Voor een geslaagd beroep op verkrijgende verjaring (artikel 3:99 BW) dient sprake te zijn van een onafgebroken bezit te goeder trouw gedurende een periode van 10 jaar. Van goede trouw is sprake als iemand niet wist of redelijkerwijs niet kon weten dat iemand anders eigenaar was van de grond.
Als jij vindt dat je door verjaring eigenaar bent geworden, moet je bewijzen dat jij al zoveel jaren bezitter bent van het stuk grond. Een aantal voor anderen waarneembare feiten kunnen je helpen bij deze bewijslevering.
Het afbreken van een lopende verjaring wordt stuiting genoemd. Stuiting vindt plaats door een daad van rechtsvervolging (het instellen van een eis door middel van een dagvaarding of een verzoekschrift), door een schriftelijke aanmaning of mededeling, of door erkenning door de schuldenaar.
Verjaring is een rechtsfeit dat intreed indien een bepaalde tijd is verstreken na dat een vordering opeisbaar is geworden. Na het verstrijken van de termijn kan de schuldeiser de vordering niet meer invorderen via gerechtelijke weg van executie. Dat betekent niet dat de vordering niet meer bestaat.
Sommige feiten verjaren niet
Dit is het geval bij misdrijven waarop een gevangenisstraf van 12 jaar of meer is gesteld. Bij bijvoorbeeld verkrachting en mensenhandel kan het Openbaar Ministerie dan ook zelfs tientallen jaren nadat het feit is gepleegd, overgaan tot vervolging.
Ten aanzien van verkrijging door verjaring krachtens art. 3:105 BW stelt Meijers dat hiervoor beslissend is of ook de vordering van de tot het beperkte recht gerechtigde is verjaard. Mijns inziens duidt dit erop dat verjaring geen terugwerkende kracht heeft.
De maatstaf is duidelijk: het moet gaan om een voldoende duidelijke schriftelijke1 waarschuwing aan de schuldenaar zodat die er rekening mee kan houden – onder meer in het kader van het behouden van bewijsmate- riaal – dat er (mogelijk) nog een claim komt.
Voor misdrijven geldt een verjaringstermijn van 6, 12 of 20 jaar. Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete, hechtenis of gevangenisstraf staat van maximaal 3 jaar. Zoals stroperij en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel.
Je betaalt behalve de notaris dus ook voor het opmeten van de verjaarde grond door het Kadaster. Al met al kan dat bij elkaar wel zo'n € 600,- tot € 1.000,- kosten. Dit is vergelijkbaar met de overdrachtskosten (ook wel 'kosten koper' genoemd), zoals gebruikelijk is bij verkoop van (gemeente)grond.
Is het stuk grond tussen de erfgrens en gebruiksgrens al lange tijd in gebruik door iemand anders dan de eigenaar? Dan kan door verjaring recht van eigendom op dat stuk grond ontstaan. Het Kadaster houdt niet bij of de grenzen veranderen door verjaring.
Wanneer verjaart een schuld? Schulden kunnen verjaren als de kredietgever de schuld een aantal jaar niet opeist. Dat wil zeggen dat u geen verzoek om betaling of een aanmaning krijgt. De termijn gaat in op het moment dat de schuld ontstaat of op het moment dat een betalingstermijn is verstreken.
Verjaring is een middel om, door verloop van een zekere tijd, en onder de voorwaarden die de wet bepaalt, van een verbintenis bevrijd te worden. De verjaring zorgt er dus voor dat de schuldenaar na enige tijd niet meer tot de uitoefening van zijn verbintenis gedwongen kan worden.
Om een verjaringstermijn te verlengen kan de vordering worden gestuit. De verjaring van een rechtsvordering tot nakoming van een verbintenis wordt gestuit door een zogeheten schriftelijke aanmaning of door een schriftelijke mededeling waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig zijn recht op nakoming voorbehoudt.
De Nederlandse wet kent geen beperking ten aanzien van het aantal keer dat een verjaring kan worden gestuit: dit betekent dat de verjaring van een vordering – mits keer op keer rechtsgeldig gestuit – oneindig kan worden gestuit.
Om te voorkomen dat uw vordering verjaart, kunt u de verjaring stuiten. Door het starten van een procedure bij de rechtbank wordt verjaring altijd gestuit. Bent u nog niet zover, dan kunt u de verjaring ook stuiten door het versturen van een brief met een schriftelijke aanmaning.
De termijn van 5 jaar gaat in vanaf het moment dat de schuldeiser zowel bekend is met het bestaan van zijn vordering als de persoon van de ontvanger. De vordering verjaart in ieder geval na 20 jaar nadat de vordering is ontstaan.
Ingevolge art. 3:317, eerste lid, BW kan verjaring van een rechtsvordering tot nakoming van een verbintenis worden gestuit door een 'schriftelijke aanmaning' of 'een schriftelijke mededeling waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig zijn recht op nakoming voorbehoudt'.
Aan de verkrijgende verjaring stelt de wet een aantal strenge vereisten. Voor verkrijgende verjaring is vereist dat er sprake is van een bezitter te goeder trouw die de grond tenminste 10 jaar onafgebroken in bezit heeft gehad. Er moet dus sprake zijn van bezit van 10 jaar. En er moet sprake zijn van goede trouw.
De verkrijgende verjaring is een middel om door verloop van een zekere tijd en onder de voorwaarden door de wet bepaald, eigendom of een ander zakelijk recht te verkrijgen. Iedere persoon kan door verjaring verkrijgen en dit kan tegen ieder persoon worden ingeroepen.
Een vordering voor producten verjaart na twee jaar en een vordering voor diensten verjaart na vijf jaar. Na de verjaringstermijn hoeft de consument niet meer te betalen. De verjaringstermijnen staan in het Burgerlijk Wetboek, boek 6 en 7. U kunt deze wet vinden op de website wetten.overheid.nl.
Tussen een verjaringstermijn en een vervaltermijn bestaat een belangrijk verschil: een verjaring(stermijn) kan – in tegenstelling tot de vervaltermijn – worden 'verlengd' (juridische term: 'gestuit' (artikel 3:317 BW)). Dit is relevant omdat werknemers niet verplicht zijn om hun jaarlijkse vakantie op te nemen.
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar. Dan wordt de termijn van 30 jaar verlengd met 20 jaar (dus verwijdering na 50 jaar);