Waarom moet je schuren? Het resultaat van schilderwerk wordt in grote mate bepaald door het schuren. Zowel bij een kale ondergrond als bij een ondergrond waar al verf op zit is schuren belangrijk, omdat dit de ondergrond “open” maakt en het contactoppervlak vergroot. Hierdoor kan de verf goed aan de ondergrond hechten.
Door het oppervlak goed te ontvetten zorg je ervoor dat de verflaag beter gaat hechten. Zo wordt het mogelijk om je kast te verven zonder te schuren. Een voorbeeld is krijtverf. Krijtverf aanbrengen zonder eerst te schuren geeft een mooi effect.
In bijna alle gevallen is het beter om het meubelstuk dat je wilt verven eerst te schuren. Simpelweg omdat verf beter hecht aan een grove ondergrond. Al behandelde meubels zijn vaak glad, en dat maakt dat de verf er niet aan zal hechten. Je kan last krijgen van druipers, of erger: verf die niet 100% opdroogt.
Meubels verven zonder te schuren
Ook wanneer je wil lakken zonder te schuren, is het belangrijk dat je eerst goed ontvet om toch een mooi resultaat te krijgen. Een andere goede optie is het gebruiken van krijtverf. Krijtverf kan namelijk aangebracht worden, zonder eerst te schuren en geeft een mooi effect.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Als de afwerking van je houtwerk in zo'n slechte staat is dat overschilderen geen optie is, moet je eerst de huidige verflaag verwijderen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn.
Door te schuren haal je oude verflagen weg en hecht de verf beter. Met schuurpapier kun je efficiënt de ondergrond opruwen, en vergroot je als het ware het oppervlak. Als je een iets ruwe (maar wel gladde en effen) ondergrond hebt, dan zal verf beter hechten, waardoor ook het eindresultaat beter wordt.
Wanneer besloten wordt om een met blanke lak afgewerkt gevelelement – zoals een kozijn, raam of deur – dekkend te gaan schilderen, is er maar één goede aanpak. Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
De periode voordat het regent zal de luchtvochtigheid toenemen waardoor de verf ook niet mooi zal gaan opdrogen. Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
In de meeste gevallen is 1 laag primer of grondverf aanbrengen voldoende. Je werkt de grondlaag vervolgens af met minimaal 2 lagen lak. Het is belangrijk om tussen de lagen door te wachten totdat de eerste laag goed droog is voordat de volgende laag geschilderd kan worden.
Na het ontvetten het oppervlak afnemen met water. Dit omdat St. Marc een dun filmlaagje achterlaat wat de hechting van verf kan beïnvloeden.
Op onbehandeld hout gebruik je altijd grondverf. Onbehandeld hout heeft namelijk een zuigende werking. Hierdoor wordt verf snel in het hout gezogen. Dat zorgt ten eerste voor een minder mooi resultaat en ten tweede kost het je veel meer verf, omdat de lak niet goed hecht op onbehandeld hout.
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Schilder je binnen 1 dag de tweede laag over de eerste laag, dan is niet schuren tussen 2 laklagen soms een prima oplossing. Zitten er oneffenheden op je eerste laag, dan is schuren na de eerste laklaag uiteraard wel nodig. Je wilt immers een strak eindresultaat.
Maar moet je dan 1 of 2 keer aflakken buiten? Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is.
Voor een schilderklus buitenshuis is het aan te raden om deze verf te gebruiken. Dit is vele malen duurzamer omdat verf op terpentinebasis sterker is en dus beter bestand is tegen weersomstandigheden en slijtage. Let wel op dat deze verf bij gebrek aan UV gaat vergelen. Dit geldt voornamelijk voor lichtere RAL-kleuren.
Vocht dat in de lucht ontstaat of op het oppervlak van de verf, reageert met het oppervlak wat resulteert in plekken met weinig glans of dofheid, over het algemeen komt dit vaker voor op horizontale vlakken dan op verticale oppervlakken.