Mensen tussen 18 en 29 jaar roken relatief het vaakst. Het minst wordt er gerookt onder mensen die ouder zijn dan 65 jaar.
Mannen beginnen eerder
Mannen roken hun eerste sigaretje op 16,5 jaar, vrouwen zijn dan gemiddeld 17,5 jaar.
Algemene bevolking
Van de mensen die het afgelopen jaar hebben gerookt, zijn dit de groepen die veel roken: Mannen roken meer dan vrouwen. 20-24-jarigen (32,6%), 25-29-jarigen (27,9%) en 30-39-jarigen (26,7%).
In 2021 ging het om 96,8 procent van de 12- tot 16-jarigen. Dit is iets minder dan in 2020. Toen ging het om 97 procent van deze leeftijdsgroep. Het aantal jongeren dat dagelijks rookt, is in 2021 ook iets gestegen.
17% van de scholieren heeft ooit gerookt
Op 12-jarige leeftijd heeft 5% ooit gerookt. Dit percentage stijgt met de leeftijd: op 16-jarige leeftijd heeft 38% ooit gerookt. Ook het percentage leerlingen dat in de afgelopen maand heeft gerookt en het percentage dat dagelijks rookt neemt toe met de leeftijd.
Uit de enquete blijkt ook dat de belangrijkste redenen om te beginnen met roken nieuwsgierigheid, rokers in de sociale omgeving en een positieve verwachting van de smaak zijn. Rokers steken meestal een sigaret op omdat ze er zin in hebben en omdat ze het ontspannend vinden.
Steeds meer volwassenen hebben nooit gerookt: 46 procent in 2020, tegen 43 procent in 2015. Mannen zijn vaker rokers: in 2020 rookte 23 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen. Ruim een derde van de mannen en iets minder dan een derde van de vrouwen heeft vroeger gerookt, maar is inmiddels gestopt met roken.
Voor het eerst werd deze consumptie van één sigaret per dag onderzocht bij 2.900.000 personen door het Amerikaanse National Cancer Institute. De onderzoekers hebben ontdekt dat zelfs wie maar één sigaret per dag rookt, nog altijd een veel hoger risico loopt om voortijdig te sterven dan wie niet rookt.
Ja, bij elke sigaret adem je stoffen in die de kans op ziekte vergroten. En roken is zeer verslavend, dus ook met 1 sigaret is de kans groot dat je verslaafd wordt.
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Factcheck. Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat de longfunctie bij personen die 5 of minder sigaretten per dag rookten jaarlijks reeds met 7,7 ml daalde. Daarom besluiten ze dat er geen 'veilige' dagelijkse hoeveelheid sigaretten bestaat.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
15 jaar: je kans op longkanker blijft dalen. Ook na 15 jaar blijft je kans op longkanker nog steeds dalen. Een fijn gevoel, maar hopelijk heb je rond die tijd geen redenen meer nodig om niet meer te roken.
Zelfs stoppen op latere leeftijd heeft nog zin. Zoals je misschien wel weet luidt het advies om zo vroeg mogelijk te stoppen met roken. Dan kun je profijt hebben van de meeste gezondheidsvoordelen. Maar ook op latere leeftijd heb je de kans om hierdoor je leven te verlengen.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker. Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo).
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.
Van roken krijg je geen zwarte longen. Je kunt er op de duur wel longkanker van krijgen. Ook dan worden je longen niet zwart maar ze zien er ook niet meer zo fris uit als nu.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn. Iedere keer als u een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt. Ook wordt er adrenaline aangemaakt, wat ervoor zorgt dat uw hart op turbostand gaat werken.
Als je stopt met roken kan de longfunctie tot wel 30 procent verbeteren(1). Hoe langer je bent gestopt, hoe meer de kans op longkanker afneemt. De kans op longkanker is 10-15 jaar na het stoppen ongeveer 50 procent minder. De schade die er al is in je longen door het roken, is blijvend.
Speekselvloed, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree. Daarnaast kunnen zweten, onregelmatige en versnelde hartslag, vertraagde hartslag, hoofdpijn, duizeligheid en verwarring voorkomen. Verder: bibberen, spiertrekkingen, convulsies, verlaagde bloeddruk en later ernstige ademhalingsproblemen en coma.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt.
Een rokerslong is aangetast door de schadelijke bestandsdelen van rookwaren, zoals oa. teer. Daardoor krijgt de long een zwarte in plaats van een zachtroze kleur. Niet alleen de kleurverandering is een gevolg van roken, ook de elasticiteit van een rokerslong is opmerkelijk verschillend met die van een gezonde long.
Kettingroker Sarri rookt 60 sigaretten per dag.