Hoeveel kastruimte heb ik nodig? Gemiddeld is een kledingkast voor één persoon ongeveer 150 tot 250cm breed. Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid kleding die je hebt. Over het algemeen hebben vrouwen meer kleding dan mannen.
Klein tipje: Houd per (volwassen) persoon rekening met minimaal 150cm aan 'kastruimte'. Beschik je over veel kleding zoals ik, dan is het aan te raden om minimaal 200cm te nemen als standaard. Een kast voor twee personen met veel kleding zal dus ongeveer 350-400cm zijn.
De diepte van een kledingkast is minimaal 45 centimeter. Dat is namelijk de maat van een kledinghanger. Liever heb je de kastdiepte nog iets ruimer, zo'n zestig centimeter, zodat je ook dikke truien en winterjassen probleemloos kunt ophangen. Als je geen hangkleding hebt, dan kan de kast wat minder diep zijn.
Kasten voor jurken, hemden, jassen, etc. kan je best zeker 170cm hoog maken zodat alles er mooi inpast. De breedte wordt dan weer eerder bepaald door de kapstok zelf. Deze zijn meestal zo'n 50cm breed, dus voor de diepte van je kast neem je best 65cm.
Hou tussen jouw dressingkasten onderling of tussen de kasten en eventuele andere wanden of objecten (muur, deur, bed,…) minimum 1 meter bewegingsafstand. Als je ook kledij wil passen in jouw dressing of als je vaak met twee personen gelijktijdig in de dressing bent, voorzie je best een afstand van 1m20 – 1m50.
Een capsule kledingkast bestaat uit minstens twintig en maximaal veertig kledingstukken, waarvan ongeveer drie per categorie. De kunst van zo'n kast is dat je de items onderling goed kunt combineren, waardoor je dus minder kleding nodig hebt.
In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Je kleren moeten natuurlijk elk een eigen plekje hebben. Met volgende vuistregels zit je zeker goed. Voor het hangen van hemden, bloezen, dubbelgevouwen broeken en blazers of vestjes reken je best op zo'n 100 cm vanaf de bovenkant van de garderobestang tot aan de bodem of tot aan de volgende stang of legvlak.
De diepte van een kledingkast is belangrijk om te zorgen dat je kleding en accessoires goed passen en gemakkelijk toegankelijk zijn. Voor hangende kleding is een diepte van 60-65 cm ideaal, terwijl voor opgevouwen kleding en lades een diepte van 45-50 cm voldoende is.
Je kan alleen van onze meubelmontage gebruik maken bij de volledige montage van jouw producten. Zorg ervoor dat de producten in de ruimte staan waar ze gemonteerd moeten worden. Zo kunnen we je snel helpen.
Kies een combinatie of stel je kast zelf samen
Wil je zelf een kast samenstellen, dan kan dat in onze PAX planner. De planner houdt automatisch rekening met de bevestigingspunten van deuren en kastinrichting. Zo weet je zeker dat bij de montage van je kast alles past zoals getekend.
Alle basiselementen en prijzen
Kies kledingkastelementen in de hoogte, breedte en diepte die bij je opbergbehoefte passen. Je kan kiezen uit basiselementen van 201 en 236 cm hoog, 35 en 58 cm diep en 50, 75 en 100 cm breed. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen, zie hieronder.
Deken of tapijt: schuif de deken of tapijt onder de kast. Dit kan door iemand anders de kast te laten hellen. Vervolgens kan de kast met weinig moeite verschoven worden. Wilt u wel extra hulpmiddelen gebruiken, dan is een steekwagen of een meubelroller/transportroller een goed idee.
Kledingkast standaard
De kosten voor kastmontage zijn afhankelijk van vorm en type. Het monteren van een standaard kledingkast is relatief eenvoudig en kost tussen de € 125,- en € 150,-. Dan heb je een kast van gemiddeld 1 meter breed en 2 twee meter hoog, met twee openslaande deuren en een aantal legplanken.
De kast in elkaar zetten
Door behalve de schroeven ook houtlijm te gebruiken, maak je de constructie sterker. Gebruik lijmklemmen om de lijm onder druk te laten drogen.
Vrijheid aan de zijkant: minimaal 60 centimeter
Je wilt naast de bedombouw in 160 x 200 natuurlijk voldoende ruimte hebben om in het bed te stappen en 's morgens weer lekker op te staan. Je hebt daar ongeveer 60 centimeter voor nodig.
Orden op categorie of kleur
sorteer je kast op items; hang bijvoorbeeld alle jurken, jeans en truien bij elkaar. 2. werk op kleur en begin met kort en eindig lang. Bijvoorbeeld; wit: hemd, T-shirt, blouse, trui, jurk.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen.
In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar!
95 procent van de Nederlanders draagt wel eens jeans, en gemiddeld heeft men 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen. Hoeveel spijkerbroeken heb jij in je kast liggen? Of draag je liever een nette broek? Tijd om eens je broeken onderhanden te nemen!