Met een psycholoog kun je gesprekken voeren om mentaal beter in je vel te komen zitten en de psychiater kan je medicijnen voorschrijven bij ernstige psychische problemen. Met de psycholoog kun je dan bijvoorbeeld praten over hoe de medicijnen je leven nu beïnvloeden en hoe je daarmee om moet gaan.
Als het blijkt dat de psychische klachten zo complex zijn of je een risico bent voor jezelf of anderen, krijg je direct een doorverwijzing naar een psychiater. Mensen die nog nooit eerder psychische hulp hebben ontvangen, komen meestal eerst bij een (GZ-)psycholoog terecht.
Voor de behandeling bij een psychiater heb je een doorverwijzing van een psycholoog nodig. Maak je geen zorgen over het kiezen van de juiste hulpverlener.
Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psychose, depressie, bipolaire stoornis, autisme, ADHD, anorexia nervosa, een sociale angststoornis, een zelfmoordwens of een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Je kunt niet naar een psychiater zonder verwijzing van een huisarts. Een psychiater behandelt namelijk complexe psychologische klachten en mag ter aanvulling op zijn of haar psychologische behandeling ook medicatie voorschrijven. Bij ernstige problemen is een verwijzing dus noodzakelijk.
Waarmee kan een psycholoog je helpen? Het vakgebied van een psycholoog is net zo divers als onze geestelijke gezondheid. Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen als je last hebt van een psychische stoornis, een depressie of burn-out.
Hoe wordt een diagnose bij psychische klachten (ggz) vastgesteld? Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater.
Een psychiater is er voor de behandeling van vrijwel alle psychische stoornissen. Hij of zij behandelt bijvoorbeeld psychoses en depressies en helpt mensen die het gevoel hebben vastgelopen te zijn door een psychiatrische aandoening. Deze personen worden behandeld vanuit een medische benadering.
De psychiater vraagt u om te vertellen waar u tegenaan loopt, welke klachten u hebt en hoe deze zijn ontstaan. Soms hangen uw klachten samen met dingen waar u zelf niet direct aan denkt, bijvoorbeeld hoe de relatie is met mensen in uw omgeving, hoe het gaat op uw werk en of u goed slaapt.
Uw zorgverzekeraar vergoedt geheel of gedeeltelijk uw behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Elke zorgverzekeraar kan de vergoeding anders regelen. Kijk daarvoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw verzekeraar.
Om een psychiater te worden, moet je beginnen met een studie geneeskunde, die gemiddeld zes jaar duurt. Na het behalen van je medische graad, moet je een drie- tot zesjarige specialistische opleiding volgen in de psychiatrie. Vaak wordt er daarvoor nog wel gekozen om aan de slag te gaan als ANIOS psychiatrie.
Wanneer je last van mentale klachten hebt die je dagelijkse functioneren in de weg zitten ga je naar een psycholoog. Omdat je veel stress ervaart op je werk bijvoorbeeld. Omdat je relatie niet lekker loopt, of zelfs is stukgelopen. Omdat je nog veel piekert over dingen die zijn gebeurd toen je jonger was.
Wanneer gesprekken met een psycholoog en de behandeling met medicijnen onvoldoende helpen, kan een gesprek met een psychiater nodig zijn om te bekijken hoe het verder moet.
Voor ernstiger problematiek wordt doorverwezen naar een klinisch psycholoog, psychotherapeut of psychiater voor een (vaak langer durende) behandeling in de gespecialiseerde ggz. Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven.
Gemiddeld 50 minuten, koppel-en gezinsgesprekken duren soms anderhalf uur.
“Een goeie psychiater is iemand die naast je gaat staan. Iemand die wijs is, niet iemand die je pillen voorschrijft of met vragenlijstjes komt. Het is iemand die bepaalde gedachten of patronen die je hebt, kan loskloppen – meer een filosoof dan een psychiater dus”. Mijn ervaring is dat jij hier volledig aan voldoet.
Veel voorkomende psychische klachten zijn somberheid, slapeloosheid en een angstig en gespannen gevoel. Het kan ook gaan om klachtpatronen die geduid worden als stress- of spanningsklachten, overspanning en burn-out.
Hoe lang en hoe vaak is onder andere afhankelijk van de ernst en omvang van je problemen. Als het een enkelvoudig probleem is, zonder al teveel ingewikkelde gevoelens en situaties, zijn enkele gesprekken vaak voldoende. Maar als de problemen complex zijn en de pijn groot, is vaak langer therapie nodig.
Verwijzing naar basis GGZ of gespecialiseerde GGZ
De huisarts kan doorverwijzen voor hulp bij psychische problemen naar een zorgaanbieder binnen de basis GGZ of naar de gespecialiseerde GGZ. Dit is afhankelijk van de mate van de problemen.
Geen grote schommelingen in vraag naar artsen. Het grootste tekort op de arbeidsmarkt is te zien in de zorg voor mensen met mentale stoornissen. Uit de cijfers van de Arbeidsmarktmonitor blijkt dat de vraag naar psychiaters onverminderd hoog is.
Dit mag een basispsycholoog
Een basispsycholoog mag echter geen diagnose stellen, dat mag alleen gedaan worden door GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Een basispsycholoog mag onder supervisie behandelingen en onderzoek uitvoeren, maar mag geen diagnoses stellen.
Alleen een deskundige, zoals een psychiater, kan vaststellen of u een persoonlijkheidsstoornis heeft. Deze doet daar eerst onderzoek naar bij u. Hij onderzoekt hoe u over zichzelf denkt en hoe anderen over u denken.