De flat white heeft een sterkere smaak dan een cappuccino. Dit heeft te maken met het feit dat de flat white bereid word met een dubbele ristretto of espresso. Dit geeft de flat white een intensere smaak.
Het verschil zit vooral in de melk. Een flat white wordt doorgaans met minder melkschuim gezet. Bij een cappuccino wordt er meer melkschuim gebruikt en ligt deze normaal gezien mooi op de crema van je espresso, maar tegenwoordig wordt ook bij een cappuccino latte art gemaakt met het melkschuim.
Ristretto. De ristretto is het sterkste kopje koffie dat je kan bestellen en bevat dus de minste hoeveelheid water. De bereiding is net zo lang als een espresso, hierdoor wordt er veel smaak afgegeven aan een kleinere hoeveelheid water. Waardoor de smaak nog intenser wordt.
De basis van een goede cappuccino is espresso, of in ieder geval sterke koffie. Deze maakt een derde van je cappuccino uit. Nog eens een derde is warme melk en je maakt de cappuccino af met zacht melkschuim.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato. Wil je iets dat er een beetje tussenin zit? Vraag dan om een natte cappuccino of een flat white.
De Flat White smaakt iets sterker dan een cappuccino of latte door de hoeveelheid melk. Eerst wordt een dubbele espresso gezet, waaraan ongeveer 150ml dunner opgeschuimde melk wordt toegevoegd. Wel heeft de Flat White een schuimlaagje waardoor je ook hier weer met latte art kunt spelen.
Welke koffiesoort heeft de minst sterke smaak? Een latte wordt over het algemeen beschouwd als de minst intense koffie. Gemaakt met vers gezette espresso, wordt de smaak minder intens door de hoeveelheid toegevoegde melk, waardoor hij zoeter en zachter van smaak wordt.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
In vergelijking met een cappuccino bevat een latte meer melk en is de melkschuimlaag wat dunner. Het drankje is daarom vergelijkbaar met de Nederlandse 'koffie verkeerd'. Soms wordt de naam latte ook wel gegeven aan koffie met alleen melk, zonder het melkschuim.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
En dan blijkt dus dat een espresso eigenlijk een van de slapste koffies is. “Het is misschien verrassend, maar een espresso is een van de koffies met het laagste cafeïnegehalte. De extractietijd bedraagt immers maar 30 seconden.
WAT IS EEN FLAT WHITE? In de meeste cafés en koffiebars is een flat white niets anders dan een kleine latte met iets minder melk. Net zoals bij een caffè latte gebruik je een dubbele espresso. De flat white wordt op twee manieren geserveerd: met vrijwel geen schuim of net met een hele toef schuim.
Druppelende koffie of uw gewone koffie bevat meer cafeïne dan een portie cappuccino. Dat komt omdat gebrouwen koffie langer heet water met de gemalen koffie vasthoudt dan de espresso. Bij een espressomachine komt het water slechts 15-30 seconden in contact met de gemalen koffie.
De flat white heeft een sterkere smaak dan een latte macchiato of een cappuccino. Dit heeft te maken met het feit dat de flat white bereid word met een dubbele ristretto of espresso. Dit geeft de flat white een intensere smaak.
Volgens zeggen is de klassieke cappuccino een dubbele espresso bedekt met geschuimde melk en bestrooid met snippers pure chocolade. Echter, anderen menen dat cappuccino bestaat uit 1/3 deel espresso, 1/3 deel hete melk, 1/3 deel schuim bestrooid met chocolade in poedervorm, met kaneel of nootmuskaat.
Cortado. Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk).
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Maar dat een espresso extra veel cafeïne bevat, is een fabel! In een espresso van 50 ml zit namelijk 65 milligram cafeïne, terwijl in een kop filterkoffie van 125 ml 85 milligram cafeïne zit. Een cappuccino bestaat daarentegen uit espresso waar gestoomde melk en melkschuim in gelijke delen aan wordt toegevoegd.
De perfecte cappuccino heeft een derde espresso, een derde warme melk en een derde schuim dat in elkaar overloopt. Het schuim krijg je door stoom door de melk te blazen. Ideaal is een schuimkraag waarbij je de bellen (die er wel zijn) niet meer ziet. Helemaal glad, net als slagroom.
Bij het zetten van een ristretto komen er meer oliën en aroma's vrij maar minder bitters. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
De intensiteit van de koffie heeft werkelijk niets te maken met de hoeveelheid cafeïne. De koffie die de meeste cafeïne bevat, is filterkoffie. De intensiteit van de koffie wordt bepaald door het branden van de boon, maar ook door de looptijd van het water tijdens het zetten van jouw kop koffie.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Een caffè latte bestaat voor een derde deel uit espresso en twee derde deel gestoomde melk met daarboven een heel dun laagje melkschuim. Het verschil met de latte macchiato is dus de verhouding tussen de melk en het melkschuim. De caffè latte wordt ook wel een café au lait of grand crème genoemd.
Een Latte Macchiato heeft in verhouding meer melk dan een Cappuccino. De melk wordt met stoom verwarmd en vaak geserveerd in een groot glas, waarbij langzaam de vers gezette espresso door de melkschuim wordt gegoten en blijft drijven op de warme melk.
Waar komt de hoeveelheid cafeïne in koffie vandaan en hoeveel cafeïne zit er eigenlijk in een espresso en in ander koffiesoorten? Robusta koffie bevat gemiddeld bijna twee maal zoveel cafeïne als Arabica koffie. Dit heeft te maken met de hoogte waarop de koffie groeit.