Het is algemeen bekend dat bepaalde voedingsmiddelen, ziektes en een gebrek aan lichaamsbeweging de glucosewaarden kunnen verhogen. Een andere factor die de glucosewaarde kan verhogen, is stress.
Als je suiker binnen krijgt wordt insuline aangemaakt, zodat de lichaamscellen de suiker kunnen opnemen voor energie. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel. Meestal daalt die tot onder het niveau van voor je suikerconsumptie. Daardoor maakt je lichaam adrenaline (stresshormoon) aan.
Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd kan de bloedsuikerspiegel flink toenemen. Dit komt doordat koolhydraten worden omgezet in glucose. Bij bepaalde voedingsmiddelen gebeurt dat al heel snel. Suiker- en meelproducten worden bijvoorbeeld in no-time omgezet in glucose.
Een hyper geeft aan dat je te weinig of geen insuline in je lichaam hebt zitten. Oorzaken kunnen zijn te weinig insuline je lijf inbrengen ten opzichte van het aantal koolhydraten dat je hebt gegeten, stress of ziekte.
Je bloedglucosewaarde wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals voeding, beweging en stress. De hoeveelheid suiker in het bloed is nooit constant, ook niet bij mensen zonder diabetes. Vergelijk het met een rivier: die transporteert een heleboel verschillende stoffen, maar nooit in dezelfde hoeveelheden.
Verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen
Gehydrateerd blijven door veel water te drinken. Veel sporten. Vaker kleine porties eten. Geen maaltijden overslaan.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Symptomen diabetes
veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen.
In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedsuikergehalte weer af. Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Als je al een tijdje niets op hebt, bijvoorbeeld in de ochtend als je nog niet hebt ontbeten, mag je suikerwaarde tussen de 4,5 en 8 mmol/l liggen. Vlak na een maaltijd (de eerste 2 uur nadat je hebt gegeten) mag je suikerwaarde iets hoger liggen, tot maximaal 9 mmol/l.
Ongezonde leefgewoonten
Ook ongezonde leef- en werkgewoonten kunnen je draagkracht verminderen: verkeerde eetgewoonten, te veel koffie of alcohol, te weinig lichaamsbeweging, te weinig slaap en ontspanning, het werk niet goed organiseren, te veel werken en te weinig pauzes nemen.
Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type-2. In dit voorstadium merk je niks van de schade die er al aan je lichaam wordt toegebracht. Maastrichts onderzoek toonde recentelijk aan dat ook de schade aan zenuwen en bloedvaten al meetbaar is bij prediabetes.
Er wordt veel onderzoek naar gedaan, maar het antwoord op de vraag is nog niet gevonden. Wel is duidelijk dat het geen “eigen schuld“ is. In het begin vragen mensen met type 1 diabetes zich vaak af wat zij toch fout gedaan hebben. Dat is niet zo; het is een (nog) onbegrijpelijk toeval.
Over het algemeen begint diabetes type 1 abrupt met een plotseling optreden van symptomen en klachten zoals vaak plassen, abnormale dorst, onverklaarbaar gewichtsverlies of vermoeidheid. Deze vorm van diabetes vindt zijn oorsprong in een storing van het immuunsysteem (autoimmuunziekte).
De beste manier om stress te bestrijden is gezonder gaan leven, met meer aandacht voor slaap, lichaamsbeweging, ontspanning en gezonde voeding. Ook mindfulnesstraining of relaxatie-oefeningen hebben soms een goed effect. Anderen hebben nood aan psychologische begeleiding of psychotherapie.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Chronische stress kan een grote negatieve invloed hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het geeft je een verhoogd risico op hartritmestoornissen, een hogere bloeddruk, het verzwakt je immuunsysteem en het kan leiden tot hevigere reacties op angst. Ook een burn-out en depressie kunnen optreden.
Bij mensen met diabetes kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Het is nog niet duidelijk of dit voor iedereen geldt en bij welke hoeveelheid cafeïne. Drink daarom uit voorzorg niet meer dan 4 kopjes gefilterde koffie of 2 tot 3 kopjes espresso per dag.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli.