Wat is het nut van een subwoofer? Een subwoofer is gemaakt om de laagste geluidsfrequenties weer te kunnen geven. In combinatie met fullrange speakers creëer je zo meer laag, meer volume en een rijkere luisterervaring. Ook is het scheiden van frequenties efficiënter voor je fullrange-speakers.
Bij kleine luidsprekers ontbreken die namelijk vaak. Maar als je al een paar grote luidsprekers hebt, misschien zelfs een paar vloerluidsprekers, dan heb je niet echt een extra subwoofer nodig. Als je echter films of concerten met surroundgeluid wilt zien, dan is een subwoofer een absolute must.
Doordat een subwoofer speciaal gemaakt is voor de lage en extra lage frequenties kan je met een subwoofer frequenties afspelen die je met normale luidsprekers normaal gesproken niet zou kunnen afspelen. Hierdoor kan je met een subwoofer een geluid neer zetten dat je zonder een subwoofer moeilijk kan namaken.
Sub betekent namelijk letterlijk onder, terwijl woofer synoniem staat voor lage tonen luidspreker. Een subwoofer zet je dus ergens op de vloer neer, waarna deze speaker diepe bastonen de woonkamer in blaast. De laagste tonen die reguliere luidsprekers achterwege blijven, vul je met een subwoofer eenvoudig aan.
Een subwoofer produceert enkel bassen, dus lage frequenties. Het exacte frequentiebereik van een subwoofer hangt van model tot model af.
Conclusie: de perfecte opstelling voor subwoofers
Optimaal is de plek tussen center- en frontspeaker rechts/links. De subwoofer klinkt niet goed wanneer hij in een hoek of dicht tegen de muur aan staat. Om het beste uit je subwoofer te halen is het goed om hem op verschillende plekken te testen.
Zorg hoe dan ook voor ruimte tussen de woofer en het tapijt. Zet de sub tenslotte niet achter de gordijnen of onder de bank. Hij moet in een degelijke opstelling extra hard werken en geluid maken en dat nemen uw buren u niet in dank af. Bovendien wordt het geluid muf en traag.
Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV's. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden.
De prijs van een subwoofer hangt vooral af van het vermogen. Hoe meer vermogen, hoe duurder de subwoofer. Voor een goede, krachtige subwoofer betaal je al gauw een paar honderd euro. Er zijn echter ook modellen die om en nabij de honderd euro kosten.
Aansluiten in een muzieksysteem
De kabel van de subwoofer wordt verbonden met de plus en de min uitgang van de versterker, net als de luidspreker zelf. Indien bij stereo een enkele actieve sub wordt toegepast sluiten we drie draden aan die naar de sub lopen (veelal uitkomend in een speakon plug).
Een soundbar kan prima in staat zijn om diepe bastonen onder je film of muziek te krijgen. Een subwoofer moet dus echt een toegevoegde waarde hebben door die actiescènes in je favoriete Hollywood-film naar een hoger niveau te tillen.
Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Een vuistregel is dat je 'm altijd een maatje groter dan je speakers koopt. Dus een 10 inch top match je met een 12 of 15 inch sub, een 12 inch top met een 15 of 18 inch sub en een 15 inch top met 18 of zelfs 21 inch. Zo lopen de frequenties beter in elkaar over. Het aansluiten is simpel en kan op twee manieren.
Passieve subwoofers hebben geen interne versterker, waardoor ze altijd aangestuurd moeten worden met een passende versterker met luidspreker aansluiting. Doordat passieve variant worden gevoed vanuit de versterker, hebben ze simpel gezegd geen stekker en stopcontact nodig.
De winnaar? De Jamo SUB 210 Zwart is de beste subwoofer 2023! De Jamo SUB 210 Zwart is een ouderwetse, maar daarom niet minder krachtige subwoofer die een heerlijke bas geeft. Je kan gebruik maken van de tulp aansluiting aan de achterkant, om zo de rest van je audiosysteem aan te sluiten.
Door het gebruik van dubbele subwoofers in een speciaal 2-kanaals systeem blijven de stereobas aanwijzingen behouden en wordt voorkomen dat het geluidsbeeld inzakt, vooral wanneer kleine boekenplankmonitors met beperkte basuitbreiding worden gebruikt.
In een kast of meubel is dus af te raden, puur omdat een subwoofer ruimte nodig heeft om te 'ademen'.
Conclusie: soundbar of 5.1 systeem? Surround sound is een echt voordeel, vooral voor films. Haal het beste uit je thuisbioscoop met een 5.1 systeem. Een soundbar is de juiste keuze als je weinig ruimte hebt maar toch droomt van (virtuele) surround sound.
Hang je hem niet aan de muur, let er dan op dat de soundbar vrij staat en niet bijvoorbeeld in een afgesloten kast. Zo kan het geluid zich het beste verspreiden en voorkom je oververhitting. Wanneer je een soundbar met subwoofer hebt, plaats deze dan ook op een centrale plaats.
Duurdere soundbars zijn vaak uitgebreider uitgerust; meer hdmi-ingangen voor al je apparatuur, meer speakers voor een betere audio-ervaring en ook betere speakers voor een groter bereik en een indrukwekkendere audio-weergave.
In de praktijk zal je moeten kiezen voor een sub met afmetingen die in je woonkamer (mogen) passen. Maar de omvang zou niet de bepalende factor mogen zijn. Onze vuistregel: hoe groter, hoe beter. En ook: hoe solider, hoe beter.
Een losse subwoofer kun je zowel draadloos als bedraad aansluiten op je soundbar – afhankelijk van het merk.
Een subwoofer kan zonder problemen op alle kanten staan. Er zal niets uitzakken; daar is de subwoofer tegen bestand.