Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Gelukkig kun je havermout vervangen. Liever niet natuurlijk, maar als je echt wegrent wanneer je het ziet is het natuurlijk niet aan te raden om het met tegenzin naar binnen te werken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Brinta, teff of spelt.
Wanneer je wilt afvallen, is het verstandig om te kiezen voor voeding die goed vult, rijk is aan essentiële voedingsstoffen en niet zoveel calorieën bevat. Brinta is dan ook een goede keuze. De vezels die het bevat helpen je langdurig een vol gevoel te geven en ook de eiwitten dragen daar aan bij.
Gezonde keuzes zijn speltpap van volkoren speltmeel, pap van boekweitvlokken, pap van quinoa(vlokken), teff, rogge of gierst. In de natuurvoedingswinkel zijn verrassend veel granen te koop. Let er wel op dat je de volkoren varianten kiest.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.
Bovendien zorgen vezels voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel zult snacken. Als je kijkt naar de vezels kun je stellen dat Brinta best gezond is: het bevat zo'n 10 gram aan vezels per honderd gram van het product. En daarmee is het een zeer vezelrijk product, vergelijkbaar met bijvoorbeeld havermout.
KOOLHYDRATEN VOOR LANGDURIGE ENERGIE! Wist je dat veel sporters - en dan vooral duursporters – gek zijn op Brinta? Dat is niet zo raar, want alle Brinta-producten bevatten veel koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen! Samen met vetten vormen koolhydraten de belangrijkste energiebron voor je lichaam.
Verwarm 250 ml melk in een steelpan of 1½ minuut in de magnetron op circa 750-900 watt. 2. Schenk de warme melk in een kom en voeg 4 eetlepels Brinta (35 gram) toe.
Hoewel havermout (fijne havervlokken) redelijk hetzelfde lijkt te zijn als grove havervlokken, zou ik je afraden om deze fijne havervlokken te gebruiken in plaats van de grove variant. Het geeft een heel andere structuur aan je granola. En met de structuur verandert ook de smaak.
Gezond ontbijt afvallen
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Hier één van mijn favoriete ontbijtjes, vooral als het wat kouder is: Brinta met banaan! Brinta staat vaak bekend als dikmaker, maar het is juist een heel voedzaam product met veel voedingsvezels die zorgen voor een lang verzadigd gevoel.
Verstoppingen – Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen…. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Ontbijtgranen staan in de Schijf van Vijf als er geen zout is toegevoegd, en er niet te veel suiker inzit (niet meer dan 16 gram suiker per 100 gram). In de winkel vind je ook veel soorten ontbijtgranen die buiten de Schijf van Vijf vallen. Bijvoorbeeld omdat er veel suiker in zit, of zout aan is toegevoegd.
Uit onderzoek blijkt dat de vezels die in havermout zitten ervoor zorgen dat je langer vol zit (1). Hierdoor heb je minder snel honger na het eten en zal je bijvoorbeeld minder snel gaan snacken. Door minder te snacken krijg je minder calorieën binnen en dit maakt afvallen makkelijker.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Roer de Brinta door de melk, en klaar is je ontbijt! Tip: net als in de havermoutpap kun je met Brintapap heel veel variaties maken. Bijvoorbeeld met appelstroop, kaneel, kardemom, rozijnen, zonnebloempitten, noten of vers fruit (zoals banaan).
Dat is afhankelijk van het soort brood dat je eet. Volkoren brinta = volkoren tarwemeel. Eet je brood van volkoren tarwemeel, dan maakt het weinig uit. Eet je brood waar (ook) wat anders in zit als maïs, gerst, rogge of spelt dan is dat brood gezonder dan je brinta.
Ontbijten met yoghurt is gezond. Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt.
Zo kan vezelrijke voeding problemen met de stoelgang verminderen en zelfs laten verdwijnen. Vezels zitten enkel en alleen in plantaardige producten. Zoals in groente, fruit, volkorenbrood, ontbijtgranen (havermout, muesli, Brinta), peulvruchten, volkoren granen (zilvervliesrijst en volkorenpasta) en noten.
Vezels in Brinta
In het algemeen zorgen deze onverteerbare koolhydraten ervoor dat je darmen gezond en schoon blijven. Daarnaast verlagen ze het slechte LDL-cholesterol in je lichaam, en verhogen ze juist het goede HDL-cholesterol.
Dit product is speciaal ontwikkeld voor mensen die weinig tijd hebben om te ontbijten. Brinta Wake Up! is nóg sneller klaar dan gewone Brinta, omdat het alleen met koude melk bereid kan worden. Een heerlijk, verantwoord ontbijtje in twee verschillende smaken: Naturel en Banaan.