Sommige vrouwen hebben in de eerste drie maanden van de zwangerschap minder zin in seks. Dit kan komen door hormonale veranderingen, waardoor je last kunt hebben van vermoeidheid en misselijkheid. Minder zin kan ook te maken hebben met een toenemende druk op de blaas. Andere vrouwen hebben juist meer zin in seks.
Als het vrijen pijnlijk is
Soms is het vrijen tijdens de zwangerschap pijnlijk. Dit kan veroorzaakt worden door de lichamelijke veranderingen rondom de vagina maar ook door een volle blaas, spierkrampen of vaginale droogheid.
De eerste kwaaltjes zijn voorbij, je bent energiek, straalt en je buik zit nog niet in de weg. Ook tussen de lakens kun je dat merken. En niet alleen omdat je je beter voelt. Als je zwanger bent zijn je erogene zones (tepels, clitoris en schaamlippen) beter doorbloed.
Klaarkomen kan anders voelen tijdens je zwangerschap. Dit komt zoals net genoemd door de betere doorbloeding van je schaamlippen, vagina en clitoris. Het orgasme kan krachtiger zijn en de baarmoeder kan flink hard samentrekken. Dit voelt alsof je een voetbal hebt ingeslikt.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is.
Veel vrouwen krijgen weer meer energie en voelen zich meer dan ooit vrouw. Tijdens een zwangerschap neemt ook de bloeddoorstroming van het bekken (vasocongestie) toe. Het gevolg daarvan is dat de vagina makkelijker vochtig – en soms ook gevoeliger – wordt, waardoor vrijen ook plezieriger kan worden.
Tel hiervoor 28 dagen vanaf de eerste dag van je vorige menstruatie. Het meest betrouwbare moment om een zwangerschapstest te doen is vanaf 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie. Hoe langer je wacht met het doen van een zwangerschapstest, hoe betrouwbaarder de uitslag.
Het is belangrijk om te weten dat zaadcellen na 5 dagen in kwaliteit afnemen en als er minder dan 1½ dag tussen het vrijen zit, dit ook niet ten goede komt aan de kwaliteit. Dus het hebben van gemeenschap om de bevruchting zo optimaal mogelijk te maken ligt tussen de 1½ à 2 dagen, of 36 uur.
Eigenlijk ben je in week 2, net als in week 1, nog niet zwanger. Dit komt door de telling van verloskundigen en artsen, die de zwangerschap beginnen te tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit is omdat dat een herkenbaarder moment is. Je hebt in week 2 nog geen zwangerschapssymptomen.
Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn na de gemeenschap. Het kan dan gaan om een soort spierpijn, doordat de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn geweest tijdens het vrijen.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Je voelt je anders dan normaal, moet ineens heel vaak plassen of bent de laatste tijd vaak duizelig. Dit kunnen zwangerschapssymptomen zijn. Vanaf wanneer je deze eerste zwangerschapssymptomen kunt ervaren verschilt per persoon, maar ligt meestal rond de derde of vierde week.
Tijdens de innesteling van de bevruchte eicel kun je innestelingspijn ervaren. Dit is een de eerste symptomen van een zwangerschap. Deze pijn kan ook verward worden voor menstruatiekrampen of pijn.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.
Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Misselijkheid treedt meestal vanaf 6 tot 8 dagen na de conceptie op. Hoewel dit in de volksmond vaak ochtendmisselijkheid genoemd wordt, kan je er op elk moment van de dag last van hebben.
Het is algemeen bekend dat je niet nóg een keer zwanger kunt raken tijdens de zwangerschap. Toch? Wat blijkt, het is toch wel mogelijk om zwanger te raken, terwijl je al zwanger bent! Echter is het wel héél erg zeldzaam, dus geen zorgen.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Je tepelhof zal wat donkerder gaan kleuren en in sommige gevallen kan je tepel al wat vocht gaan lekken (nothing to worry about: dit is colostrum, de eerste moedermelk die je lichaam aanmaakt). Ook kan je merken dat je tepels harder zijn of meer 'uit' gaan staan.
Je hebt een opgeblazen gevoel of harde buik
Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap.
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Je buik bij 6 weken zwanger:
Meestal is er nog geen sprake van een zichtbare zwangerschapsbuik. Je baarmoeder groeit natuurlijk wel, maar is nog maar zo groot als een flink ei en ligt nog volledig in je bekken. Je kunt wel merken dat je buik iets opgezet is of dat je broeken wat strakker beginnen te zitten.
Pijn bij het vrijen kan worden veroorzaakt door verminderde zin in seks, verminderde vochtigheid van de vagina, afwijkingen van de schaamlippen zoals lichen sclerosus, candida-infecties, infecties van de baarmoeder(mond), een verzakking of endometriose.