Officieel is Den Haag geen dorp, maar ook geen stad. In de wet kent Nederland alleen maar gemeenten. 'Aardrijkskundig is Den Haag natuurlijk wél een stad.
Al in de late middeleeuwen had het dorp de vorm van een stad. Stadsrechten heeft Den Haag nooit gekregen.
Is Den Haag een stad of een dorp? Deze vraag wordt vaak gesteld. Aardrijkskundig gezien is Den Haag nu een stad. Het voldoet aan alle eisen die aan een stad gesteld worden bijvoorbeeld over het aantal inwoners, bebouwd oppervlak, culturele voorzieningen, winkels en werkgelegenheid.
Het verschil tussen stad of dorp komt uit de middeleeuwen. Wanneer een plaats stadsrecht kreeg, mocht het zich een stad noemen. Hilversum kreeg nooit stadsrecht en was dus een dorp. In 1851 verdween het verschil tussen dorpen en steden definitief.
Het antwoord op de vraag waarom Den Haag geen stad is, is simpel. Tweehonderd jaar geleden, bij de invoering van de nieuwe grondwet, verloor bet begrip stad zijn staatsrechtelijke betekenis voorgoed zodat Den Haag officieel alleen nog een gemeente is.
- Apeldoorn is een stad* en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe. * Hoewel de plaats nooit stadsrechten heeft verkregen. Tot ver in de 19e eeuw was het nog maar een bescheiden dorp.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux. En er zijn zelfs mensen die beweren dat het de kleinste stad van de wereld is.
Keizer Otto geeft bestuur Naerdincklant (zoals het Gooi toen heette) aan de Abdij van Elten. Graaf Floris V van Holland krijgt de erfpacht over het Gooi van het klooster. Eerste vermelding van Hilversum in oorkonden.
- De gemeente Hilversum noemt zich (onder de plaatsnaamborden) 'media-stad', gezien het feit dat de meeste omroepen vanouds, en nog steeds, in deze gemeente zijn gevestigd. - Onder de gemeente en plaats Hilversum vallen ook de buurtschap Rading en een deel van de buurtschap Egelshoek.
Vanaf de Middeleeuwen kregen verschillende plaatsen in het huidige Nederland stadsrechten. Deze werden verleend door de landsheren. Dat kon bijvoorbeeld gaan om graven, hertogen en bisschoppen. De nieuwe steden kregen, in ruil voor trouw aan de landsheer, bijzondere rechten en privileges.
Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee heeft Utrecht het op een na oudste stadsrecht van Nederland.
Maar weinig mensen weten het, maar Eindhoven is een hele oude stad. Eindhoven kreeg al in 1232 stadsrechten van de Hertog van Brabant. De stad ontstond op de plek waar de beken Dommel en Gender samenkwamen.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Een stad is, in tegenstelling tot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur. Het onderscheid tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op grond van de grootte (het aantal inwoners) of het voorzieningenniveau.
Graaf Willem IV verleent Rotterdam in 1340 definitief stadsrecht. In het bijbehorende document staan de bestuurlijke en rechtelijke bevoegdheden en verplichtingen van het stadsbestuur beschreven. Deze rechten worden regelmatig uitgebreid en zo versterkt de economische positie van de stad.
Aan het begin van de dertiende eeuw, kreeg Amsterdam stadsrechten uitgereikt door de voormalige soeverein. Ondertussen breidde de stad zich langzaam uit vanuit het midden van de Dam. Stadswallen werden verhoogd en gecreëerd en kanalen werden gegraven.
- Huizen is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek 't Gooi.
In die inham ligt het Gooi, een gebied dat nu bij Noord-Holland hoort. Vroeger hoorde het Gooi bij het bisdom Utrecht en ook Amsterdam was een Utrechtse stad. Om dit goed te begrijpen moeten we terug naar de 13e eeuw, toen er om de macht in de provincie werd gestreden.
Het bombardement door de Royal Air Force op de Trompenberg in Hilversum op 29 december 1944 had tot doel het spergebied in de wijk Trompenberg waar onder meer het hoofdkwartier van Oberbefehlshaber F.C. Christiansen gevestigd was.
Buurt (32) in de wijk Zuidwest in Hilversum. Buurtgrenzen (beginnend bij oostelijke grens, met de klok mee): Loosdrechtseweg - Gijsbrecht van Amstelstraat - Gooise Vaart.
Wat is de juiste aanduiding voor een inwoner van Hilversum: Hilversummer of Hilversumer? Hilversummer is juist, net als Castricummer en Blaricummer.
Het beste antwoord. Hilversum is tegenwoordig het meest bekend als omroepstad. Dat begon met de oprichting van de in 1998 afgebroken Nederlandsche Seintoestellen Fabriek, de NSF, in 1918. De NSF wilde beginnen met radio-uitzendingen, waarvoor in 1923 de Hilversumsche Draadlooze Omroep, de HDO werd opgericht.
Wat is de oudste stad ter wereld? De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
Tokio – Japan: Grootste stad ter wereld. Goed, de grootste stad ter wereld is dus Tokio.