Misschien is het je al opgevallen, wellicht ook niet. Maar Steven Kruijswijk is deze Tour de France de pechvogel die met startnummer 13 fietst. Da's zoals iedereen wel weet een ongeluksnummer.
Steven Kruijswijk heeft zijn sleutelbeen gebroken en een bekkenfractuur opgelopen.
Steven Kruijswijk verlengt contract bij Team Jumbo-Visma tot en met 2025.
De 176 starters van de Tour de France 2023 in 22 ploegen in statistieken. 22 ploegen, elk met 8 renners, zullen aan de start staan van deze editie van de Grande Boucle. Er zijn 27 nationaliteiten, waarbij Frankrijk het sterkst vertegenwoordigd is met 32 renners.
Jonas Vingegaard en Wout van Aert, die andere twee absolute kopmannen, rijden met respectievelijk 19 en 28. Het 'ongeluksgetal' 13 is in 2023 voor Milan Vader, terwijl het voor veel Nederlanders door Johan Cruijff speciale 14 gedragen wordt door Tim van Dijke.
De Nederlander van Alpecin-Deceuninck reed in de rondte zonder rugnummer. Net na de finish maakte de jury de boete bekend voor Van der Poel: 100 Zwitserse Frank. Waarom Van der Poel zonder rugnummer reed, is niet bekend.
Bovenaan het klassement staan
De totaaltijd zorgt ervoor dat een ploeg bovenaan komt te staan. De gele petjes zijn sinds 1990 afgeschaft. Daarvoor in de plek zijn de gele rugnummers gekomen. Hoewel alleen de beste drie tijden meetellen, mogen alle renners van de ploeg een geel rugnummer dragen.
En ja, ook financieel krijgt de winnaar van de Tour een mooi cadeau. Wie in Parijs op het bovenste schavot mag pronken, krijgt bovenop alle eer ook nog een geldpremie van 500.000 euro.
In 1969 lukte het Eddy Merckx om zowel de gele trui, de bolletjestrui als de groene trui te winnen. Ook heeft De Kannibaal de meeste etappezeges behaald: 34 stuks. Dat record deelt hij sinds 9 juli 2021 met Mark Cavendish.
De Tour de France is twee keer gewonnen door een Nederlander, in 1968 door Jan Janssen en in 1980 door Joop Zoetemelk.
Steven Kruijswijk woont in Monaco, een ideale woonplaats voor wielrenners die graag trainen in de bergen.
Eddy Merckx
Eddy Merckx is een van de beroemdste Belgen ter wereld maar ook zeker en vast de grootste wielrenner aller tijden. Een uitzonderlijke carrière met niet minder dan 620 successen.
Danny van Poppel
DE man die misschien wel als beste van alle mannen in het peloton in staat is iemand perfect af te zetten op 300 meter van de streep. Hoewel zijn ploeg BORA-Hansgrohe met Jai Hindley vooral inzet op het klassement, zal Danny van Poppel de man zijn om Sam Bennet bij te staan in de vlakke etappes.
Er zijn vier renners die de Ronde van Frankrijk vijf keer gewonnen hebben: dat zijn Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain.
Prijzengeld: 1. 11.000 euro voor een ritzege.
Jumbo-Visma heeft in de Tour de France veruit het meeste prijzengeld binnengeharkt. De Nederlandse ploeg, die het groen en het geel won, verdiende in totaal 779.750 euro. UAE Emirates – tweede op de lijst – kwam nog niet tot de helft van dat bedrag.
Groene, witte of bolletjestrui
Er valt ook nog wel wat geld (en punten) te verdienen in de tussensprints. Er ligt 1.500 euro klaar voor de winnaar, 1000 voor de nummer twee en 500 voor de nummer drie. Klimmen brengt – zeker in deze Tour met veel bergetappes – ook geld in het laatje.
Het rode rugnummer wordt aan het einde van iedere etappe toegekend aan de meest strijdlustige renner van de etappe.
Arjen Robben, Messi, Modric, Mbappé, Neymar, Maradona, Zidane, Gullit, Platini, Ronaldinho; allemaal voetballen of voetbalden ze met rugnummer 10. Rugnummer 10 is in de voetbalwereld legendarisch en iedereen wil met nummer 10 spelen. Wanneer je met rugnummer 10 speelt ben je iemand, tel je mee en ben je belangrijk.
Rugnummer 11 is meestal voor de linkeraanvaller, met Ryan Giggs als een van de beste voorbeelden. Neymar droeg het shirt bij Barcelona, terwijl het bij PSG is weggelegd voor Angel Di Maria.
De lijst met rugnummers van het Nederlands elftal voor op het WK is bekendgemaakt. Remko Pasveer gaat naar Qatar met nummer 1 op zijn rug, Luuk de Jong krijgt rugnummer 9. Delen: Diverse spelers houden vast aan hun vaste rugnummer.
Van Baarle en Van Vleuten verkozen tot beste Nederlandse wielrenners van 2022. Dylan van Baarle en Annemiek van Vleuten zijn gekozen tot de Nederlandse wielrenners van het jaar 2022.
Joop Zoetemelk
De Tour-winnaar van 1980 is de Nederlandse recordhouder gele truien. Hij mocht de maillot jaune liefst 22 keer aantrekken. Joop Zoetemelk woont in Frankrijk sinds het jaar dat hij zich voor het eerst in 's werelds beroemdste wielertricot tooide.