Plotseling krachtsverlies in gelaat, arm of been. Plotse gevoelsstoornissen in gelaat, arm of been. Plotse last om te spreken of om mensen te verstaan. Plotse blindheid of een wazig zicht uit een of beide ogen.
Ook plotseling ernstige problemen met slikken, een verdoofd gevoel aan arm of been, dubbel zien, hevige duizeligheid en coördinatie- of evenwichtsproblemen kunnen symptomen zijn van een beroerte. Een beroerte ontstaat altijd plotseling en kan een herseninfarct of een hersenbloeding zijn.
Ongeveer 9 op de 10 mensen vertoont minstens één van de onderstaande symptomen bij een beroerte: Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken. Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.
Pijn als direct gevolg van het hersenletsel
Na een hersenbloeding of een herseninfarct kunnen langdurige (chronische) pijnklachten optreden, in de andere zijde dan waar het letsel zich bevindt. De medische term voor de andere zijde dan waar het letsel bevindt is contralateraal.
Bij een beroerte kunnen heel wat symptomen opduiken, waarvan ook de hevigheid kan variëren van licht tot zeer ernstig. Welke klachten optreden, is afhankelijk van het deel van de hersenen dat zonder zuurstof valt. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze plots opduiken.
Symptomen van een herseninfarct
Deze zijn het gevolg van een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen, dat later weer herstelt. Ze worden TIA genoemd (Transient Ischaemic Attack). Een TIA komt altijd plotseling, duurt vaak minder dan twintig minuten en is meestal binnen enkele uren volledig verdwenen.
Aan de buitenkant is niet te zien of iemand een herseninfarct of hersenbloeding heeft. Daarom maken we na een kortonderzoek meteen een CT-scan van de hersenen om te kijken wat de plotseling ontstane uitval veroorzaakt.
De klachten van een TIA zijn dezelfde als die van een “gewone” beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten. In elk geval zijn de klachten binnen vierentwintig uur weer volledig verdwenen.
Wat doe je bij een beroerte? Bel of laat 112 bellen als iemand bewusteloos is of als je denkt dat iemand een beroerte heeft.
Mannen lopen meer risico, maar bij vrouwen is de aandoening vaker fataal. Als een ouder, grootouder, broer of zus een beroerte had, loop je meer risico. Zelf eerder een beroerte of hartinfarct hebben gehad.
De meeste mensen krijgen een beroerte als ze ouder zijn dan 75 jaar. Maar jaarlijks krijgen ook ongeveer 5000 jonge mensen in Nederland een beroerte, zo'n 14 per dag.
Mensen met een obstructief slaapapneu syndroom (OSA) hebben een grotere kans een TIA of beroerte te krijgen. Goede behandeling van OSA kan TIA's en beroertes voorkomen. Dat concludeert onze neuroloog/somnoloog Mirjam Schipper in haar promotieonderzoek.
Na een herseninfarct moet de behandeling zo snel mogelijk starten. Binnen 4,5 uur na het ontstaan van een herseninfarct is een behandeling mogelijk om het stolsel op te lossen met medicijnen.
Je kan een beroerte voorkomen door je cardiovasculaire risicofactoren te verlagen: laat een (te) hoge bloeddruk vroegtijdig behandelen. rook niet. beperk je alcoholgebruik (drink niet meer dan 2 glazen alcohol per dag)
Diagnose van een TIA
TIA's geven geen blijvende verschijnselen, waardoor het moeilijk kan zijn om vast te stellen of je inderdaad een TIA hebt gehad. Het komt er immers op aan dat de arts uit je verhaal kan afleiden dat er een TIA is geweest. Als je verlammingen hebt gehad kun je dat vaak wel duidelijk vertellen.
Wat zie of hoor je bij een beroerte? Een slachtoffer met een beroerte komt verward over. Hij kan moeilijk verstaanbaar zijn, moeilijk uit zijn woorden komen en moeite hebben met het zicht uit één of beide ogen. Ook kan iemand een scheef gezicht hebben, waarbij één mondhoek hangt.
Verschillende fasen na een beroerte
De periode na een CVA wordt ingedeeld in verschillende fases: de acute fase (de eerste dagen), de vroege en late revalidatiefase (tot 6 maanden na het ontstaan van het CVA) en de chronische fase (na 6 maanden). In elke fase kunt u te maken krijgen met een fysiotherapeut.
Op dit moment word je na een beroerte maximaal een jaar lang behandeld. De hersenen kunnen in deze periode nog goed zelf herstellen. Veel patiënten blijven dan last houden van problemen met het denken, zoals het geheugen en aandacht.
Een TIA is een soort beroerte. Er zijn ook nog andere soorten beroertes: een herseninfarct en een hersenbloeding. Meestal komt een TIA door een bloedpropje in een klein bloedvat in de hersenen: Het bloedpropje sluit het bloedvat even helemaal af.
Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt.
Na een beroerte kun je blijvende gevolgen hebben. Die kunnen gevaarlijk zijn in het verkeer. Het kan zijn dat je minder goed kunt bewegen, snel moe bent, minder overzicht heeft of minder goed ziet.
Het herkennen van de symptomen van een hersenbloeding is van levensbelang. Dit zijn de meest voorkomende klachten: Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand gaat ineens verward praten of kan de woorden moeilijk uitspreken.
'Beroerte' is een verzamelnaam voor zowel herseninfarcten en hersenbloedingen. Een beroerte noemt men ook wel CVA, dat staat voor Cerebro Vasculair Accident. Vrij vertaald is dit een 'ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'.
Risico op overlijden na een beroerte is groot
11% van de patiënten met een herseninfarct binnen 30 dagen en 22% binnen 1 jaar; 1% van de patiënten met een TIA binnen 30 dagen en 6% binnen 1 jaar.
Een beroerte is een mogelijk levensbedreigende aandoening die wordt veroorzaakt door een verstoring van de bloedtoevoer naar de hersenen. Als de bloedtoevoer wordt onderbroken, beginnen de hersencellen af te sterven. Dit kan op zijn beurt leiden tot hersenletsel, invaliditeit en mogelijk overlijden.