Eet gezond en gevarieerd en veel groenten en fruit. En vooral de vitamine C bommetjes zorgen voor een boost van je weerstand. Kiwi, spruitjes, aardbeien, boerenkool, rode paprika, bessen, tuinbonen en sinaasappel. Dat gezegd hebbende: vitamine C dus.
Denk aan spinazie, boerenkool of broccoli. Stuk voor stuk zitten ze weer vol antioxidanten en vitamines (A, C, E of een mix van alledrie). Vitamine A staat beter bekend als de anti-infectie vitamine. Je kan aan je dosis 'A' komen door bijvoorbeeld (vette) vis of eieren te eten.
Vitamine C – helpt het natuurlijk afweersysteem van je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf en heeft zo een positieve invloed op je immuunsysteem. Sinaasappels, (vers) sinaasappelsap, broccoli, tomaat, aardbei en rode of groene paprika zijn allemaal rijk aan vitamine C.
Oorzaken verzwakt immuunsysteem
Voeding; te veel suiker, te weinig natuurlijk eten zoals groenten en fruit, te weinig omega 3 en 6. Stress. Omgeving; roken, alcohol, medicatie en andere giftige stoffen. Kwaliteit van slijmvliezen is slecht.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Om een goede weerstand te creëren én behouden is het belangrijk om je hele levensstijl daarop in te richten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende bewegen, niet roken en matig alcohol drinken. Maar ook ontspannen en genoeg slapen (zes tot acht uur per dag) is goed voor je weerstand.
Om je immuunsysteem te verbeteren, zijn er planten die je voor langere tijd mag gebruiken. Versterkende planten zijn brandnetel, heermoes, wilgenroosje, braamblad, agrimonie, kweekgras, Oost-Indische kers, den en spar, vlier, echinacea, waterkers, vruchten als zwarte bes, rozenbottel, cranberry en duindoorn.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan chronische stress, een operatie, burn-out, depressie, medicatie, menstruatie of zwangerschap. Maar ook aan te weinig slaap, beweging en gezonde voedingsstoffen. Je afweersysteem krijgt dan niet wat het nodig heeft om te herstellen en zal niet optimaal functioneren.
De meeste auto-immuunziekten zijn gelukkig goed behandelbaar, zegt Leavis. “De basis is vaak prednison, maar we hebben een heel scala aan middelen tot onze beschikking waarmee we het merendeel van de auto-immuunziekten grotendeels onder controle kunnen krijgen.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Bronnen van vitamine B12
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
Naast supplementen zijn biologische en verse groenten, voldoende water en slaap én probiotica ontzettend waardevol je immuunsysteem mee te versterken. Deze antioxidanten helpen de T-cellen in je lichaam, die als basiscomponent gelden voor je immuunsysteem.
Veel interne en externe factoren, bijvoorbeeld bepaalde voedingscomponenten, kunnen het immuunsysteem beïnvloeden. Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op het functioneren van het immuunsysteem. Hierbij is een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en voldoende slaap van belang.
Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.