Vanaf nu varen twee bemande schepen de oceaan op die elk een uiteinde van de barrière door de plasticsoep trekken. Met een snelheid van bijna drie kilometer per uur sleuren de schepen de plasticschepper precies langzaam genoeg door de zee om de barrière het plastic mee te laten nemen, maar niet meer los te laten.
Het Passive Cleaning System van The Ocean Cleanup is een autonome vangarm van 1-2 kilometer breed die door zeestroming in een U-vorm wordt geduwd. Deze vorm en het speciale onderwaterscherm zorgen ervoor dat het oppervlaktewater tegen de drijvende vangarm botst waardoor plastic afval zich zou moeten verzamelen.
De mens is de veroorzaker van de plastic soep. Wij maken de plastic producten die uiteindelijk in de natuur belanden. Wist je dat 80% van het afval in zee van het land komt? [1]. Via verschillende omwegen zoals de wind, riolen, grachten of rivieren komt het afval uiteindelijk terecht in zee.
Het plastic dat in de zeeën terechtkomt verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep.
Plastic kan op allerlei manieren in zee belanden. Bijvoorbeeld doordat we afval laten slingeren of op straat gooien. Maar ook doordat in producten zoals scrubs, douchegel, kleding, autobanden en zelfs verf plastic of kunststofdeeltjes zitten.
Drinkwater maken en microplastics uit de zee halen. Minuscule plastic deeltjes worden dagelijks uit zeewater gefilterd tijdens de omzetting van zeewater naar drinkbaar water. Om zeewater drinkbaar te maken moet het namelijk sterk gezuiverd worden en zo worden ook de plastic deeltjes verwijderd.
Uit een bundeling van de verschillende studies van de afgelopen vijftien jaar blijkt volgens Greenpeace dat de Middellandse Zee met stip wint van alle andere wereldzeeën, als het gaat om de vervuiling. De grootste boosdoener zijn de plastics.
Elk jaar belandt er wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, ofwel elke minuut een volle vrachtwagen afval. Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten verdwijnen zelfs nooit helemaal. Marien zwerfvuil vermijden en verminderen staat hoog op de nationale en internationale agenda.
Dat het verweren van plastic heel lang duurt is wel duidelijk, maar wetenschappers zijn het nog steeds niet eens over hoe lang dan precies. Sommigen hebben het over 20 jaar, sommigen zeggen zelfs een paar eeuwen. Zon, regen, wind en zand schuren en breken het materiaal wel, zodat er hele kleine stukjes ontstaan.
Plastic komt op verschillende manieren in de oceaan terecht: Afval (dat door mensen wordt achtergelaten of per ongeluk door de wind in zee wordt geblazen) Illegale dumping of onjuiste verwerking van afval. Lekken van stortplaatsen.
In Nederland recyclen we bijna de helft van het gewicht aan kunststofverpakkingen. Het gerecyclede plastic komt uit gescheiden ingeleverd plastic (PMD) en via nascheiding van restafval. Sinds 2022 moet gerapporteerd worden met een nieuwe meetmethode waarbij alleen schoongewassen kunststof meeweegt.
Breng het naar een weggeefwinkel of weggeefpleintje. Schenk het aan een goed doel. Op dekringwinkel.be vind je een overzicht terug van alle Kringwinkels. Keukenrestjes kan je thuis zelf verwerken, je kan composteren of kippen houden.
- Great Pacific Garbage Patch: De grootste afvalhoop ter wereld. Ligt in de Grote Oceaan tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï. Bestaat uit naar schatting 80 miljoen kilo afval, verspreid over een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk.
Boyan Slat (27 juli 1994) is uitvinder en ondernemer die technologieën creëert om maatschappelijke problemen op te lossen. Hij is de oprichter en CEO van The Ocean Cleanup, de stichting die geavanceerde systemen ontwikkelt om de wereldzeeën van plastic te ontdoen.
The Ocean Cleanup schaalt op. Nadat eerdere testcampagnes met System 002 in 2021 en 2022 met succes zijn afgerond, wil de Nederlandse non-profitorganisatie nu met System 03 fors meer afval gaan opruimen. System 03 is maar liefst drie keer zo groot als System 002.
Niet-natuurlijke materialen als plastic en kauwgom vergaan niet, maar vallen uiteen in piepkleine deeltjes die in de bodem of in het water blijven rondzwerven (microplastics).
Plastic zorgt voor veel vervuiling omdat het niet snel afbreekt in de natuur. Het is immers gemaakt om lang mee te gaan. Dus moet het stevig zijn en tegen een stootje kunnen. Zelfs het zoute zeewater kan de taaiste soorten plastic niet afbreken.
Volgens Keurentjes gaat het niet goed met het recyclen van plastic in Nederland. "Wat we eigenlijk aan het doen zijn, is olie in de fik steken", doelt hij op een van de belangrijkste bestanddelen van plastic. Daarom moet het roer om.
Als de dichtheid van plastic lager is dan water, blijft het plastic drijven. Als het juist hoger is dan water, zinkt het naar de bodem van de oceaan. Zout water heeft een hogere dichtheid dan gewoon kraanwater. Daarom blijft een deel van het plastic wel drijven in zout water, maar niet in zoet water.
Elke dag komen er zo'n 8 miljoen stukjes plastic in onze oceanen terecht. De Great Pacific Garbage Patch is ongeveer 1,6 miljoen vierkante kilometer groot – groter dan Texas. De wereld produceert jaarlijks 381 miljoen ton plastic afval - dit zal tegen 2034 verdubbeld zijn.
Nederland heeft een 250 kilometer lange, unieke kustlijn met schone en veilige stranden omgeven door fraaie duingebieden met bijzondere flora en fauna. Elk strand heeft zijn eigen karakter en charme.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Onder de ontwikkelde landen had Finland de beste luchtkwaliteit. Er waren wereldwijd wel 222 steden die het doel haalden. Het probleem zit in fijnstof dat kleiner is dan 2,5 micrometer per deeltje.