Limburg heeft als enige plek in Nederland ook nog eens een drielandenpunt waarop België, Duitsland en Nederland samenkomen. Wandelen in de natuur, Limburgse vlaai eten, grotten bezoeken, historische dorpskernen bewonderen en winkelen: het is slechts een deel van wat er op je wacht in Limburg.
Limburg, de prachtige provincie in het zuiden van het land, staat bekend om de glooiende heuvels, bourgondische gastvrijheid, authentieke dorpen, bruisend Maastricht en internationale topattracties. De regio is vanwege het on-Nederlandse landschap ook ontzettend geliefd bij vakantiegangers.
Vaals, Valkenburg en Maastricht zijn een must see, maar ook Thorn, natuurgebied de Groote Peel en Arcen met z'n prachtige kasteeltuinen wil je niet missen. Overal kom je dezelfde liefhebbers tegen. En bij Arcen pakt iedereen wel een keer de veerpont, want ook die horen thuis in het Limburgse landschap.
Ook het in Nederland gelegen Limbricht (nabij Sittard) zou oorspronkelijk Limburg (Lemborgh) geheten hebben. Er bestaat echter geen sluitende verklaring voor deze oude naam. Sommige bronnen verklaren hem als slangen- of drakenburcht.
Geboren Limburgers vinden zichzelf ook (zeer) gastvrij (83 procent), en zeggen in meerderheid (67 procent) dat iedereen hier welkom is. Gesloten gemeenschapNieuwkomers zien dat minder rooskleurig. Slechts 35 procent heeft het gevoel dat iedereen hier welkom is. Liefst 63 procent spreekt van een 'gesloten' gemeenschap.
Het graafschap Limburg ontstond in de elfde eeuw als een leen in het Hertogdom Neder-Lotharingen. Graaf Hendrik I van Limburg kreeg in 1101 de hertogtitel, waardoor het hertogdom Limburg gesticht werd.
Op 11 mei 1867 voegde een door de grote mogendheden gedicteerd Verdrag van Londen het verdeelde Limburg toe aan Nederland. Tot op dat moment was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom, waarbij alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving bij Nederland hoorden.
Sittard is rijk aan monumenten en musea. In 2000 is Sittard verkozen tot Groenste Stad van Nederland. Bekijk alles over Sittard-Geleen via www.vvvsittard-geleen.nl. Het gezellige centrum, de cafeetjes en verwarmde terrasjes zorgen ervoor dat het na een dagje winkelen goed toeven is.
De naam van de provincies komt van de Belgische vestingstad Limburg, de hoofdstad van toenmalig hertogdom Limburg. De naam van de stad is afgeleid van lint (draak, lintworm) en burg (burcht).
De Rijksoverheid en de provincie Limburg willen de Limburgse taal houden en het gebruik ervan aanmoedigen. Het Limburgs is daarom erkend als regionale taal. Basisscholen en middelbare scholen mogen het vak Limburgs geven.
“Eigenlijk betekent 'houdoe' dus houd je.” "In Limburg zeggen ze Haije." Ondanks dat 'houdoe' een samentrekking is van 'houd' en 'je' betekent het wel echt houd je eigen goed.
Auch enne! Voor menig Limburger is het woordje 'enne' echt een begrip. Het wordt vaak gebruikt en heeft veel verschillende betekenissen. Zegt je gesprekspartner vragend 'Enne?
Het meest bekende streekproduct uit Limburg is de Limburgse vlaai, vrijwel door het hele land te verkrijgen, maar nergens wordt vlaai zoveel en zovaak gegeten als… in Limburg.
Het woord Limburgse staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Een echte Limburgse vlaai heeft een platte deegbodem van ongeveer 30 centimeter. Het deeg van een vlaai is luchtiger en lijkt wat meer op brooddeeg, terwijl die van een taart juist wat meer op het deeg van koek lijkt. Voor de vulling van vlaai wordt meestal rijst of fruit gebruikt.
De Nederlandse provincie Limburg biedt genoeg vertier voor iedereen. Als natuurliefhebber is het heerlijk wandelen en fietsen door de nationale parken. Voor wat meer adrenaline kun je gaan mountainbiken in de heuvels van Zuid-Limburg. Ook kun je grotten verkennen of gaan zwemmen en kanoën op een van de mooie meren.
Limburg is een prachtige provincie waar je de Bourgondische sfeer helemaal kunt opsnuiven. Niet alleen door het fraaie Limburgs dialect waan je je in het buitenland. Ook het glooiende heuvellandschap doet on-Nederlands aan.