Gebruikte donzen dekbedden kunnen ingeleverd worden in de daarvoor bestemde blauwe containers op de gemeentewerf. Het doel van de samenwerking is de kringloop volledig te sluiten. Niet alleen het dons en de veren uit de dekbedden worden hergebruikt, ook de restmaterialen worden circulair ingezet.
Is jouw donzen dekbed of kussen toe aan vervanging? Lever deze dan in bij één van de textielcontainers of slaapspeciaalzaken die aangesloten zijn bij Donsretour, zodat jouw dekbed of kussen een tweede leven krijgt.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.
Een dons dekbed drogen kan wel. Zowel in de buitenlucht als in de wasdroger. Wil je toch zelf aan de slag gaan, na het lezen van het waslabel, dan volgen hier enkele voorschriften: Was enkel op een lage temperatuur, maximaal 40 graden Celsius.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Een donzen dekbed wassen is echter minder vaak nodig dan de meeste mensen denken. Als u een dekbedovertrek gebruikt, is 1 keer in de 3 á 5 jaar wassen voldoende. Anders is het verstandig het dekbed elke 2 jaar te wassen.
Na verloop van tijd verliezen dekbedden hun werking en dus is het van belang het dekbed eens in de zoveel tijd te vervangen. Een vuistregel die je kunt hanteren is dat een dekbed na gemiddeld acht tot tien jaar vervangen moet worden, maar soms is een dekbed al eerder aan vervanging toe.
U kunt een dekbed wassen in een conventionele wasmachine met een capaciteit van 5kg, maar het dekbed mag niet groter zijn dan 200x200 cm met een dichtheid van 200g/m². Tip: uw dekbed moet gemakkelijk in de trommel passen en mag maximaal 3/4 van de trommel vullen.
Een donzen dekbed bij de stomerij laten wassen
Dat is de meest eenvoudige manier en je hoeft je geen zorgen te maken. Een stomerij heeft grote speciale wasmachines waarin je dekbed op professionele wijze gewassen en gedroogd wordt. Vaak heeft een wasserij ook een special donsprogramma.
Veren hebben in tegenstelling tot dons wel een duidelijke kern waardoor de elasticiteit (en dus vulkracht) minder is. Dekbedden (en kussens) die naast dons ook met veren zijn gevuld, voelen hierdoor steviger aan dan dekbedden en kussens die alleen met dons zijn gevuld. Voor kussens kan dit als prettig ervaren worden.
Ben je klaar met het wassen? Dan kan de jas of slaapzak in de droger, maar dan alleen op een lang droogprogramma met een lage temperatuur. Stop er tegelijkertijd een aantal tennisballen bij om het dons tijdens het drogen los te kloppen.
De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt. Als uw gemeente geen textielcontainers heeft, dan kunt u het textiel naar de milieustraat brengen.
Wat er onder andere niet in mag? Bijvoorbeeld nat textiel, met olie of verf vervuild textiel maar ook dekbedden, matrassen, tapijten en matten.
Glansspoelmiddel! Dit middeltje voor de vaatwasser laat niet alleen je glazen stralen, maar verwijdert ook de gele zweetvlekken uit je beddengoed. Geen glansspoelmiddel in huis? Dan werkt blanke azijn ook super goed.
Laat het dekbed zo de hele dag liggen totdat je weer naar bed gaat. Donzen dekbedden trekken vocht aan, lucht een donzen dekbed daarom alleen buiten als de lucht niet vochtig is. Door uitdroging van de veertjes te voorkomen niet in de volle zon laten luchten.
Beste uit de Test: Yumeko Dekbed recycled dons all seasons
Dit dekbed van Yumeko is niet goedkoop, maar blinkt uit op kwaliteit van het vulmateriaal. De warmte-isolatie is goed, hij laat prima vocht door en is licht van gewicht. De dons en veren in het dekbed zijn gerecycled. Dit is duurzamer dan nieuw vulmateriaal.
Niet alleen je zintuigen, maar je hele lichaam is gevoelig voor prikkels. Je brein moet deze prikkels allemaal verwerken, wat veel energie kost en waardoor je continu alert blijft. Wanneer je een deken of een laken over je heen legt, is een groot deel van je lichaam minder gevoelig voor externe prikkels.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Voor het drogen van je dekbed heb je eigenlijk wel een wasdroger nodig. Stel de droger in op een lang droogprogramma en op een lage temperatuur, dus hooguit op 30 graden. Ook bij het drogen komen die tennisballen weer van pas. Dankzij de tennisballen in de wasdroger is je dekbed net wat sneller droog.
Bij een synthetisch dekbed is zelf wassen in de meeste gevallen geen enkel probleem. Kijk altijd eerst op het label op welke temperatuur het dekbed gewassen kan worden. Ook kun je hier lezen of het dekbed kan worden gedroogd in de droger. Ook voor een katoenen dekbed is zelf wassen vaak ook geen probleem.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Voor het wassen wordt een neutraal, goed uitwasbaar donswasmiddel of wolwasmiddel met licht invettend effect gebruikt, zodat het dons niet broos wordt. Gebruik in geen enkel geval wasverzachter, omdat het dons hierdoor zijn elasticiteit verliest!