Grof en fijn volkoren bevatten beide de héle graankorrel: 100% volkoren. Beide soorten bieden dus alle voedingsstoffen van die hele graankorrel. Alleen bij de grof volkorenbrood is de korrel minder fijn vermalen en zitten er vaak ook hele, zichtbare korrels in het brood.
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten. Geen verschil dus. Het enige wat een klein voordeel zou kunnen zijn van grof volkoren is dat er nog hele korrels in het brood zitten. Dit dwingt je om beter te kauwen en rustiger te eten.
Brood mag alleen volkoren heten, wanneer alle onderdelen van de hele graankorrel in zijn natuurlijk verhouding wordt gebruikt. Bijvoorbeeld door het gebruik van volkorenmeel. Of het meel nu fijn of grof gemalen is, maakt geen verschil.
Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er 'volkorenbrood' op de verpakking staat, dan is het echt volkoren.
Dit brood heeft alle gezonde eigenschappen van volkorenbrood, maar dan met een fijne structuur. Het brood bevat evenveel vezels als grof volkoren brood, maar bevat alleen fijngemalen graankorrels. Het wordt alvast voor u gesneden.
Beste koop
Het fijn volkorenbrood van de Jumbo en het biologisch volkorenbrood van de Ekoplaza kwamen qua smaak als slechtste uit de test. Het ging bij Ekoplaza wel om brood van de webshop.
DEN HAAG - Het donker meergranenbrood van Lidl komt als beste koop uit een test van de Consumentenbond. Ook Walkorn volkoren van Albert Heijn scoort goed. Het lekkerste meergranenbrood ligt bij Aldi in het schap.
Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem. Het meelbestanddeel van volkorenbrood bestaat voor 100 procent uit volkorenmeel, terwijl het meelbestanddeel van bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem.
Vergeleken met echt, onbewerkt voedsel zoals groenten, bevat volkorenbrood weinig voedingsstoffen. Het fytinezuur blokkeert de opname van mineralen zoals ijzer, zink en calcium (17). Gluten vermindert de opname van alle voedingsstoffen doordat het de darmwand beschadigt (18).
Brood is 'wit', 'bruin' of 'volkoren' op basis van het gebruikte type bloem of meel. Een volkorenbrood is gemaakt met 100% volkorenmeel, zoals Waldkorn® Donker Volkoren, Waldkorn® Deluxe en Waldkorn® Oude Granen. Meergranenbrood moet minimaal drie graansoorten bevatten, waarvan het hoofdaandeel minimaal 90% omvat.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
Fijn en grof volkoren zijn even gezond en bevatten meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezels dan wit brood en bruin brood. In het assortiment van De Bakkers van Oost vind je veel verschillende volkoren broden. Als bakker kan je er namelijk eindeloos mee variëren.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Volkorengranen: de hele korrel
Het gezondst zijn de zemel en kiem. Daarin zitten de meeste voedingsstoffen, zoals vezels, goede vetten, vitaminen en mineralen. Bloem bestaat alleen uit het binnenste van de graankorrel: de meelkern. Daar zitten vooral veel koolhydraten (zetmeel) in.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.
Heeft Waldkorn® volkorenbrood? Waldkorn® biedt momenteel 3 volkorenbroden: Waldkorn® Donker Volkoren, Waldkorn® Deluxe en Waldkorn® Oude Granen. Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Meel en Brood dient een volkorenbrood 100% volkorenmeel te bevatten.
Brinta bestaat uit 100% volkoren tarwe en is een natuurlijke bron van 6 vitaminen en mineralen. Ideaal voor een krachtige start van iedere dag!
Kortom: volkoren-, bruin- en meergranenbrood zijn een prima basis als je op je gewicht wilt letten. Niet het brood is de dikmaker maar het beleg. Het is dan ook verstandig hierop te letten en niet te dik te beleggen. Ook maakt het natuurlijk uit wélk broodbeleg je kiest!
Wat is het voedingsadvies voor brood? Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Grof volkoren
Dit brood is gemaakt van 70% volkorenmeel en 30% gebroken graankorrels (de korrel is op een grove steen gemalen). Het brood is gedecoreerd met geplette havervlokken.
Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte. Het best scorende meergranenbrood in de supermarkt is het donker meergranen van de Lidl. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Lidl durft als enige een stuk minder zout te gebruiken.
Zolang de hele korrel gebruikt wordt is het 100% volkoren. Gehele graankorrels worden gemalen tot volkorenmeel. Brood gemaakt van (volkoren)meel waarin de hele graankorrel is verwerkt, heet volkorenbrood.
Enkel het aantal vezels 2,1 gram vs 1,2 gram telt het dubbele. Maar dat geldt ook voor witbrood vs bruinbrood. We kunnen dus stellen dat maïsbrood niet gezonder is dan je klassieke bruinbrood.