Ik raad jullie aan om naar de huisarts te gaan of direct een afspraak te maken met een gynaecoloog of seksuoloog om het medische aspect ervan te laten onderzoeken. Als jouw vriendin dat wil uiteraard. Want met aseksualiteit valt natuurlijk voor haar zelf goed te leven.
Wat is aseksualiteit? Er zijn verschillende vormen van aseksualiteit. Zo kunnen sommige aseksuelen toch seks hebben. Ook voelt de ene aseksueel zich nog wel romantisch aangetrokken tot anderen, en een ander niet.
Zij voelen dus meestal geen seksuele aantrekking, maar zijn toch niet asekueel. Aseksuele mensen zijn niet automatisch aromantisch. Er zijn dus aseksuele mensen die verliefd worden en romantische relaties willen.
Als je aseksueel bent, kan je vaak last hebben van eenzaamheid omdat je geen partner hebt. Er bestaat wel een internetgemeenschap AVEN (Asexual Visibility and Education Network) en een Nederlandstalig forum: Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk: www.asexuality.org/du.
Een Nederlands onderzoek laat zien dat ongeveer 0,5 procent van de mannen en 3 procent van de vrouwen vaak een verminderd seksueel verlangen heeft, wat kan wijzen op aseksualiteit.
Zelfs als je je in het verleden tot een ander aangetrokken voelde, kun je later in je leven aseksueel worden.
Aseksuele mensen die zich niet in een van de 4 omschreven types kunnen vinden worden 'grijze A' s' genoemd. Grijze A's zijn onder andere mensen die: Doorgaans geen seksuele aantrekkingskracht ervaren, maar soms wel. Wel seksuele aantrekkingskracht ervaren, maar een laag libido hebben.
Omgaan met aseksualiteit als partner
Wees daar open over zonder dat jouw vriendin het gevoel krijgt dat ze moet of dat ze iets verkeerd doet! Want dan wordt het een negatief verhaal en komen jullie in een negatieve spiraal. Kijk of je kunt accepteren dat jullie minder vaak of helemaal geen liefde bedrijven.
Praat hierover en probeer eens andere manieren van vrijen. Seks kan ook heel fijn zijn door alleen te zoenen en elkaar te strelen of masseren zonder of met de penis, vagina of borsten aan te raken. Dat kan helpen om samen weer meer zin en plezier in seks te krijgen.
En dit kan komen door een hele hoop verschillende oorzaken. Zo kunnen zowel mannen als vrouwen geen zin meer in seks hebben door: Psychische problemen als stress, depressie, angsten of spanningen. Problemen binnen de relatie.
Type B is iemand die geen libido hebt en daarom geen zin in seks, maar zich wel romantisch aangetrokken voelt tot een ander. Als je deze vorm van aseksueel bent heb je bijvoorbeeld wel een liefdevolle relatie, maar heb je geen behoefte aan seks.
Het tegenovergestelde van aseksueel/romantisch is alloseksueel of alloromantisch. Alloseksueel/romantisch wil zeggen dat je seksuele/romantische aantrekking tot andere personen ervaart. Dit omvat dus de seksuele en romantische oriëntaties zoals homo, lesbisch, panseksueel/romantisch, biseksueel/romantisch,...
Dat betekent dat het aantal volwassenen (14 miljoen) dat je aseksueel kunt noemen tussen 0,5 en 1 procent ligt. Rond de honderdduizend Nederlanders voelt niets lichamelijks voor een ander.
frigidus = koud) is het voortdurend ontbreken van lustgevoelens bij de vrouw tijdens het geslachtsverkeer. Een frigide vrouw is seksueel ongevoelig. Hoewel het ontbreken van lustgevoelens zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, is frigiditeit vrijwel altijd met vrouwen in verband gebracht.
Mensen in een relatie hebben gemiddeld 1,4 keer seks per week. De hoeveelheid seks per week vermindert naarmate men ouder wordt en naarmate men langer in een relatie zit.
Je mag dus seks hebben met iedereen ouder dan 16 jaar op voorwaarde dat jullie dit beiden willen. Wie jonger is dan 16 kan volgens de wet geen toestemming geven tot seksuele handelingen. Wel geldt een uitzondering.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Aseksuele mensen hebben geen zin in seks omdat ze geen seksuele aantrekking voelen. Ze hebben geen problemen met hun seksuele functie, zoals erectieproblemen of vaginisme. Ze zijn seksueel functioneel en kunnen ook een orgasme krijgen. Veel mensen vrijen ook om zich meer verbonden te voelen met hun partner.
Aseksualiteit is het ervaren van geen of weinig seksuele aantrekking naar andere personen. Aseksuele mensen kunnen dit als een seksuele identiteit ervaren. Ook jongeren kunnen aseksueel zijn. Aseksualiteit is een spectrum, waarbij de ervaringen van aseksuele mensen heel verschillend kunnen zijn.
Je houdt natuurlijk van elkaar!
Een misstap, een ziekte, een externe factor, noem het maar op allemaal. Als de liefde er nog is dan is er altijd hoop. Zo zijn er meer dan genoeg factoren of situaties te bedenken die een relatie kunnen beïnvloeden en het (tijdelijk) moeilijk kunnen maken.
Partners die elkaar via internet, relatiebemiddeling of een contactadvertentie hebben leren kennen, waren op dat moment gemiddeld 35 jaar oud. Dat is duidelijk ouder dan bij ontmoeting op school, tijdens het uitgaan of op vakantie, op een vereniging of via familie of vrienden.
Halfseksuelen, bijvoorbeeld, ervaren geen seksuele aantrekkingskracht totdat zij een sterke emotionele band met iemand aangaan. Er wordt dan seksuele aantrekkingskracht en lust ervaren ten opzichte van een specifieke persoon, we spreken dan van extreme vorm van monogamiteit.
Er is een groot grijs gebied met meerdere vormen en één van deze is graysexuality. Graysexuals ervaren wel seksuele aantrekkingskracht, maar zelden, in mindere mate of slechts in specifieke situaties.
Panseksueel betekent dat je verliefd wordt op mensen. Het maakt je niet uit wat voor sekse of genderidentiteit iemand heeft.