Stadion Feijenoord (De Kuip) sinds 1937 al ruim 75 jaar een toonaangevend waardevol icoon uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Het gebouw dat een bombardement en een Duitse staalcrisis heeft overleeft en helaas in de tweede wereld oorlog dienst heeft gedaan als verzamel en deportatie punt van de Duitsers.
In de eerste vijf oorlogsmaanden mocht Feyenoord niet spelen in de Kuip. Op 6 oktober 1940 speelde Feyenoord de eerste thuiswedstrijd sinds het bombardement op Rotterdam. In die tussenliggende tijd werd de Kuip gebruikt als verdeelcentrum.
Het bombardement
Daarom bombarderen Duitse Heinkels op 14 mei 1940 om 13.27 uur de binnenstad van Rotterdam. Binnen een kwartier zijn grote delen van de binnenstad verwoest. Bommen vallen op het Centrum, Kralingen, Crooswijk, het Oude Noorden en de Agniesebuurt.
Geallieerde bommen maakten méér slachtoffers in Rotterdam dan de Duitse bommen op 14 mei 1940. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de regio Rotterdam meer dan driehonderd keer gebombardeerd door de Britse en Amerikaanse luchtmachten.
Vanwege de belangrijke brugverbindingen over de grootste rivieren en vanwege de zeer belangrijke haven. Door Rotterdam te immobiliseren hadden de Duitsers een belangrijke troef in handen. Geallieerden konden letterlijk geen kant meer op in Nederland en de haven van Rotterdam garandeerde aanvoer voor de Duitsers.
14 mei 1940 – Rotterdam wordt gebombardeerd
Het hart van Rotterdam werd op 14 mei 1940 door de Duitsers gebombardeerd en daarbij vrijwel volledig vernietigd.
Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei 1940 wordt er tot in 1944 niet meer actief gevochten in ons land. Wel worden er door zowel geallieerde- als bezettersbombardementen uitgevoerd. Deze bombardementen kosten vele mensenlevens en richten grote schade aan.
DEN HELDER - Marinestad Den Helder heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog enorm geleden, het is zelfs de meest gebombardeerde stad van Nederland. Na de oorlog stond er nog maar weinig overeind in de stad.
De Asmogendheden en de geallieerden voeren tijdens de oorlog veel bombardementen uit. Steden zoals Rotterdam, Londen, Coventry, Berlijn, Dresden, Keulen en Hamburg krijgen het zwaar te verduren. Ook vergissingsbombardementen komen voor, zoals in Nederland op Nijmegen, Enschede en Den Haag.
De geallieerde bombardementen op Amsterdam-Noord in juli 1943 waren gericht op de Fokker vliegtuigfabrieken aldaar. Het eerste bombardement op 17 juli kwam echter grotendeels in de woonwijken van de Bloemenbuurt terecht. Meer dan 200 mensen verloren bij de bombardementen het leven.
De Haagse wijk Bezuidenhout is door een vergissing gebombardeerd. De geallieerden hadden het op 3 maart 1945 eigenlijk gemunt op de V2-installatie in het Haagse Bos – geavanceerde raketten waarmee Duitsers de oorlog alsnog wilden winnen onder andere door de raketten af te vuren op Londen.
Het bombardement op Eindhoven vond plaat tussen 19 en 20 september 1944 door de Luftwaffe, een dag na de bevrijding door de geallieerden. Er vielen 227 doden.
Het bombardement op Utrecht door de Royal Air Force vond plaats op 13 oktober 1944. Doelwit was het spoorwegemplacement, maar er was veel bijkomende schade. Er vielen circa 50 doden.
Stichting Red de Kuip gaat maandag een nieuw plan presenteren om het Feyenoord-stadion zo te verbouwen dat het toch behouden kan worden. Het hernieuwde initiatief wordt gesteund door grote ondernemingen en moet 141 miljoen euro kosten.
Camp Nou – Barcelona
De bouwers lieten zich naar verluidt inspireren door de bouw van De Kuip, het stadion van Feyenoord, dat we later in dit artikel nog bespreken. Niet minder dan 100.000 mensen kunnen plaatsnemen als het plaatselijke FC Barcelona aantreedt in Camp Nou.
Tweede Wereldoorlog
Het veroveren van Nederland ging alleen niet snel genoeg volgens de Duitsers. Hierop besloten ze om te dreigen met een bombardement van de stad Rotterdam. Toen Nederland uiteindelijk zich niet wilde overgeven werd het bevel gegeven, Rotterdam mocht worden gebombardeerd.
Nijmegen was niet de enige stad in Nederland die 22 februari getroffen werd door de Amerikaanse bommenwerpers; ook Arnhem, Deventer en Enschede werden geraakt. Enschede werd ook in 1943 al getroffen door een vergissingsbombardement, net als Rotterdam.
Pas in 1944 krijgen de geallieerden de macht over het Europese luchtruim. Er wordt dan tot in het bezette Polen gevlogen om de Duitse fabrieken te bombarderen. Er zijn ongeveer 410.000 Duitse burgers door de bombardementen omgekomen.
's Avonds verschenen er vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe boven de stad. Zij bombardeerden Eindhoven. Het ging hen om de doorgangsroutes van het Britse legerkorps: Aalsterweg, Stratumsedijk, Stratumseind, Rechtestraat, Wal, Emmasingel, Hertogstraat en omgeving. De Britse voertuigen konden geen kant op.
Op 6 augustus 1945 laat Amerika een atoombom vallen op de Japanse stad Hiroshima. Er vallen tienduizenden doden. Op 7 december 1941 hadden de Japanners een verrassingsaanval gedaan op een nietsvermoedend Amerika.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Volgens het Nationaal Vrijheidsonderzoek in 2006 van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt gesteld dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland ongeveer vijf procent van de bevolking actief was in het verzet, eveneens vijf procent werkte actief mee met de Duitsers en de rest was niet 'fout' maar steunde ook geen ...
"Gemiddeld één keer per week komt iemand een vliegtuigbom tegen." Schattingen over hoeveel bommen er nog in de Nederlandse bodem liggen, lopen uiteen. Volgens de EOD zijn er nog een stuk of honderd onontdekt, maar Frank Barink denkt eerder dat het er duizenden zijn. Zijn bedrijf spoort die bommen op.