Mensen die vapen hebben een verhoogde kans op ontwikkeling van cariës, dat zijn gaatjes in het gebit. Dit komt door het hoge suikergehalte van de dampvloeistof. Bij inademing van de damp, kleeft de vloeistof aan de tanden. Dit zorgt ervoor dat hier gemakkelijk bacteriën op komen die zorgen voor gaatjes in de tanden.
"Uit ons onderzoek blijkt verder dat chemische smaakstoffen de schade aan de cellen verergerden", zegt onderzoeker Fawad Javed. Hij wijst erop dat e-sigaretten nicotine bevatten, een stof die bijdraagt aan ziektes van het tandvlees.
Van een paar keer vapen kun je niet ziek worden. Maar je kunt er wel verslaafd aan raken.
Over het algemeen is de kans klein dat je last krijgt van e sigaret vloeistof in je mond. Echter is de kans niet helemaal gelijk aan nul, in sommige gevallen wil het nog wel eens voorkomen. Veel mensen vragen zich af wat zij moeten doen als ze vloeistof in hun mond krijgen.
Ongezond. De damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Ook kunnen hartkloppingen ontstaan en heeft de gebruiker een verhoogde kans op kanker.
Volgens de HGR en de meeste gezondheidsinstituten wereldwijd houdt de e-sigaret een beduidend lager risico in dan gerookte tabak. E-sigaretten zijn minder schadelijk voor de gezondheid, omdat er geen verbrandingsproces plaatsvindt en ze dus onder andere geen teer bevatten.
Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants, openbare gebouwen en op werkplekken. E-sigaretten krijgen een verplichte neutrale verpakking.
De tandarts ziet of je rookt door de aanwezigheid van een bruine verkleuring. In sommige gevallen zien de tanden er zelfs zwart uit. Het zijn vooral de sigaren die voor een hardnekkige verkleuring zorgen.
Nicotine blijft één tot drie dagen in je bloedbaan en cotinine kan tot 10 dagen in het bloed worden gedetecteerd. Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn.
Met een nicotinetest kunt u vaststellen of iemand de laatste dagen heeft gerookt. De test meet de hoeveelheid cotinine, een afbraakproduct van nicotine, en toont dus het gebruik van tabaksmiddelen aan. Na het roken van een sigaret is cotinine nog twee tot vier dagen in het lichaam aanwezig.
Een normale sigaret kan met ongeveer 13 keer inhaleren worden opgerookt (Djordjevic e.a., 2000). Hoe vaak je kunt inhaleren van een e‑sigaret, hangt af van je persoonlijke rookgedrag en -gewoontes, maar over het algemeen kunnen e‑rokers iets minder dan 60 keer inhaleren van 1 ml e‑vloeistof (ECF, 2013).
Hoeveel nicotine zit er in mijn e-sigaret? Het nicotinegehalte in uw E-Sigaret is afhankelijk van de gekozen sterkte e-liquid. De maximale legale sterkte die te koop is, is een oplossing van 2.0%, of 20 mg per ml e-vloeistof, wat neerkomt op ongeveer 20 sigaretten aan opneembare nicotine per ml.
De belangrijkste redenen voor het gebruik van e-sigaretten zijn het stoppen met roken (35,1%) en het verminderen (28,8%). Wat ook nog vermeld wordt: voor het genot (18%), omdat het minder schadelijk is dan tabak (14%) en omdat het minder schadelijk/storend is voor de omgeving (13%).
Het is niet gunstig voor je gezondheid omdat het een nicotineproduct is, maar in vergelijking met roken is het minder schadelijk door de manier van consumeren. Snus heeft niet de kankerverwekkende verbrandingsstoffen die vrijkomen bij het roken van een sigaret.
En het is niet alleen de nicotine – de propyleenglycol en plantaardige glycerine in vape-sap staan er ook om bekend dat ze vlekken veroorzaken. Dus als je je parelwitte tanden stralend en gezond wilt houden, kun je beter niet vapen.
Jouw tandarts (of mondhygiënist, of orthodontist) kan ECHT zien of jij (vaak) blowjobs geeft. Maar mocht je je nu heel ongemakkelijk voelen: kalm aan, is niet nodig. Sowieso is er niks mis met having a little fun, maar je tandarts ligt er ook echt niet wakker van.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Praat met je kind over vapen
Leg uit waarom je niet wil dat je kind gaat vapen. Laat weten dat je wil dat je kind gezond is en niet dat het verslaafd raakt aan nicotine. En laat je kind ook nadenken over hoe het zal reageren als het een keer een vape aangeboden krijgt.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Meerdere tandartsen bevestigden vervolgens dat het klopt, onder wie Mandi Totin: “Zien we het als je drie jaar terug iemand een blowjob gaf? Nee. Maar als je het recent nog gedaan hebt en je a little bit aggressive was, dan kunnen die vlekjes wel zichtbaar zijn, ja.” Je hoeft overigens nergens bang voor te zijn.
De elektronische sigaret daarentegen stoot geen giftige stoffen uit maar produceert enkel waterdamp met een smaakje en nicotine (enkel bij nicotine houdende e-liquid). De elektronische sigaret geeft geen hinder voor de mensen in je omgeving. De geproduceerde damp stinkt niet en geeft geen gele muren, vingers, tanden.
Rokers hebben meer gebitsproblemen
De vaatvernauwende werking van nicotine speelt hierbij een grote rol. Er kan minder bloed bij ontstekingen komen waardoor afweercellen de ontstekingen minder goed kunnen bestrijden. Hierdoor ontstaan er bij rokers veel sneller problemen aan het gebit.
De boete die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt uitgedeeld als in een uitgaansgelegenheid wordt vastgesteld dat mensen e-sigaretten roken is net zo hoog als bij een 'gewone' sigaret: 600 euro bij een eerste overtreding. Dat kan bij herhaling oplopen tot 4500 euro.
Roken of alcohol drinken: wat is slechter voor je gezondheid? Roken en alcohol drinken zijn allebei slecht voor de gezondheid. Er zijn meer mensen die doodgaan aan roken dan dat er mensen overlijden omdat ze alcohol drinken.