Hittestress bij koeien. Koeien hebben het op tropische dagen moeilijk. Ze hebben dan namelijk sneller last van 'hittestress'. Een koe houdt het meest van temperaturen tussen de -5°C en 18°C.
Vooral koeien kunnen slecht tegen warmte. „Ze voelen zich lekker als de temperatuur buiten tussen min vijf graden en achttien graden Celsius is.
De optimale omgevingstemperatuur voor melkvee ligt tussen -5 °C en 18 °C. Bij een temperatuur van 20 °C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 % heeft een koe al last van de warmte. Een koe kan temperaturen tot 30 °C zonder problemen verdragen maar gebruikt dan wel extra energie om zich zelf te koelen.
Behalve als het langdurig regent en als het te warm is. Dan zoeken ze liever de schaduw op. Veel koeien blijven bij warm weer daarom binnen in de stal. Daar zitten ze niet in de zon en door goede ventilatiesystemen in de stal kunnen ze hun warmte vaak veel beter kwijt dan buiten.
Koeien, maar ook andere dieren, worden lusteloos als ze niet kunnen schuilen in de schaduw. Koeien krijgen klauwproblemen, pensverzuring en allerlei andere gezondheidsproblemen. En als dat nog niet genoeg reden is, produceren koeien ook minder melk als ze last hebben van hittestress.
Koeien gaan bijna altijd naar buiten, ze kunnen namelijk goed tegen regen en kou. Op een biologische boerderij willen we koeien zo lang mogelijk in de wei laten lopen.
Koeien slapen liggend
"Een koe kan heel goed een beetje dommelen, dat doen ze liggend met de kop omhoog. Als ze echt slapen, gaan ze gewoon plat liggen, met de kop in rust. Onderzoeker van koeien bij de Wageningen Universiteit, Wijbrand Ouweltjes, vergelijkt de slaap van koeien met die van een paard.
Dit zijn periodes waarin de gezondheid van een koe extra in de gaten gehouden moet worden. Tijdens normale omstandigheden houdt een koe, door te zweten en hijgen haar lichaamstemperatuur op peil. Door een versnelde ademhaling en verdamping via de huid zijn ze in staat om de warmte af te voeren.
Hittestress bij koeien is een vorm van stress die veroorzaakt wordt door een combinatie van luchtvochtigheid en temperatuur. Bij een hoge luchtvochtigheid ondervindt een koe al hinder vanaf een temperatuur van 22ºC. Ze kan haar lichaamswarmte dan niet meer voldoende kwijt, waardoor er hittestress ontstaat.
Welke koeien kunnen het hele jaar buiten lopen? Geen enkel ras kan zonder beschutting, Een droge ligplek en,schaduw zijn absoluut nodig,een schuilstal dus, ook voor hevige regen en sneeuw. Kies een robuust ras ,die krijgen een behoorlijke wintervacht.bv Schotse hooglander,dexter.
Een koe produceert veel warmte. Bij een melkproductie van 50 kg/dag produceert een koe ongeveer 6300 BTU (British Thermal Units) per uur. Dat is twee keer zoveel warmte dan een koe die een melkproductie van 20 kg per dag heeft.
Koeien gaan naar buiten als er in de wei genoeg te grazen valt. Dat wil zeggen: als er genoeg gras op staat. En als de wei droog genoeg is. Want een boer gruwt ervan om zijn beesten in een modderige wei te laten lopen.
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten. Alleen als er te weinig voer is, gaan ze ervan eten.
Zonnebrand treedt vaak op bij leveraandoeningen. In ernstige gevallen van beschadiging van de lever krijgen koeien door zonnebrand geelzucht en laten ze hersenverschijnselen zien, zoals rondjes lopen en duwen tegen voorwerpen.
Ogen van dieren die heel goed kunnen zien in het donker en dat doen die ogen door een heel speciaal trucje wat helemaal achterin het oog ligt. Niet alleen de nachtuil heeft nachtogen, katten bijvoorbeeld ook en herten, fretten, krokodillen, wolven en je zou het niet denken, maar koeien ook. Dit zijn koeienogen.
Kortom, de vlieg is tijdens de weideperiode de grootste vijand van de koe. Het meest vervelende is dat je er niet zomaar vanaf bent. 'Als je één vlieg ziet, dan zijn er al snel mini- maal vijf andere op komst. De zichtbare vliegen vor- men namelijk slechts 15 procent van de populatie.
Zwakte, vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, veel zweten en braken kunnen het gevolg zijn en je kunt zelfs flauwvallen. Hitteberoerte. Het lichaam kan zijn temperatuur niet meer zelf regelen en kan oververhit raken, tot wel meer dan 41˚C.
Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald. Ook tochtige koeien loeien om de aandacht op zichzelf te vestigen, net als hongerig rundvee.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
De weidegang start op de eerste lentedag van het jaar, als het weer het toelaat. We stimuleren leden-melkveehouders om hun koeien 120 dagen per jaar in de wei te laten grazen. Ze mogen zelf bepalen op welke dagen, op welke tijdstippen en hoelang de koeien buiten staan.
Koeien kunnen goed tegen de kou als ze: voldoende te eten hebben. voldoende te drinken hebben. en een droge, tochtvrije schuilplaats hebben.
Als kuddedieren zijn runderen van nature op elkaar aangewezen voor bescherming tegen roofdieren. Sociale relaties vormen de basis van een goede groep en zijn dus een belangrijk onderdeel van hun leven. Koeien die samen in een kudde leven, gaan eigenlijk een soort vriendschap aan.
Koeien hebben sterk ontwikkelde zintuigen. Omdat ze ogen aan de zijkanten van hun hoofd hebben, kunnen ze zien wat er rondom en achter hen gebeurt. Ze hebben een zichtbereik van wel 300°. Wanneer koeien hun kop neerleggen om te grazen, loopt dit bereik op tot bijna 360°, waardoor ze een panoramisch uitzicht hebben.
In koeien huist een brein met bijna net zoveel kronkels en verbindingen als het onze. Een brein dat in verhouding groter is dan dat van een kat of een hond.