Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer. Katten hangen graag rond in de buurt van mensen die ze leuk vinden. Als je die harige vriend naast je voelt lopen, weet je dat-ie dit alleen maar doet om dichtbij je te zijn.
Het verzorgen van de vacht, denk aan schoon likken en bijten, is volkomen natuurlijk en normaal kattengedrag. De meeste katten zullen ongeveer 30-50% van hun dag besteden aan het perfectioneren van hun vacht!
Genegenheid tonen
Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn. Als je kat je hand nooit likt, is dit echter geen reden om verdrietig te zijn. Katten doen dit namelijk veel minder vaak dan honden.
Als je kat constant rond je benen draait, dan is dit waarschijnlijk een teken van ware liefde. Wrijven tegen iemand is hoe katten hun genegenheid tonen. Net als bij het kopjesgeven laten ze hun 'blije boodschap' achter op het onderwerp van hun verlangen, en claimen ze het daarmee als hun bezit.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
4. Je kat likt je vingers of gezicht af. Ook al is het niet echt een fijn gevoel zodra je kat je vinger of gezicht aflikt met die ruwe tong, ze bedoelen dit met liefde. Het betekent dat ze het fijn vinden om bij je in de buurt te zijn.
Wanneer je kat veel bij jou komt om kopjes aan je benen, je lichaam of je gezicht te geven doet je kat dit om aan te geven zich veilig en vertrouwd bij je te voelen. Ook wanneer het wel eens wat harder gaat en meer op een kopstoot lijkt, doet je kat dit nog steeds uit vriendelijkheid naar jou toe.
Door bijvoorbeeld luid te spinnen, vraagt hij om aandacht. Deze vragende vorm van spinnen is volgens wetenschappers een variant die pas na de domesticatie van de kat is ontstaan. Een kat die op schoot ligt of zit, kan spinnen om zijn eigenaar aan te moedigen om hem te aaien of om lekker hiermee door te gaan.
Er zijn 3 redenen waarom een kat dit doet. 1. Poot duidelijk over de ogen: hij vindt het te licht. Net als mensen die overdag, of in een wat te lichte ruimte, een dutje willen doen legt hij zijn poot over haar ogen.
Katten kneden al van jongs af aan. Dit begint als een kitten aan de borst van de moeder ligt te drinken om meer melk te krijgen. Volwassen katten kneden echter nog steeds vaak. Dit doen ze om troost en verzorging te zoeken.
De neus en het orgaan van Jacobson hebben verschillende functies. Via de neus ruiken katten geuren van bijvoorbeeld voedsel. Het orgaan van Jacobson heeft een heel andere functie: katten scheiden allemaal een unieke, eigen geur af via de klieren tussen de ogen, op de mondhoeken, op de poten en andere lichaamsdelen.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Kortom: kunnen katten liefde voor je voelen? Het onderzoek uit de VS toont duidelijk aan dat katten iets voor hun baasje voelen. Ook in een vreemde omgeving voelen ze zich veilig in de buurt van hun baas.
Als ze de geur van hun eigenaar ruiken, kan dat rustgevend zijn. Soms nemen ze de schoenen van hun baasje ook mee naar hun eigen slaapplek." Arndt kent zelfs voorbeelden van katten die aan schoenen en sokken zuigen. "Dat kan een teken zijn dat het dier te vroeg van zijn moeder is gescheiden.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn.
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.