Je kunt de populatie huisstofmijt wél onder controle houden door je beddengoed (matrashoes/dekbedovertrek/kussensloop/molton) elke week op 60 graden te wassen. En ander beddengoed en mijtgevoelige voorwerpen eens in de 6 weken.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Wanneer je last hebt van een allergie, raden we aan om een anti-allergie dekbed te kiezen. Ga daarom voor een materiaal waarin stof en huisstofmijt zich minder gemakkelijk kunnen verzamelen. Synthetische materialen zoals microfibers zijn door hun gesloten structuur de beste keuze.
Was lakens, onderlakens, kussenslopen en dekbedovertrekken 1 keer in de 2 weken op 60 graden. Was knuffels, kussens, dekbedden en dekens om de 6 weken op 60 graden. Maak meubels van glad materiaal schoon met een vochtige doek.
De dicht geweven tijk van een donzen dekbed houden het binnendringen van huisstofmijt tegen. Het Nomite label geeft aan dat het dekbed geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie.
Mensen die lijden aan huisstofmijtallergie, voelen zich vaak moe en uitgeput. Ze slapen rusteloos en worden vaak wakker omdat ze moeite hebben met ademhalen. Velen onder hen snurken ook en hebben een droge mond en keel of ze worden hoestend wakker.
Daarnaast worden de huisstofmijten ook aangetroffen in textiele vloerbedekking, kleding, gordijnen, knuffelbeesten, gestoffeerd meubilair enz. Kortom op alle plaatsen waar stof zich kan ophopen.
Huisstofmijten zijn kleine, witte, spinachtige beestjes. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. De beestjes doen geen kwaad maar je kunt er wel allergisch voor zijn.
Veelvoorkomende symptomen van huisstofmijt allergie zijn hoest, astma, eczeem, niezen, verstopte of lopende neus, jeukende, branderige, rode en tranende ogen, hoofdpijn, benauwdheid en zweten in bed. Omdat stofmijten het liefst in bed een feestje bouwen, zijn de allergische reacties 's nachts ook het ergst.
Loopneus en niesbuien
Deze allergie kenmerkt zich door een loopneus, verstopte neus, jeuk bij de neus en/of niezen. U kan ook niesbuien ervaren, vaak als u net wakker bent geworden. Niesbuien bij het wakker worden (dit kan helaas ook 's nachts gebeuren) komen door de huisstofmijten in uw bed/beddengoed.
Het is normaal dat er in je woning huisstofmijten aanwezig zijn, maar met een aantal tips kan je het aantal laag houden.
Huisstofmijt verwijderen van kleding
Het regelmatig wassen van je kleding helpt al enorm, maar het kan ook helpen om kleding goed op te bergen. Leg je kleding na het wassen in de kast, in plaats van ze op de grond te gooien of ze in een open ruimte te bewaren, waar huisstofmijt er makkelijk op kan springen.
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes. Ze houden van donkere, vochtige en warme plekken. Je ziet ze niet, maar ook jij hebt er miljoenen in huis. Ze leven ongeveer 2 à 3 maanden en planten zich snel voort.
Je denkt er misschien liever niet over na, hoeveel en welke beestjes er allemaal in je bed wonen. En al helemaal niet wat ze daar precies uitspoken. Sta ons toe je even met de kriebelige realiteit om de oren te slaan: in een gemiddeld bed wonen zo'n twee miljoen huisstofmijten. Je leest het goed: twee miljoen.
Huisstofmijten zijn op zich onschadelijk, maar je kunt hier allergisch voor zijn. De beestjes voelen zich het meest thuis op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C. Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten.
Verwijder beddengoed met wol, pluimen of flanel. Gebruik synthetische materialen als dekbed, deken of kussen. Vervang oude matrassen of stofrijke veringen door synthetische matrassen en eenvoudige stofarme beddenbodems. Verschoon wekelijks je lakens.
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige organismen (arachniden). Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie.
Huisstofmijten houden niet van de vrieskou. Daarom kun je wanneer het overdag vriest het beddengoed en het matras een flinke opfrisbeurt geven door het buiten neer te zetten of op te hangen. En zeker als het zonnetje ook schijnt is dit een aanrader.
De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Bij een bloedonderzoek wordt bepaald of er antistoffen, specifiek gericht tegen huisstofmijten, aanwezig zijn in uw bloed. Dit zijn stoffen die het afweersysteem van het lichaam vormt tegen allergenen. De uitslag van het bloedonderzoek laat meestal enige dagen tot weken op zich wachten.
Op latere leeftijd allergisch worden, of hooikoorts of huisstofmijtallergie op latere leeftijd ontwikkelen, is dan ook zeker mogelijk. Of dat nou komt doordat wij te schoon zijn of omdat we misschien teveel met bepaalde stoffen in aanraking zijn gekomen of door de omgeving waar we in verblijven blijft onduidelijk.
Neussprays op basis van een corticosteroïde (zoals Avamys, Beconase Aqua, Beclometasone Apotex, Flixonase Aqua, Nasonex en Rhinocort) genieten de voorkeur. Ze zijn van alle allergiegeneesmiddelen het meest werkzaam op de neus- en oogklachten en ze zijn ook goedkoper dan antihistaminica.
Huisstofmijten kunnen niet vliegen, maar worden wel (samen met hun uitwerpselen) door menselijke activiteiten, zoals stofzuigen, zitten op gestoffeerde meubels, het bed opmaken en slapen, gemakkelijk de lucht in gedreven.
Mensen met huisstofmijtallergie hebben last van een verstopte neus of een loopneus, brandende ogen of astma. Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, zijn ze ook vaak bijzonder gevoelig voor virale infecties en worden ze gemakkelijk ziek wanneer ze met een virus in aanraking komen.