“Reken maar op 2.000 à 3.000 euro kosten voor je eigen familiewapen” Prinses worden zoals Delphine mag je wel vergeten, maar markiezin, gravin of barones: dat heeft wel iets.
Het is niet mogelijk een Nederlandse adellijke titel tegen betaling te verwerven. De enige manier die er nog is om een Nederlandse titel te verwerven, is huwen met een lid van het Nedelandse koninklijk huis.
Het kopen van een adellijke titel maakt je ook een edelman. Vanwege de vrije naamskeuze is het kopen en dragen van een adellijke titel legaal. U moet er echter rekening mee houden dat u geen echte edelman wordt door geboorte, huwelijk of adoptie. Vanuit juridisch oogpunt is het een pseudoniem met een wapenschild.
"Om van adel te worden, zijn er drie mogelijkheden: verheffing, inlijving en erkenning," legt Scheidius. Een verheffing is het toekennen van prinsentitels. Dat wordt eigenlijk alleen nog toegepast in het koninklijk huis, zoals bij de benoeming van prinses Máxima na haar huwelijk met prins Willem-Alexander in 2002.
De feodale adel is ontstaan uit leenmannen en ministerialen. Toen de zware harnassen en kostbare stalen wapens hun intrede deden, ontwikkelde zich een feodaal stelsel waarin de edelen, in ruil voor wederzijdse steun een leengoed voor een hoger en machtiger edele beheerden.
Wanneer behoor je tot de Nederlandse adel? Je bent van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij, omdat titel en predikaat met de achternaam verbonden zijn en adeldom alleen in de mannelijke lijn kan worden doorgegeven.
Personen met een adeltitel mochten na 1848 hun titel wel houden, zij werden burgers met een adellijke titel. Het voeren van een adellijke titel of een predicaat is nog wel wettelijk beschermd. In Nederland kunnen mensen niet meer een adeltitel verkrijgen.
Baron Harry en baron Gerrit van Coeverden, behoren tot de oudste adellijke familie van Nederland. Sinds 1991 voeren zij weer de titel baron. De oudste adellijke familie van Nederland woont ten oosten van de IJssel.
Het merendeel van de Nederlandse adel heeft geen titel; zij hebben wel recht op het predicaat jonkheer of jonkvrouw. In de titulatuur wordt alleen onderscheid gemaakt tussen hooggeboren (graaf) en hoogwelgeboren (baron, ridder, jonkheer). Op de titulatuur volgt steeds heer of vrouwe.
De titel baron komt in Nederland en België op twee manieren voor: "op allen" en "met het recht op eerstgeboorte". In het eerste geval heeft ieder lid van de betreffende adellijke familie (dat wil zeggen iedere afstammeling, mannelijk of vrouwelijk, in mannelijke lijn) recht op de titel baron of barones.
Er zijn nog ongeveer 300 geslachten in leven. De lijst met familienamen is te raadplegen op de website van de Hoge Raad van Adel. Geslachten waarvan de adellijke tak is uitgestorven zijn in onderstaande tabel onder Vermeldingen weergegeven met een gele achtergrond.
U kunt bij het betrokken bureau voor de registratie van ingezetenen een aanvraag indienen om de naam van de kunstenaar in het paspoort te laten opnemen. De autoriteit beslist vervolgens of de adellijke titel voortaan op uw paspoort wordt vermeld.
Veel experts adviseren om titels vragend te maken – en hierboven staan ook enkele voorbeelden – maar ik zou het tot een minimum beperken. Hoewel een vraag wel prikkelend kan werken, is een stellige titel toch concreter.
Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om de Ierse Lord titel. Als je Heer van Kerry of Vrouwe van Cork wilt zijn, heb je keuze te over. Met een officiële akte van benoeming bent u verzekerd van mede-eigendom van het bijbehorende landgoed. Bovendien mag je jezelf vanaf nu Heer en Dame noemen.
Van lagere adel naar hogere adel zijn dit: jonkheer/jonkvrouw, ridder (geen vrouwelijk equivalent), baron/barones, burggraaf/burggravin, graaf/gravin, markies/markiezin, hertog/hertogin, prins/prinses.
Denk bijvoorbeeld aan de belangrijkste, de familie Hohenzollern, die negen Pruisische koningen en drie keizers voortbracht, waaronder de laatste Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941). Inmiddels heeft de adel al meer dan honderd jaar geen macht meer.
Prins is de hoogste adellijke titel, maar kan ook een (lagere) vorstelijke titel zijn. Het vrouwelijke equivalent is Prinses. Koning is na keizer de hoogste vorstelijke titel, en met deze titel wordt het (mannelijk) staatshoofd van een koninkrijk aangeduid. Het vrouwelijke equivalent wordt koningin genoemd.
Meestal werden de gouwgraven benoemd uit leden van rijke families of families met militaire ervaring om er zeker van te zijn dat de mensen tot verdediging en bestuur in staat waren en degelijk konden werden opgeleid.
Nederland: ongetituleerde adel jonkheer, (Erf)ridder, Baron, Burggraaf, Graaf, Markgraaf, Hertog, Prins, Koning. . België: ongetituleerde adel (Jonkheer/Ecuyer), Ridder, Baron, Burggraaf, Graaf, Markies, Hertog, Prins, Koning.
In het Nederland's Adelsboek vind je de stambomen van alle Nederlandse adellijke families; in Nederland's Patriciaat staan de stambomen van aanzienlijke niet-adellijke families.
De koning(in) van Nederland is markies of markiezin van Veere en Vlissingen.
De meeste mensen van adel in Nederland hebben echter geen titel, maar gebruiken alleen het predicaat jonkheer of jonkvrouw. Bij deze titels en bij het predicaat jonkheer/jonkvrouw hoort deze ouderwetse titulatuur: gravin/graaf - adressering: De hooggeboren vrouwe/heer; aanhef: Hooggeboren vrouwe/heer.
Adellijke titels geven nooit recht op financiële voordelen. Zo staat het ook in artikel 113 van de Grondwet: “De Koning heeft het recht adeldom te verlenen, zonder ooit enig voorrecht daaraan te mogen verbinden.” “Het voordeel van een titel is vooral dat het een vorm van erkentelijkheid is”, zegt Stijn Coninx.
Als de Koning overlijdt of troonsafstand doet, gaat het koningschap over op de wettelijke nakomelingen van de Koning, waarbij het oudste kind voorrang heeft. De vermoedelijke troonopvolger draagt de titel Prins(es) van Oranje. De regels van de troonopvolging zijn vastgelegd in de Grondwet.
In het blauwe boekje, of eigenlijk het Nederland's Patriciaat, staan alle patriciërsgeslachten van Nederland. Het patriciaat is een verzamelnaam voor families die van oudsher bestuurders en andere belangrijke posities in Nederland leveren.