis aanwezig zijn, kan het tijdelijk uit huis plaatsen van de kat soms helpen.
Katten en de kou
Katten hebben het, net als wij, ook koud in de winter. Met hun vacht hebben de viervoeters er wel minder last van, maar ze merken het goed als het buiten kouder wordt. Met de verandering van de temperatuur begint de ruiperiode en ontwikkelen ze een nieuwe wintervacht.
Wormeneitjes, teken of vlooien wil je natuurlijk absoluut niet in je bed hebben. Ze kunnen namelijk op mensen worden overgedragen en in het ergste geval ziektes zoals Borreliose veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je je kat regelmatig ontwormt en behandelt tegen ectoparasieten.
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.