De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
U mag uw bril, gehoorapparaat en/of gebitsprothese op- en aanhouden naar de operatiekamer. Als u een eigen gebitsbakje, brillenkoker of een opbergdoosje voor uw gehoorapparaat heeft, neem deze dan mee naar het ziekenhuis.
Nadat u onder narcose bent geweest, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent. Ook mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat iemand u naar huis brengt.
Make-up, sieraden, piercings, contactlenzen
Dit ivm verhoogd infectiegevaar na de operatie.
Heldere dranken zoals water en thee, verlaten namelijk binnen twee uur de maag. De maag is dan leeg op het moment van narcose. Ook is gebleken dat het gebruik van koolhydraatrijke dranken ervoor zorgt dat u zich voor en na de operatie beter voelt.
Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en het is vaak van korte duur.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Om te voorkomen dat u na de operatie een ontsteking oploopt, mag u zich minimaal één week voor de operatie niet meer in het operatiegebied scheren of op een andere wijze ontharen. Door ontharen met een scheermes kunnen huidbeschadigingen optreden, waardoor een ontstekingsrisico ontstaat.
Bodylotion, dagcrème en make-up
Op de dag van de operatie mag u geen bodylotion, dagcrème en/of make-up gebruiken. Deze geven tijdens de operatie problemen met de plakkers die nodig zijn voor de geleiding van de apparatuur.
Als ziekenhuis willen we ten allen tijde je veiligheid kunnen garanderen tijdens de operatie. Het dragen van piercings, nagellak, gelnagels en juwelen verhindert ons om dit te doen. Voor je veiligheid tijdens de operatie is het essentieel deze richtlijnen te volgen.
Bij operaties van 2 uur of langer krijgt u altijd een katheter, omdat iemand onder narcose of een ruggenprik niet kan plassen. Een katheter voorkomt dan dat de blaas te vol wordt.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
Probeer de dag van de operatie al weer wat te bewegen. Zit een tijdje in een stoel, zet je bed wat rechter of doe voorzichtig wat rek- en strekoefeningen. Let hierbij goed op dat eventuele hechtingen niet losgaan of gevoelige plekken pijn gaan doen. Probeer zo snel mogelijk weer zelfstandig naar het toilet te kunnen.
Als u op de dag van de behandeling ongesteld bent, is dat geen bezwaar.
Bel bij verkoudheid, krasje, puistje of koortslip
Voordat u de operatiekamer op gaat controleren wij of u een huidbeschadiging heeft, vanwege het infectierisico kan de operatie mogelijk niet doorgaan.
'De anesthesist waakt erover dat je op het einde van de operatie opnieuw zelfstandig kunt ademen. Het kan zijn dat je na de operatie nog wel even suf bent. Daarom brengen we je naar de ontwaakkamer, om veilig en rustig wakker te worden. Sommige patiënten blijven daar een uurtje, anderen tot zelfs een dag.
Douchen en baden
Ga niet in bad tot de wond helemaal gesloten is en de hechtingen zijn opgelost of verwijderd. Als de wond te nat wordt, is er een grotere kans op infectie en geneest de wond minder goed. Zwemmen en het gebruik van de sauna wordt de eerste 5 weken na de operatie afgeraden.
Als u voor die tijd naar huis gaat, mag u pas twee dagen na de operatie douchen en het verband verwijderen. o U mag 10 dagen niet in bad, in de sauna of in het zwembad. o Een open wond mag nat worden. Het is goed om de wond uit te spoelen onder de douche nadat u de pleister of het verband verwijderd hebt.
Er is geen vaste termijn voor wanneer u weer aan het werk mag. Dit hangt af van hoe u zich voelt en wat voor werkzaamheden u doet. Heeft u een lichamelijk zware baan, dan is het advies om de eerste zes tot acht weken rust te houden.
Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. U krijgt een papieren onderbroek aan, in veel gevallen mag u ook uw eigen onderbroek aanhouden. Als het nodig is, wordt u vlak voor de operatie geschoren op de plaats waar geopereerd wordt. Voor de operatie moet u sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen.
Vanaf middernacht (00:00 uur) mag u niet eten. Tot 2 uur voor de operatie mag u heldere dranken drinken. Met heldere drank bedoelen we water, thee, limonade, sportdrank, koffie (zonder melk, suiker mag wel). Vet mag ook niet.
Het is belangrijk de wond goed droog te deppen met een schone handdoek. Was de eerste periode na de operatie uw haren met babyshampoo. Als de hechtingen er uit zijn, kunt u weer normale shampoo gebruiken. Wij raden u aan de eerste vier weken niet te zwemmen of in bad te gaan, omdat dit de wond te zacht maakt.
Omdat de huidige narcosemiddelen kortwerkend zijn, word je snel na de operatie weer wakker. De eerste uren na de operatie kan je je nog wat moe en slaperig voelen, maar je weet dan al wel weer waar je bent en wat er gebeurd is.
Bij algehele anesthesie (narcose) bevindt u zich in een slapende toestand. De anesthesioloog gebruikt hiervoor een combinatie van medicijnen, zoals slaapmiddelen, pijnstillers en soms ook spierverslappers. Deze schakelen tijdelijk het bewustzijn, de pijngevoeligheid en de spierkracht in het hele lichaam uit.
Samenvatting. Na een behandeling onder algehele anesthesie kunnen tijdelijke geheugenstoornissen optreden en pre-existente geheugenstoornissen verergeren. In de literatuur wordt een frequentie van postoperatieve cognitiestoornissen van tussen de 10 en 50% gesteld.