Een Duitse Reus van 7 kilo heeft ongeveer 175 gram voer per dag nodig.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
De hoeveelheid droogvoer voor een vlaamse reus zou 25-30 gram per kg. lichaamsgewicht per dag moeten bedragen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6-8 maanden, mag naar behoefte krijgen. Let echter wel op eventuele wamvorming of andere tekenen van “dikmakerij”.
Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, veldsla, broccoli, venkel, wortelen, loof van wortelen en radijzen, witlof, waterkers, aangevuld met een takje peterselie of selderie. Voeder appels en peren met mate. Men geeft best niet te veel bonen, erwten, maïs, kool (alle variëteiten), spruitjes en sla.
Het gemiddelde gewicht van de Duitse reus is 8,5 kilo, maar er bestaan zelfs konijnen die 11 kilo wegen of meer. De levensverwachting ligt iets hoger dan bij de Vlaamse reus, namelijk op zes jaar. De Duitse reus is lief en nieuwsgierig en daardoor een geschikt huisdier.
Een Duitse Reus als huisdier:
Omdat het zulke grote konijnen zijn, moet het konijnenverblijf - waar ze altijd, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week in mogen - minimaal 8 vierkante meter zijn! Dat kan buiten in de tuin zijn, hoewel dat problemen kan geven met zere hakjes, waar ze zeer gevoelig voor zijn.
Voor een Duitse Reus betaal je al snel 150 euro of meer bij zo een fokker. Soms nog meer, vaak met als reden dat het een nakomeling is van de "beroemde" Rambo.
Geef je konijn dagelijks 20 gram biksbrokjes per kilo lichaamsgewicht. Vers hooi mag je onbeperkt geven. Bouw het geven van vers gras en groenten van jongs af aan op en geef het met mate. En zie fruit als snoep: je mag ze af en toe wel wat geven, maar niet te vaak, want dan krijgen ze teveel suikers binnen.
Voor de Duitse reuzen adviseren wij een minimaal hok formaat van 125X 70x 65 cm.
Van oorsprong werd de Vlaamse reus in 1800 naar Duitsland geëxporteerd en daar kreeg het konijn de naam 'Duitse' reus. Het gaat dus om hetzelfde ras. Qua grootte zijn de Vlaamse en Duitse reus niet verschillend.
Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Met een lichaamslengte van ongeveer 75 centimeter, een oorlengte van 20 centimeter en een maximumgewicht van 11,5 kg is dit ras zwaarder dan de Vlaamse reus, maar de grootte is hetzelfde.
Daarentegen is het eten van teveel biks (hardvoer) ongezond voor het konijn. Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen konijnen problemen krijgen met hun darmstelsel.
Onbeperkt hooi van goede kwaliteit.
Konijnen hebben een grote blinde darm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan. Hierdoor kan een konijn veel ruwvoer verwerken (= bijvoorbeeld hooi en gras). Geef je konijn onbeperkt hooi oftewel ad lib => het konijn mag zoveel hooi krijgen als dat het wil of kan eten.
Veel mensen zijn ervan overtuigd dat brokken noodzakelijk zijn in het dieet van konijnen. Ze zorgen voor voldoende voedingsstoffen. Alleen de gevolgen van het voeren van brokken zijn zeer nadelig en kunnen voor vele gedrag- en gezondheidsproblemen zorgen. Een dieet zonder brokken is heel goed mogelijk.
Een Vlaamse reus gaat perfect samen met een dwergkonijntje. Konijnen van verschillende rassen bij elkaar gaat vaak goed. Zorg er wel voor dat je op tijd steriliseert of castreert, een grote ram op een kleine voedster kan problemen geven tijdens de bevalling.
Een Vlaamse Reus heeft geen speciale voeding nodig, maar eet wel aanzienlijk meer dan andere konijnen. Als je een konijn van dit ras koopt, is het dan ook belangrijk om een flinke voorraad voer aan te leggen. Ook is het verstandig regelmatig groenvoer te geven. Een gevarieerd dieet is erg belangrijk voor dit ras.
Ongeveer 25 - 30 gram voer per kg lichaamsgewicht is voldoende. Jonge reuzen mogen mogen in het begin meer eten omdat ze dan nog in de groei zijn. Een reus is rond 9 maanden volgroeid.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn. Dat doet erg veel pijn, waardoor het konijn niet wil eten, er meer gas ontstaat enz.
Uiterlijk – hoe herken je een Vlaamse reus? De Vlaamse reus is vooral te herkennen aan zijn enorme omvang en het gewicht dat daarmee gepaard gaat. Daarnaast heeft hij ook heel lange oren, die tot wel 21 centimeter lang kunnen zijn.
Eenmaal volwassen weegt het dier 6 tot 7,5kg (ter vergelijking: een wild konijn weegt 1,2 tot 2,5 kg.) De oren zijn minimaal 17 cm en maximaal 21 cm lang. Hangende oren zijn niet toegelaten. Kort gebouwde dieren zijn uit den boze; de lichaamslengte van een goedgebouwde Vlaamse reus bedraagt minstens 65 cm.
De dracht van een konijn duurt tussen de 29 en de 33 dagen. Het is vaak niet goed te zien of een konijn zwanger is. Wanneer je jouw konijn regelmatig weegt dan kun je wel een stijging van het gewicht waarnemen.