Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben. Oplichters kunnen uit uw naam anderen mailen met een verzoek om geld. Uw werkgever of afnemers kunnen worden benaderd om een 'wijziging' van uw bankrekeningnummer door te geven. Zo verdwijnt uw inkomen naar criminelen.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Naast de opsporing, zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Dit gebeurt samen met (internationale) partners. Een ander onderdeel is dat de opsporing wordt versterkt en de overheid slachtoffers ondersteunt om te voorkomen dat zij herhaald slachtoffer van cybercrime worden.
Wanneer u met computercriminaliteit in aanraking komt, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Sommige websites of apps maken het mogelijk om via je telefoonnummer het wachtwoord van accounts te resetten. Als iemand dan dus toegang heeft tot je telefoonnummer door simswapping of je simkaart te stelen, kan iemand op die manier dus ook toegang krijgen tot dat soort accounts.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Wat willen hackers bereiken? Hackers willen toegang tot uw gegevens of bestanden. Het liefst gegevens waar zij ook iets mee kunnen zoals bank- of inloggegevens. Met deze gegevens willen zij toegang dat uw data om te kijken of er waardevolle informatie tussen zit of juist toegang tot bankgegevens om geld weg te sluizen.
Controleer datalekken.
Ga met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com en scatteredsecrets.com. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op deze sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt. Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen.
Als je gehackt bent, loop je het risico dat malware zich ongemerkt op je computer heeft geïnstalleerd. Gebruik daarom een goed antivirusprogramma om je pc te scannen. Alle volgende stappen halen immers weinig uit zolang hackers een toegangspoort tot je computernetwerk hebben.
Kijk eerst of er onbekende activiteiten in je mailbox zijn, zoals ongevraagde e-mails, wachtwoorden die veranderd zijn of onverwachte contacten. Ook kun je een online zoekopdracht uitvoeren om te zien of je e-mail adres verschijnt op websites met informatie over gehackte accounts.
Gehackt worden via je telefoonnummer. Het kan, en dit jaar zijn al honderden Nederlanders slachtoffer geworden van deze nieuwe hackmethode - ook wel sim-swapping genoemd. Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten.
Zodra de hacker jouw 06-nummer in handen krijgt, heeft hij toegang tot alle online accounts die zijn gekoppeld aan dat telefoonnummer, zoals e-mail, sociale media en betaaldiensten. Honderden Nederlanders zijn vorig jaar slachtoffer geworden van hackers die hun 06-nummer overnemen, ook wel sim-swapping genoemd.
Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Apps crashen vaker dan normaal. De telefoonrekening van je mobiel abonnement is onverklaarbaar veel hoger dan anders. Je batterij gaat sneller leeg. Je telefoon is warmer dan normaal.
Wat je ook kunt doen. Is *#21# bellen om inkomende telefoontjes direct door te schakelen naar je voice mail. Als iemand dan belt, gaat hij meteen naar je voicemail. Je moet hem dan wel weer even uitzetten als je wel weer bereikbaar wil zijn.
Soms wordt het bedreigen, stalken, beledigen, discrimineren of smaad en dat is strafbaar. Zo is het posten van sexy foto's en filmpjes van je vriend(in) strafbaar. Als hij of zij onder de achttien is, wordt dit gezien als (het maken en) verspreiden van kinderporno.
Als uw account is gehackt, betekent dit dat iemand uw wachtwoord heeft gestolen en mogelijk uw account gebruikt om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens of om ongewenste e-mail te verzenden.