'Voor sommige mensen is koffie drinken op een lege maag te hard en te zuur', zegt Taub-Dix. 'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie.
Nee, koffiemelk is niet bepaald gezond. Het bevat meer verzadigd vet en suiker dan gewone halfvolle melk of magere melk. Daarom staat koffiemelk ook niet in de Schijf van Vijf. Wie van zijn of haar koffie een gezondere gewoonte wil maken, schenkt het liefst zwarte koffie zonder toevoegingen in.
Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen. Vooral omdat koffie in vroegere tijden nog bitterder en zuurder was dan nu.
Kijken we puur naar het aantal calorieën en vetten, dan lijkt het verstandiger om de melk te laten staan. Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze.
Wissel op de dag koffie af met thee, water en zuivel zoals melk. Neem vanwege de cafeïne, naast 3 kopjes groene of zwarte thee op een dag, niet meer dan 5 kopjes koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). Je krijgt dan in totaal gemiddeld gezien maximaal rond de 390 milligram cafeïne per dag binnen.
Voor een goeie vegan cappuccino of plantaardige latte hoef je al lang niet meer terug te grijpen naar de bekende sojamelk. Er zijn inmiddels giga veel alternatieven: havermelk, kokosmelk en zelfs de meeste soorten notenmelk kun je nu opkloppen tot heerlijk schuim voor op je koffie.
Naast 'gewone' koemelk kun je ook kiezen om koffiemelk te gebruiken. Koffiemelk is melk waar water uit is gehaald. Hierdoor is het vetpercentage hoger, bevat het meer suiker en is koffiemelk dikker dan gewone melk. De meeste koffiemelk is dan ook niet meegenomen in de Schijf van Vijf.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Koffie van koffiebonen is over het algemeen sterker van smaak. Dit komt door de versheid van koffiebonen, maar ook omdat filterkoffie vaak een melange is van verschillende bonen. Filterkoffie is meer mainstream, waardoor de smaken vaak minder intens zijn.
Uit onderzoek bleek dat de beste tijd om een koffie te drinken tussen 09:30 en 11:30 uur 's ochtends ligt. Daarnaast bleek dat het weinig nut heeft om tussen acht en negen uur 's ochtends koffie te drinken.
Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken. Mensen krijgen dan meer angstgevoelens en een hogere kans op paniekaanvallen.
Recent onderzoek toont aan dat de activiteit van de dikke darm binnen 4 minuten toeneemt na het drinken van cafeïne5. Het welbekende laxerende effect van koffie. Onderzoek toont aan dat cafeïne de dikke darm 60% actiever maakt dan water2. “Onderzoek toont aan dat cafeïne de dikke darm 60% actiever maakt dan water.”
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Het eindoordeel is dan ook: koffie op de lege maag is niet schadelijk. Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt.
Cafeïne stimuleert immers de spieren in je darmen, die sterk doen denken aan de darmbewegingen die je voelt nadat je een maaltijd hebt gegeten. Ondanks het feit dat cafeïne een laxerend effect heeft, kan de schuld voor je vlotte stoelgang ook bij andere factoren gezocht worden.
Koffieroom en Creamer
Koffieroom bevat room en daardoor meer verzadigd vet dan koffiemelk. Koffieroom staat niet in de Schijf van Vijf. Koffiecreamer is geen melk. Het is een poeder gemaakt van glucosestroop, kokosvet en melkeiwit.
Vergeleken met koeienmelk heeft ongezoete amandelmelk: Minder calorieën (40 calorieën per kopje, vergeleken met 149 in koeienmelk) Bijna vier keer minder vet.
De einduitslag
Welke plantaardige melk is het beste? Uiteindelijk wint amandelmelk de strijd als het gaat om de gezondste plantaardige melkvariant. De amandelmelk is gemaakt van de noot amandel en heeft, niet onlogisch, een heel laag percentage koolhydraten en suikers.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
De haverdrank is een goede vervanging voor de koemelk in de koffieautomaat. De drank smaakt heerlijk in de koffie, is lekker romig, lichtzoet en schuimt goed. Je vervangt de koemelk door eenzelfde hoeveelheid Oatly Barista.
Recent onderzoek, uitgevoerd door medici van de McMaster University in Canada, wijst uit dat cafeïne het “slechte” LDL-cholesterol verlaagt. Dit cholesterol zorgt voor vaatwand-vervetting. Daarmee verminder je inderdaad het risico op hart- en vaatziekten.
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.