Chai tea latte is een Indiaas drankje gemaakt van thee en hete melk. Chai betekent in het Indiaas thee en Latte is melk. Dus eigenlijk zou je ook het ook Chai latte kunnen noemen. Maar in Nederland kennen we het als Chai tea.
Chai latte: een buitengewoon smaakvolle warme drank gemaakt van thee, specerijen en melk. Chai is in bijvoorbeeld India, Afghanistan, Pakistan, Iran, Turkije en andere Arabische landen het woord voor thee. 'Chai thee' is dus dubbelop (thee thee!). Maar vandaag maken we een romige variant, met melk.
Milk tea: een verfrissende combinatie van zwarte thee, melk, en (als je daarvoor kiest) tapioca balletjes. Thai tea: een straffe zwarte thee, gecombineerd met zoete gecondenseerde melk en lekker veel tapioca balletjes.
Het toevoegen van melk verandert de smaak. Vooral sterke, zwarte thee verliest met een beetje melk iets van zijn scherpte en wordt ronder en zachter van smaak.
Melk in thee
Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven. Tegenwoordig kan elke Engelsman goede kopjes kopen, maar de gewoonte om melk in de thee te doen is gebleven.
Waarom wordt thee eigenlijk met melk gedronken? De Britten zetten hun thee sterker dan gemiddeld. De thee wordt dan bitterder, waardoor een scheut melk de smaak neutraliseert. Er is zelfs discussie over of het beter is voor de smaak om de melk voor- of na het inschenken van de thee aan het kopje toe te voegen.
Een kopje groene thee zonder suiker en melk bevat daarnaast geen calorieën en is daarom een verantwoorde keuze.
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Rauwe melk kan ziekteverwekkers bevatten die niet door geur of smaak opgemerkt kunnen worden. Het drinken van rauwe melk wordt daarom afgeraden voor kwetsbare groepen. Dit maakt rauwe melk niet per definitie onveilig. Door de melk goed te koelen en snel te consumeren verklein je de kans op ziekteverwekkers.
Hoe drink en zet je Engelse thee
Verwarm je kop of de pot voor met warm water (zo blijft de thee het langst warm). Breng water aan de kook en giet deze in de voorverwarmde pot/beker. Voeg (2 á 3 gram per persoon) de losse thee toe (gebruik een filterzakje of thee-ei) en laat deze tot 5 minuten trekken.
Het woord melk is afkomstig uit het Middelnederlands, in circa 1253 gesignaleerd. In het Oudnederlands komt het woord mlechan voor. Andere varianten hierop zijn: milch, mælk en mlec.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Engelse melange (of English breakfast) is een mengsel van verschillende theesoorten. De naam van deze thee heeft eigenlijk niets te maken met Engeland; het is vaak een melange van Assam en Ceylon. Door de sterke, volle smaak is het een populaire thee in Nederland.
Een dirty wat? Een dirty chai latte is echt een lekker verwendrankje. Het is een variatie op de gewone chai latte, hieraan voeg je alleen nog een shot espresso toe. Je maakt het met chai thee, yes voor dit recept gebruik je gewoon een theezakje.
Welke soorten thee kunt u met melk mengen? In principe kunt u alle zwarte, niet-gearomatiseerde theesoorten met melk drinken om zo de smaak aan te passen. Ook groene thee kan met melk worden geserveerd, bijvoorbeeld als chai latte verrijkt met kruiden en aroma's.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit drankje geen koffie. Wie een chai latte bestelt, krijgt een mix van warme (plantaardige) melk, zwarte thee en chaikruiden. De échte betekenis van chai verklapt al dat dit drankje eigenlijk thee is.
Risico's rauwe melk
In rauwe melk (rauwe room en colostrum) kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. De bacteriën komen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk.
Rauwe melk wordt best eerst gekookt. Dat advies geeft het Voedselagentschap al enkele jaren en is gestoeld op het inzicht van hun wetenschappelijk comité. In rauwe koemelk kunnen namelijk ziekteverwekkers voorkomen die oorzaak kunnen zijn van een voedselinfectie. Meest gerapporteerd zijn campylobacter, E.
Het grootste gezondheidsvoordeel van rauwe melk is het positieve effect op het voorkomen van eczeem, astma en allergieën, zo blijkt uit meerdere publicaties. Ook heeft het een positief effect op de darmflora en het immuunsysteem.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Wanneer in 1662 de Portugese prinses Catherine of Braganza trouwt met de Britse koning Charles II komt ook de (populariteit van) thee naar Engeland. Op het vasteland wordt er namelijk al meer thee gedronken. Catherine is al verzot op thee en dat zorgt ervoor dat het een drankje voor de welgestelde wordt.
Om de beste smaak uit witte thee te halen, is het belangrijk om het water niet te heet te laten worden. Na het koken van het water, laat het even afkoelen tot ongeveer 70-80 graden Celsius voordat je de witte thee zet. Door kokend heet water te gebruiken, kan de thee bitter en wrang smaken.
Er zitten 48 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) thee met melk en met suiker. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'thee met melk en met suiker'?
Zo is groene thee enorm gezond. Echter: groene thee is bekender, maar witte thee is de absolute winnaar én gezonder. Witte thee wordt namelijk gemaakt van de aller jongste knoppen van de theeplant, en bevat daardoor nóg meer belangrijke voedingsstoffen!
Deze week antwoord op de vraag: welke melk kan ik het beste drinken. Dat in melk veel voedingsstoffen bevat, weet iedereen wel. Het Voedingscentrum raadt aan om halfvolle of magere melk te drinken. Dit advies is gebaseerd op rapporten van de Gezondheidsraad.