Het is kwalitatief helemaal niets waard. Je gooit alleen maar weer je bioritme door de war. Beter is het om je kwalitatief goede slaap tot aan je uiterste opsta tijd ongestoord door te laten duren en daarna met de wekker direct op te staan.
Het lijkt zo onschuldig, maar te laat gaan slapen, is slechter voor je gezondheid dan je denkt. Wie onregelmatig slaapt heeft namelijk veel meer kans op een hoge bloeddruk. En daarvoor hoef je niet heel gek te doen: een half uur eerder of later in slaap vallen dan gemiddeld is al slecht voor hart en bloedvaten.
Wat bleek? De mensen die om 22.37 naar bed gaan voelen zich de volgende dag het meest energiek en uitgerust. De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Uitslapen is ook letterlijk wakker worden op een tijdstip dat jij klaar bent met slapen. Dat betekent dus dat je lichaam heeft aangegeven genoeg slaap te hebben gehad. Hierdoor zul je je uitgerust voelen. Door uit te slapen neem je het stressniveau weg en bescherm je jezelf beter tegen hart- en vaatziekten.
Consensus: een middagdutje is gezond
verminderd risico op hartfalen en cardiovasculaire aandoeningen (met een derde) beter hormonaal evenwicht (adrenaline en noradrenaline), waardoor we alerter en creatiever zijn. positieve invloed op het geheugen. lager stressniveau.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Je hebt je gewone 7 tot 9 uur slaap nodig, ongeacht hoe laat je wekker staat. Stel dat je dus iedere dag om 6:00 opstaat, dan betekent dit dat je idealiter om 22:00 uur tussen de wol moet liggen.
Wie vroeg opstaat, kan zijn dag veel ruimer indelen. Hij (of zij) kan meer tijd besteden aan taken zoals kinderen klaarmaken voor school, de kinderen naar school brengen enz. Dit leidt tot minder stress en bijgevolg een gezondere levensstijl: minder maagproblemen, haaruitval, slechte bloedcirculatie, enz.
Maar let op: niet te veel! Volgens professor Coenen kunnen we het beste tussen de 6.5 en 7.5 uur per nacht slapen.
Er kunnen verschillende redenen zijn, maar in de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan genoeg slaapuren of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren en eerder of langer te slapen, kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht. Nederland staat met de tijd waarop we gaan slapen op de 25 plaats van de top 30.
Hoe langer je in bed ligt, hoe minder je uiteindelijk beweegt. Canadees onderzoekers ontdekten ook dat lange slapers 25% meer kans hadden om in gewicht aan te komen. Hoe lang moeten we dan wél slapen? Uit recent onderzoek is gebleken dat je met 8 uur en 43 minuten te veel slaapt.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar 5 uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg. Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.
Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker. Ook is het mogelijk dat je coördinatie verslechterd wanneer je langer dan 24 uur wakker bent.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Eén slapeloze nacht kan je stressniveaus zelfs al met 30% doen stijgen. En het is misschien geen verrassing, maar door te weinig slaap raak je sneller geïrriteerd. Daarnaast zie je er ook vermoeider uit, en dat is geen aanrader als je een belangrijke presentatie op de planning hebt staan.
Slaap niet langer dan 30 minuten
'Het duurt ongeveer 30 minuten voordat je overgaat in de diepe slaap,' vertelt Winter, en als je eenmaal in je diepe slaap raakt kan je je behoorlijk slap voelen als je wakker wordt. 'Laat je powernap daarom niet langer duren dan 30 minuten'.
Er bestaat wel min of meer overeenstemming dat het middagdutje niet langer dan een half uur mag duren. Meestal wordt aangeraden om ongeveer 10 tot 20 minuten te slapen. Bij sommige mensen heeft een dutje van 5 minuten al een gunstig effect.
Bijslapen is een fabel. Als je doordeweeks tekort komt, kan je niet weer quitte spelen door in het weekend extra te slapen. Van Someren: “Slaap is geen optelsom. Wat je kwijt bent, krijg je niet meer terug.”
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck. Voor deze studie is het slaapgedrag van 166.000 mensen uit 21 landen onderzocht.