Draai alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open. Laat het water stromen en voorkom dat het water vernevelt. Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan. Zo voorkom je datje de waterdamp inademt.
Kranen doorspoelen als u een tijd bent weggeweest
Spoel dan uw kranen goed door voordat u het water gebruikt. Zo voorkomt u dat de kwaliteit van water achteruit gaat. Zet al uw kranen minstens een minuut open. Vergeet ook uw douche, bad en buitenkraan niet.
Binnen 48 uur kan 100 kve/l legionella zich onder de juiste omstandigheden namelijk vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Raakt u besmet met legionella, dan kunt u ernstig ziek worden.
De meeste mensen worden niet ziek na besmetting met de legionellabacterie. Als er wel ziekteverschijnselen ontstaan is dat meestal 2 tot 10 dagen na de besmetting.
Wij adviseren de kraan een minuutje te laten lopen voordat u het water gebruikt om te drinken. Ook als u in eigen land op vakantie bent geweest. Kraanwater is beperkt houdbaar. Het kan het beste vers gedronken worden.
Thuis legionella bestrijden bij warme temperaturen
Heet is warmer dan 60 graden. Deze temperatuur doodt de bacterie. Doe dit eerst, voordat u gaat douchen, sproeien, et cetera, om te voorkomen dat u verneveld besmet water inademt. Een watertemperatuur van meer dan 60 graden is dodelijk voor de legionellabacterie.
Om groei van legionellabacteriën tegen te gaan, is het sterk aan te raden om in periodes dat het drinkwater opwarmt tot boven 25°C dagelijks te spoelen. Op deze wijze koppelt u de uitkomsten van de temperatuurmetingen (temperatuur water boven 25°C) aan directe preventieve maatregelen.
De Legionella bacterie nestelt zich in waterinstallaties en kan leiden tot gevaarlijke en blijvende gezondheidsproblemen. Het water in uw douches kan deze bacterie bevatten en via de waternevel kan deze in de longen terecht komen. Gebruikers van een doucheruimte lopen in dit geval het risico besmet te raken.
Bij temperaturen boven de 60 °C wordt de bacterie gedood.
SWAB Test Kit
De Swab Test geeft een zeer nauwkeurig beeld van de toestand van uw watersysteem. Met de kit kan de infectiebron bij een Legionellabesmetting snel gelokaliseerd worden. De gevoeligheid van de kit is 200 kve/l. De Swab-Test Kit is beschikbaar in sets van 1 of 5 stuks.
Legionella is een bacterie die in verschillende watersystemen voorkomt. Onder de juiste omstandigheden, zoals temperaturen tussen 25 en 40 graden, kan de bacterie zich vermenigvuldigen tot problematisch hoge concentraties.
Krooshoop: ''Dat is het gevaarlijke en frustrerende aan legionella: je proeft 't niet, je voelt 't niet, je ziet 't niet en je ruikt 't niet. Een sluipmoordenaar.'' Volgens cijfers van het RIVM raken jaarlijks ongeveer 550 mensen besmet met de bacterie.
De legionellabacterie vormt pas een probleem als zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen. Dit kan vooral gebeuren in water met een temperatuur tussen 30 en 45 °C (optimaal is 37 °C). Boven de 50 °C vindt afsterving van de bacterie plaats.
'In een tuinslang blijft stilstaand water achter. Dat warmt in de zon lekker op en dat is ideaal voor de legionellabacterie. ', aldus het RIVM. Legionellabacteriën kunnen zich in elke leiding met stilstaand water tussen de 20 en 65 graden ontwikkelen.
Laat alle kranen een minuut lang lopen om legionella te voorkomen. Dit water hoeft u natuurlijk niet weg te gooien. Vang het doorgespoelde water op in een emmer of gieter en gebruik het bijvoorbeeld om de planten water te geven of om de auto mee te wassen.
Vooral tussen de 25 en de 45 graden doen legionellabacteriën het goed. Vanaf 55 graden gaan de bacteriën weer dood. Dit soort opwarming wordt meestal veroorzaakt doordat een drinkwaterleiding kruist met een warme leiding, zoals warm waterleidingen, verwarmingsbuizen of vloerverwarming. Wij noemen dit ook wel hotspots.
Legionella: een 'taaie' bacteriesoort
Zelfs onder gunstige desinfecterende omstandigheden in het zwemwater, zoals het geval is bij voldoende vrij beschikbaar chloor in combinatie met een goede zuurgraad (pH), kan een contacttijd met chloor van 30 minuten of meer noodzakelijk zijn om de legionellabacterie af te doden.
Ook weinig gebruikte tappunten in het gebouw/woning kunt u even door laten spoelen. Volgens de richtlijnen van ISSO publicatie 30.5 en 55.1 dient wekelijks de boiler gedesinfecteerd te worden. Dat kan door één van deze 3 methode: De gehele boiler inhoud op 60 °C brengen en daar minstens 20 minuten op laten staan.
Besmetting met legionella gebeurt via de longen. U kunt alleen besmet raken als u besmette druppeltjes waternevel inademt. Bijvoorbeeld in douches of bubbelbaden, in de omgeving van natte koeltorens of afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken.
Open alle koude en warmen kranen in huis. Laat ze een minuut rustig doorstromen. Spoel ten slotte de douches door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Momenteel geldt volgens NEN 1006 een eis van 55 °C voor woninginstallaties voor warm tapwater zonder circulatiesysteem. Deze temperatuur moet gemeten worden op de tappunten. Voor installaties met een circulatiesysteem geldt een eis van 60 °C.
Drinkwater ligt in de winter gemiddeld rond 10-11 °C. Als de zon schijnt, kan dat nog 1 of 2 graden warmer worden. In de zomer kan dat oplopen tot 15 tot 21 °C. Maar de gemiddelde temperatuur ligt rond de 16 °C.
Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan! Dit in verband met de veiligheid. Bij een tapwatertemperatuur van lager dan 60 graden kan er een kleine kans ontstaan op risico door aangroei van de legionella bacterie en dat willen we voorkomen.