Deze traditie is ontstaan uit bezorgdheid over miskramen of andere genetische problemen. De eerste 12 weken eindigen met de eerste echo. Dit is om te controleren of de zwangerschap goed verloopt en of de baby zich goed ontwikkelt.
Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je 3 maanden zwanger bent.
Als je bloedverlies hebt in een jonge zwangerschap, tot 12 weken, is de kans op een miskraam 50%. De kans op een miskraam wordt groter bij: ruim bloedverlies. helderrood bloedverlies.
Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.
Een gezonde zwangerschap duurt meestal tussen de 37 en 42 weken: je kunt dan een complete, gezonde baby verwachten die in de meeste gevallen klaar is om zelfstandig te ademen, en niet in een couveuse hoeft te liggen. De meeste baby's worden net na de 40 weken geboren.
Meer dan de helft van alle miskramen vindt plaats in de eerste tien weken van de zwangerschap. Daarom is er die angst dat de zwangerschap elk moment kan eindigen. Aanstaande ouders geven er de voorkeur aan te wachten tot de tien weken voorbij zijn voordat zij hun familieleden over de zwangerschap inlichten.
Als je 12 weken zwanger bent heb je de spannendste periode qua miskraamrisico zeker achter de rug. Waar je rond 6 weken zwangerschap nog 22% kans hebt op een miskraam, is dat risico na een goede termijnecho tussen 10-12 weken zwangerschap 0,6%.
De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen. Het is om die reden geen onderdeel van de 13 wekenecho en de echoscopist kijkt er dus niet naar. Het is belangrijk dat u een weloverwogen beslissing neemt over wel of niet meedoen aan de 13 wekenecho.
Bel in dat geval altijd direct de verloskundige, óók 's nachts! Soms kom je er bij de termijnecho achter dat er geen hartactie zichtbaar is. Het hartje is dan al gestopt met kloppen terwijl je lichaam je nog wel zwangerschapssignalen gaf. Dit is vaak een hele schok.
Jouw lichaam bij 12 weken zwangerschap
Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is.
Rond 12 weken zwangerschapsduur gebeurt een nieuwe echo. De arts schat de verwachte bevallingsdatum m.b.v. de meting van de kruin-romp-lengte en de doorsnede van het hoofdje van de vrucht. Op dit tijdstip in de zwangerschap meet men ook de dikte van de nekplooi.
Het is belangrijk te weten of de vrucht er in zijn geheel is uitgekomen anders komen bloedverlies en buikpijn weer terug. Gaat het om een miskraam na meer dan 12 weken dan is het bloedverlies heviger en lijken de samentrekkingen van de baarmoeder op weeën.
Het merendeel van de miskramen vindt plaats in de eerste weken. Soms nog voordat iemand wist zwanger te zijn. Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%!
12 weken zwanger (3 maanden)
Een termijnecho vindt bij voorkeur plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Waarom een termijnecho? Bij de termijnecho wordt aan de hand van de metingen van de foetus de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum nauwkeurig vastgesteld.
Laat familie en vrienden een puzzel maken zoals in hun kindertijd om het goede nieuws bekend te maken. In het begin zullen ze een beetje sceptisch zijn, maar eenmaal aan het puzzelen geslagen zullen ze zich snel realiseren dat hoe eerder de puzzel klaar is, hoe sneller jouw bedoeling erachter duidelijk wordt.
Maar de ontwikkeling tot een baby'tje gaat snel. Zo begint na vijf weken het hartje al vorm te krijgen. En na zes weken gaat het kloppen, al moet het zich nog wel verder ontwikkelen.
Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maakt de verloskundige in dat geval altijd een week later nog een echo.
Lichamelijke klachten
Is er twijfel of je een miskraam hebt gehad, dan krijg je een echo. Op de echo kan je alleen zien of er nog een vruchtzak is. Na een miskraam is er vaak verdikt slijmvlies te zien in de baarmoeder. Dat is normaal en dit verdikte slijmvlies kan je niet goed onderscheiden van een rest.
Je kunt de baby in je buik laten onderzoeken met een bloedtest (de NIPT) en een echo. Deze onderzoeken laten zien of de kans groter is dat je baby downsyndroom, een open rug of een andere afwijking heeft.
De 13 wekenecho is niet verplicht. Maar als u dat wilt, kunt u ervoor kiezen om al vroeg in de zwangerschap te laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft.
Als u gebruik maakt van de zorg in Nederland betaalt u niets voor de 13 wekenecho.
Zien we een kloppend hartje en een goed ontwikkeld embryo dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar ca. 1-3%. De vitaliteitsecho is een vaginale echo, voor deze echo is een lege blaas fijn.
Met de 13 wekenecho en 20 wekenecho kun je laten onderzoeken of de baby in je buik zich goed ontwikkelt. Soms ontdek je dan dat er iets niet goed is. We noemen dat een afwijking. Met de 13 wekenecho kun je sommige afwijkingen al vroeg ontdekken.
Bij twaalf weken
Het heeft nu ook armpjes en beentjes met handjes en voetjes. Je baby beweegt zich, maar dat kun je nog niet voelen. Je kind is nu ongeveer 8 centimeter groot. De foetus is 12 weken oud en ongeveer 8 centimer lang.